Harlem Gospel Choir

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Harlem Gospel Choir
Skupina Harlem Gospel Choir na koncerte v Poľsku
Skupina Harlem Gospel Choir na koncerte v Poľsku
Základné informácie
Pôvod USA Harlem, New York, USA
Žáner(-re) Gospel
Pôsobenie 1986 – súčasnosť
Webstránka harlemgospelchoir.com

Harlem Gospel Choir (slov. Harlemský gospelový zbor) je americký gospelový zbor založený v newyorskej mestskej štvrti Harlem v USA. Je jedným z najvýraznejších gospelových zborov v Spojených štátoch.

Skupina pozostáva zo 65 členov, vo veku od 17 do 70 rokov. Bola na svetovom turné s dvomi miliónmi zaznamenanými nacestovanými mílami.[1] Objavili sa aj v národnych televíznych programoch ako napríklad Good Morning America, Top Chef: New York a The Colbert Report. Vystúpili aj pre Pápeža Jána Pavla II a Paula McCartneyho, a vystúpili s interpretmi ako The Chieftains, Diana Ross, Whoopi Goldberg, Harry Belafonte, Danny Glover, Dixie Hummingbirds, Jimmy Cliff, Lyle Lovett, Lisa Marie Presley, Volbeat, Bono zo skupiny U2, André Rieu a jeho Orchester Johanna Straussa, Jessica Simpson, John Legend, Razor Light, The Gorillas, Simple Minds, Robin Gibb, Live, Red Hurley a najčastejšie s Joshom Grobanom.

Skupina bola založená na narodeniny Martina Luthera Kinga, Jr. v roku 1986 (15. januára 1986) Allenom Baileym.

Skupina Harlem Gospel Choir je každoročne na svetovom turné a bola prvým americkým gospelovým zborom, ktorý vystúpil v Austrálii, na Novom Zélande, v Číne, Rusku, Poľsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Česku, Srbsku, Slovinsku, na Slovensku a v Maroku. Zbor vždy hľadá nové územia na predstavenie svojej gospelovej hudby.

Skupina pozostáva zo 40 spevákov a hudobníkov, ale na turné vystupujú len s deviatimi spevákmi a dvomi hudobníkmi (klávesy a bicie). Cestovali po svete a zaznamenávali viac ako dva milióny míľ. Tiež vystúpili pre Nelsona Mandelu, Pápeža Benedicta XVI, Sira Eltona Johna a Disney World. Nahrávali s interpretmi ako The Scissor Sisters, Friendly Fires, Gil Scott Heron, Lexie Stobi a The Chieftains.

Každú nedeľu vystupujú v klube BB King Blues Club v New Yorku na gospelovú desiatu a majú silné zastúpenie v New Yorku s každoročnými vystúpeniami v Detskom múzeu v Manhattane a niekoľkých základných školách počas mesiaca Čiernej histórie.

Angels in Harlem Gospel Choir je staršia divízia skupiny Harlem Gospel Choir na turné.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Harlem Gospel Choir na anglickej Wikipédii.