Gondwana Rainforests of Australia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Gondwana Rainforests of Australia*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Box Log Falls, Lamington National Park, Queensland
Štát Austrália Austrália
Typ prírodná
Kritériá viii, ix, x
Identifikačné č. 368
Región** Ázia a Pacifik
História zápisu
Zápis 1987, 1994  (Neznáme zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Gondwana Rainforests of Australia (Gondwanské dažďové pralesy Austrálie) sú najstaršie dažďové lesy na svete,[1] skupina chránených oblastí v austrálskych štátoch Nový Južný Wales a Queensland. Ročne ich navštívia 2 milióny turistov.[1]

V roku 1987 boli zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Súhrnná plocha je 3 700 km². Pod ochranou UNESCO je približne 50 rôznych chránených území v 8 skupinách rozprestierajúcich sa medzi mestami Newcastle a Brisbane.[2] Hoci dažďové pralesy pokrývajú približne 0,3% austrálskeho kontinentu, sú domovom približne 50% rastlinných rodov a 30% cicavcov a vtákov tohto kontinentu.

Dažďové lesy v minulosti pokrývali väčšinu kontinentu Gondwana a predstavujú tak jeden z najstarších typov rastlinných biotopov v Austrálii. Dažďové pralesy na východe Austrálie sú obrazne živou spojnicou s historickým vývojom vegetácie na Zemi. Len na málo miestach na Zemi sa vyskytuje toľko rastlín a živočíchov, ktoré sa relatívne nelíšia od svojich predchodcov (dnes vo forme skamenelín). Rastú tu paprade, ihličnany a ďalšie rody primitívnej formy rastlín, ktoré sú spájané so vznikom a rozširovaním kvitnúcich rastlín v období pred viac ako 100 miliónmi rokov. Zo zástupcov flóry možno menovať napr. pabuky, araukárie a eukalypty.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Department of the Environment. Gondwana Rainforests of Australia [online]. Australian Government, [cit. 2008-08-31]. Dostupné online. (anglicky)
  2. Reid Greg. Australia's National and Marine Parks: Queensland. South Yarra, Victoria : Macmillan Education Australia, 2004. ISBN 0-7329-9053-X.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Gondwanské deštné pralesy Austrálie na českej Wikipédii a Gondwana Rainforests na anglickej Wikipédii.