Družba 84

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Družba 84 bol spoločný názov pre medzinárodné športové podujatia, ktoré sa konali v roku 1984 pre športovcov krajín, ktoré bojkotovali OH 1984 v Los Angeles. Súťaže v jednotlivých športoch sa konali v deviatich socialistických krajinách.

Bojkot OH 1984[upraviť | upraviť zdroj]

OH 1984 v Los Angeles sa nezúčastnili športovci socialistických krajín. Oficiálnym dôvodom mala byť protisocialistická kampaň zo strany USA, v dôsledku čoho údajne nebola zaistená bezpečnosť športovcov. V skutočnosti však išlo o odplatu za bojkot OH 1980 v Moskve, kde neštarovali športovci USA. Národný olympijský výbor ZSSR rozhodol o neúčasti svojich športovcov, postupne odriekli svoju účasť aj ostatné krajiny východného bloku, vrátane Česko-Slovenska. Česko-slovenský olympijský výbor vydal 12. mája 1984 stanovisko, v ktorom uviedol, že v záujme olympijských ideálov a bezpečnosti športovcov nevyšle svoju výpravu na Hry XXIII. olympiády. [1] [2] Do Los Angeles vyslalo svoju výpravu z krajín východného bloku len Rumunsko.

Zoznam krajín, ktoré bojkotovali OH 1984[upraviť | upraviť zdroj]

Čs. športovci a OH 1984[upraviť | upraviť zdroj]

Mnohí čs. športovci tak prišli o šancu bojovať o najcennejšie kovy napriek tomu, že vedenie čs. telovýchovy plánovalo získať rekordných 20 medailí. Vo výbornej forme boli najmä atléti. [3] Rok pred olympiádou na premiérových majstrovstvách sveta v atletike v Helsinkách obsadila čs. výprava s bilanciou 4 zlaté, 3 strieborné a 2 bronzové medaily 4. miesto v hodnotení krajín hneď za veľmocami NDR, USA a ZSSR. V marci 1984, pár mesiacov pred OH bolo Česko-Slovensko dokonca najúspešnejšou krajinou na halových majstrovstvách Európy so ziskom šiestich zlatých medailí. [4] Atléti Jarmila Kratochvílová, Helena Fibingerová, Imrich Bugár, Jozef Pribilinec a ďalší patrili k svetovej špičke. Šancu vybojovať cenné kovy mali tiež plavci Josef Hladký a Marcel Géry, cyklista Jiří Škoda, gymnastka Hana Říčná, kanoista Jiří Vrdlovec, džudista Vladimír Kocman, vzpierači Anton Baraniak a Miloš Čiernik.

Futbalisti Česko-Slovenska mali v Los Angeles obhajovať zlato z Moskvy 1980, ako obhajcovia sme nemuseli hrať kvalifikáciu. Pod vedením trénera Evžena Hadamczika sa pripravovali zo slovenských hráčov Ján Kocian, Jozef Chovanec, Stanislav Griga, Rudolf Bobek, Marián Brezina, Rudolf Kramoliš, Peter Herda, Milan Nemec. Futbalový turnaj bol dokonca už vylosovaný, Česko-Slovensko malo mať v skupine za súperov Francúzsko (neskorší víťaz turnaja), Čile a Katar. [5] Po odrieknutí čs. účasti nahradilo náš tím na záverečnom turnaji Taliansko.

Na OH sa kvalifikovalo tiež družstvo čs. hádzanárov, postup si vybojovalo spoločne s Maďarskom na MS B-kategórie v Holandsku. [6] V mužstve hrali Slováci Marián Hirner, Milan Brestovanský, Jaroslav Papiernik, Dušan Bakša a Jozef Kozák, neskôr v príprave Tibor Szalai a Peter Mesiarik. Na záverečnom turnaji nás nahradilo Švajčiarsko.

Slovenský olympijský a športový výbor vydal po 35 rokoch vyhlásenie, v ktorom vyjadril ľútosť nad tým, že sa športovci stali obeťami vtedajšej politickej situácie.[7]

Družba 84[upraviť | upraviť zdroj]

Družba 84 mala byť akási náhradná olympiáda pre športovcov krajín, ktoré bojkotovali OH v Los Angeles. Športové podujatia prezentované ako Hry priateľstva prebiehali od 2. júla do 16. septembra, prerušené boli len v čase konania OH 1984. Súťaže sa konali vo všetkých vtedajších olympijských športoch okrem futbalu, synchronizovaného plávania a cyklistiky žien. Z ostatných športov, ktoré v tom čase neboli v programe olympijských hier sa súťažilo v tenise, stolnom tenise a v zápase sambo. Súťaže v jednotlivých športoch sa uskutočnili vo viacerých mestách v deviatich krajinách. Česko-Slovensko usporiadalo atletické súťaže žien v Prahe na Štadióne Evžena Rošického, gymnastické zápolenia sa konali v Olomouci, Plzeň organizovala súťaž v lukostreľbe, hádzanársky turnaj žien sa odohral v Trenčíne. [8] Celkom sa súťaží Družba 84 zúčastnili športovci zo 49 krajín.

