Hostina pre vrany

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hostina pre vrany je fantasy román z knižnej série Pieseň ľadu a ohňa od spisovateľa G. R. R. Martina. Predstavuje pokračovanie tretieho dielu tejto knižnej série, Búrka mečov. Podľa autorovho vyjadrenia sa udalosti v ňom odohrávajú v rovnakom čase ako udalosti v piatom dieli série, Tanec s drakmi. V anglickom origináli vyšla kniha prvý raz v roku 2005, vydanie slovenského prekladu sa uskutočnilo vo vydavateľstve Tatran v roku 2016.[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Z pôvodne šiestich kandidátov na Železný trón už žijú iba dvaja – Stannis Baratheon, momentálne ďaleko na severe, pri Múre, a Daenerys Targaryenová, ktorú Západozemie stále nevníma ako hrozbu, hoci zvesti o nej sa už začínajú v Siedmich kráľovstvách šíriť. Občianske boje vo vyčerpanej ríši prakticky ustali. Na Železnom tróne sedí malý chlapec Tommen Baratheon, mladší brat zavraždeného kráľa Joffreyho. Ako regentka vládne jeho matka Cersei. Neochotne sa podvolí tomu, aby sa Tommen oženil s dvakrát takou starou Margaey Tyrellovou, vdovou po Renlym Baratheonovi a Joffreym. Cersei márne prosí svojho brata Jaimeho a potom strýka Kevana, aby sa stali Tommenovými pobočníkmi. Napokon sa rozhodne vládnuť sama a robí čoraz horšie, paranoidnejšie rozhodnutia. Tommena sa pokúšajú dostať pod svoj vplyv Tyrellovci, čomu sa Cersei snaží brániť a obviniť Margaery z jej nevery Tommenovi. Jaimeho, s ktorým si po návrate do Kráľovho prístavu nerozumie, pošle ukončiť posledné zvyšky rebélií do Riečnych krajín, aby sa ho zbavila. Potom dovolí zástupcom cirkvi používať zbrane výmenou za odpustenie štátneho dlhu. Tento krok a intrigy proti Margaery sa však obrátia proti nej, keď cirkev zatkne Cersei za smilstvo, účasť na vražde kráľa Roberta a predchádzajúceho najvyššieho septona.

Jaime sa cestou pokúša učiť šermovať ľavou rukou a trápi sa kvôli Cersei. Podarí sa mu nekrvavou cestou ukončiť všetky posledné spory a prinútiť Tullyovcov, aby sa vzdali. Keď mu Cersei pošle správu, aby ju oslobodil z rúk cirkvi, na výzvu nezareaguje.

V Dorne sú dcéry Oberyna Martella pobúrené zabitím svojho otca. Žiadajú svojho strýka, Dornského vládcu Dorana, o pomstu. Doran sa ale snaží udržať mier. Doranova dcéra Arianne preto zvedie člena kráľovskej gardy Arysa strážiacej v Dorne princeznú Myrcellu a presvedčí ho, aby jej pomohol s prevratom, ktorého cieľom je korunovať Myrcellu za protikráľovnú Siedmich kráľovstiev. Skupinka rebelov je však odhalená a premožená, Arys v boji zomiera a Myrcella prichádza o ucho. Arianne je po dlhom väznení vo veži predvolaná pred Dorana, ktorý jej vysvetlí, že sám v skutočnosti dlho plánoval pomstu a tajne zasnúbil Arianne s Viserysom Targaryenom. No keďže je Viserys mŕtvy, tajne poslal Arianninho brata Quentyna získať ruku Viserysovej sestry Daenerys.

Po smrti Balona Greyjoya sa za kráľovnú Železných ostrovov považuje jeho dcéra Asha, ktorá predpokladá, že je jeho posledným žijúcim dieťaťom (všetci jej bratia sú podľa nej mŕtvi). Na trón si ale nárokujú Balonovi bratia Victarion a Euron. Usporiadajú kráľovoľbu a nad Ashou aj Victarionom napokon vyhrá bezbožný a surový pirát Euron. Priazeň ľudu si získa tvrdením, že za pomocou magického rohu ovládne tri Daenerysine draky a s nimi dobyje celých Sedem kráľovstiev. Euron a Victarion sa teda vydajú na plavbu okolo juhu Západozemia za drakmi a cestou plienia ostrovy. Euronovi muži však odmietnu pokračovať, a tak Euron poverí Victariona, aby mu priviedol Daenerys za manželku. Victarion, nahnevaný na Eurona, sa síce vydá na cestu, ale chce Daenerys za manželku sám pre seba.

Brienne márne hľadá Sansu Starkovú. Stretne však Podricka Paynea, ktorý zase hľadá svojho pána Tyriona. Keďže Tyrion je Sansin manžel, predpokladá, že by mohli byť ukrytí spolu, a preto Podrick a Brienne putujú ďalej spoločne. Podľa rečí by mal mať Sansu Sandor Clegane, ale Brienne sa od jedného mnícha dozvie, že Clegane podľahol svojím zraneniam a to dievča s ním nebola Sansa, ale Arya. V hostinci Brienne napadne skupina potulných zločincov, pri súboji s ktorými sa Brienne vážne zraní. Keď sa preberie z bezvedomia a horúčok, zistí, že je zajatkyňou tajomnej pani z Kamenosrdca, v ktorej spozná svoju zavraždenú pani Catelyn Starkovú. Tá Brienne považuje za zradkyňu, Jaimeho milenku a spojenkyňu, a Brienne má jedinú možnosť ukázať svoju nevinu – zabiť Jaimeho. Keď to odmietne urobiť, Catelyn vydá príkaz na obesenie Brienne, Podricka aj sera Hyla, s ktorým cestujú.

Samwell Tarly sa plaví na lodi so svojou priateľkou Fialkou, jej maličkým dieťaťom, členom Nočnej hliadky Dareonom a prastarým majstrom Aemonom do Starého mesta. Fialka je nešťastná a uplakaná. Majster Aemon odhalí, že je to preto, lebo Jon Snow vymenil jej dieťa za dieťa Manceho Nájazdníka. Fialka svojho syna už nikdy neuvidí, navyše mu hrozí upálenie. Majster Aemon po ceste ochorie a nemôže pokračovať, vinou čoho skupina uviazne v meste Braavos. Dareon dezertuje. Aemon trochu pookreje, keď sa dozvie o Daenerys a ľutuje, že je pristarý na to, aby jej pomáhal. Sam predá vzácne knihy, čím získa peniaze na zvyšok plavby, majstrovi Aemonovi sa však na lodi pohorší a umiera. Sam s Fialkou sa doplavia do Starého mesta a Sam rozpovie arcimajstrovi všetko, čo sa odohralo na Múre a čo vie o Daenerys. Ten mu ale zakáže o tom hovoriť pred ostatnými arcimajstrami.

Arya žije v chráme svetla a tmy v Braavose, kde plní zvláštne úlohy. Sansa je zase ukrytá na Orlom hniezde a predstiera, že je Baelishova dcéra. Obe sestry si myslia, že zvyšok ich najbližšej rodiny je mŕtvy.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Martinus. Dostupné online.
  • MARTIN, George R. R. Hostina pro vrány. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2012. 448 s. ISBN 9788071974420.
  • MARTIN, George R. R. Hostina pro vrány. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2012. 432 s. ISBN 9788071974437.