Družina (hudobná skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Družina
Skupina Družina v roku 2019
Skupina Družina v roku 2019
Základné informácie
Pôvod  Banská Bystrica, Slovensko
Žáner(-re) neofolkór, worldmusic, ethno, folkrock
Pôsobenie 2000 – súčasnosť
Webstránka Oficiálna stránka
Členovia skupiny
Danka Ferienčíková Kurtíková
Miťa Almášiová
Aty Béreš
Denis Čapkovič
Adam Mičinec
Janko Šimiak
Bývalí členovia
Boris Brna
Andrej Krajčovič
Andrej Baran
Ján Fiala
Martin Sabov
Petra Humeňanská
Matúš Fiľo
Marek Konček
Tomáš "Hollub" Krista

Družina je hudobná skupina, hrajúca slovenský folklór v podobe ethnobeat resp. world music. Hudba skupiny Družina je postavená na dvoch ženských hlasoch, ktoré doprevádzajú profesionálni muzikanti prichádzajúci z rôznych hudobných svetov. Ako jedna z prvých skupín na Slovensku, začala Družina prinášať poslucháčom originálne úpravy tradičných ľudových piesní. Po 20 rokoch na scéne sa členovia skupiny rozhodli nazvať svoj štýl výrazom „slovenský neofolklór“, čím bližšie a konkrétnejšie pomenúvajú svoju originálnu tvorbu.[1]

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 sa stretli folkloristi,hráči jazzovej a rockovej hudby. Úpravami slovenských ľudových piesní vytvorili štýl, ktorý nazvali ethnobeat. Pod názvom Jej družina koncertovali na Slovensku a v zahraničí (Česko, Maďarsko, Poľsko, Švajčiarsko, Francúzsko...). V roku 2001 vydávajú svoj debutový album s názvom Jej družina. V roku 2002 skupina zaniká. K pôvodným členom (Aty Béreš, Boris Brna a Miťa Almášiová) sa pridali noví hudobníci, vzniká Družina.

Družina pripravuje nový album a koncertuje najmä v Česku, Poľsku a Maďarsku. V roku 2004 vychádza album Družina a skupina nakúca videoklip. V celosvetovom rebríčku World Music Charts Europe (www.wmce.de) sa v roku 2005 tento album umiestnil na 11. mieste (marec). Na základe tohto úspechu skupina dostáva pozvánky na festivaly v USA, Pakistane, či Austrálii. Na konci roka v sa v rebríčku World Music Charts Europe album umiestnil z 1005 nominovaných na 94 mieste. Výsledok je vyhodnotením celého roka 2005.

V roku 2006 Družina pod dozorom producenta VINXa nahráva album Tragare, vydaný v júni. V rebríčku World Music Charts Europe sa umiestnil zo 192 nominovaných na 12 mieste. V roku 2007 Družina získala za tento album hudobné ocenenie Aurel v žánrovej kategórii Folk/ Ethno/ World music v akademickom roku 2006.

V roku 2011 vychádza nový album skupiny s názvom Neni dobre. Ten získava ocenenie Radio Head Awards 2011 v kategórii World music/Folk za rok 2011.

V júni 2013 po 10 rokoch spolupráce skupinu opúšťa speváčka Dana Ferienčíková, ktorú nahradila Petra Humeňanská. V marci 2014 sa do skupiny vracia huslista Marek Konček, novým členom je fujarista a píšťalkár Matúš Fiľo.

V roku 2015 sa Družina stáva súčasťou reklamnej kampane spoločnosti Kaufland pre rok 2015 s názvom "Z lásky k Slovensku" (pieseň "Svieže rána"). V tom istom roku vydáva album s názvom Vianočné. Získava platinové ocenenie (predaných 6 270 kusov) a zaraďuje sa medzi najpredávanejšie albumy na Slovensku za rok 2015.

V roku 2016 sa po materskej dovolenke do skupiny vracia speváčka Dana Ferienčíková a na post gitaristu nastupuje Adam Mičinec, ktorý strieda Martina Sabova.

V roku 2018 Družina pripravuje nový album s názvom Neofolklor a natočila videoklip ku pesničke "Od Očovej do mlyna".

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Družina – Neofolklór – Worldmusic [online]. [Cit. 2019-10-15]. Dostupné online. Archivované 2019-10-15 z originálu.
  2. Družina - Tragare [online]. Hudba.zoznam.sk, 22006-7-27. Dostupné online.
  3. Družina - Neni dobre [online]. Discogs.com, 2015-8-28. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]