Čs. športovci získlai celkom 47 medailí, no len jediné zlato (strelec Milan Bakeš). [9] Zo slovenských športovcov bol najúspešnejší plavec Marcel Géry s piatimi medailami. Striebro vybojovali atléti Pavol Szikora [10] a Zuzana Moravčíková, zápasník Július Jasko, Dušan Poláček, člen družstva ČSSR v modernom päťboji, v kolektívnych športoch basketbalisti ČSSR v zostave so šiestimi Slovákmi a družstvo hádzanárok, zložené len zo slovenských hráčok. O ďalšie medaily nás pripravila "politicky podfarbená" neobjektivita rozhodcov, očividným príkladom boli preteky v chôdzi na 20 km, keď Jozef Pribilinec a Pavol Blažek na vedúcich pozíciach boli v samom závere pretekov diskvalifikovaní a stupeň víťazov obsadili len sovietski borci. [11]

Prehľad súťaží Družba 84[upraviť | upraviť zdroj]

Šport Dejisko Medaily Slovákov
atletika Sovietsky zväz Moskva (muži)
Česko-Slovensko Praha (ženy)

Pavol Szikora, chôdza na 50 km
Zuzana Moravčíková, 800 m, štafeta ČSSR 4×400 m
Eva Murková, štafeta ČSSR 4×100 m
plávanie Sovietsky zväz Moskva Marcel Géry, 100 m motýlik, 200 m motýlik, 4×100 m v.sp., 4×200 m v.sp., 4x100 m pol.preteky
skoky do vody Maďarsko Budapešť
gymnastika Česko-Slovensko Olomouc (športová gymnastika)
Bulharsko Sofia (moderná gymnastika)
Jana Labáková, Lenka Pitlovičová, členky družstva ČSSR

cyklistika Nemecká demokratická republika Forst (cestná cyklistika)
Nemecká demokratická republika Schleiz (dráhová cyklistika)
Milan Jurčo, člen družstva ČSSR v časovke na 100 km

kanoistika Sovietsky zväz Moskva Felix Masár, K-1 1000 m
veslovanie Nemecká demokratická republika Berlín
jachting Maďarsko Balaton, Sovietsky zväz Tallinn
box Kuba Havana Ján Franek, do 75 kg
džudo Poľsko Varšava
vzpieranie Bulharsko Varna Miloš Čiernik, do 100 kg
zápasenie Maďarsko Budapešť (grécko-rímsky štýl)
Bulharsko Sofia (voľný štýl)
Július Jasko, do 68 kg
Jozef Lohyňa, do 82 kg
sambo Mongolsko Ulanbátar
šerm Maďarsko Budapešť
lukostreľba Česko-Slovensko Plzeň
športová streľba Sovietsky zväz Moskva
jazdectvo Poľsko Sopot, Wałbrzych, Drzonków
moderný päťboj Poľsko Varšava Dušan Poláček, člen družstva ČSSR
tenis Poľsko Katovice Marián Vajda, štvorhra (s Richardom Vogelom Česko)
stolný tenis KĽDR Pjongčang
basketbal Sovietsky zväz Moskva Česko-Slovensko Česko-Slovensko (Stanislav Kropilák, Peter Rajniak, Juraj Žuffa, Oto Matický, Igor Vraniak, Ľudovít Kristínik)
volejbal Kuba Havana (turnaj mužov)
Bulharsko Varna (turnaj žien)
hádzaná Nemecká demokratická republika Rostock, Magdeburg (turnaj mužov)
Česko-Slovensko Trenčín (turnaj žien)

Česko-Slovensko Česko-Slovensko (Anna Hradská, Marta Pösová, Božena Mažgútová, Mária Ďurišinová, Alena Damitšová,
Jana Stašová, Daniela Trandžíková, Erika Gombosová, Marta Chlpeková, Štefánia Čorbová,
Mária Beňová, Bibiana Ščerbáková, Mária Borošová, Marta Jurišičová, Jaroslava Ivančíková, Blažena Novosadová)
pozemný hokej Sovietsky zväz Moskva (turnaj mužov)
Poľsko Poznaň (turnaj žien)
vodné pólo Kuba Havana

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nejtemnější den sportovní historie [online]. idnes.cz, 12.5.2004. Dostupné online. (česky)
  2. Olympiádu jim zhatila politika. Do Los Angeles Kratochvílová a spol. neodcestovali [online]. sport.ceskatelevize.cz, 17.10.2018. Dostupné online. (česky)
  3. OH 1984: Keď Československu nedovolili zažiariť [online]. sport.pravda.sk, 10.5.2009. Dostupné online.
  4. Šest titulů z Göteborgu [online]. archiv.ucl.cas.cz, 5.3.1984. Dostupné online. (česky)
  5. Pro OH vylosováno [online]. archiv.ucl.cas.cz, 3.5.1984. Dostupné online. (česky)
  6. Čs. házená nebude chybět na OH 1984 [online]. archiv.ucl.cas.cz, 7.3.1983. Dostupné online. (česky)
  7. Vyhlásenie SOŠV a SAO k slovenským športovcom, ktorí boli okradnutí o účasť na OH 1984 v Los Angeles [online]. olympic.sk, 14.8.2019. Dostupné online.
  8. Nejlepší házenkářky v Trenčíně [online]. archiv.ucl.cas.cz, 21.8.1984. Dostupné online. (česky)
  9. Bakeš vystřílel zlato [online]. archiv.ucl.cas.cz, 24.8.1984. Dostupné online. (česky)
  10. Chodec Szikora se stříbrem [online]. archiv.ucl.cas.cz, 18.8.1984. Dostupné online. (česky)
  11. Športovcom zalepili oči Družbou [online]. sport.sme.sk, 28.7.2009. Dostupné online.