Fauvizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexis Mèrodack-Jeanneau: La Danseuse jaune

Fauvizmus [vyslov: fóvizmus] (z fr. fauve - dravec, šelma) je smer moderného výtvarného umenia 20. storočia, ktorý vznikol vo Francúzsku na začiatku 20. storočia na zvyškoch impresionizmu. Ako štýl sa vyskytoval v tvorbe moderných umelcov v rokoch 19001910. Ako hnutie však fungoval len v rozpätí rokov 1905 až 1907, keď sa uskutočnili tri fauvistické výstavy. Vedúcimi predstaviteľmi hnutia boli Henri Matisse a André Derain. Neskôr z fauvizmu vyrástol expresionizmus aj kubizmus.

Fauvizmus nevytváral žiaden program. Jeho základ tvorili krikľavé farby. Fauvizmus zavrhol staré tradičné formy a techniky, zdôrazňoval citlivosť v umení, propagoval „dravé“ experimentovanie.

Charakteristické pre tento štýl je vyznačovanie kontúr tmavými hrubými čiarami, snaha o čistú farbu a jednoduchú skratku, o konštrukciu, obrazový priestor bez modelácie a tieňovania, o dokonalú harmóniu medzi emocionálnym výrazom a dekoratívnou kompozíciou - podľa nich má výrazová sila obrazu vychádzať z farebnej plochy, ktorú vníma divák „vo svojom vnútri“.

Fauvizmus býva označovaný aj ako "extrémne rozvinutý" van Goghovský postimpresionizmom, inými tiež ako odnož expresionizmu. [1].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Glossary: Fauvism (angl.)"Glossary: Fauvism

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fauvizmus