Hra o tróny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hra o tróny je známy fantasy román amerického autora G. R. R. Martina. Je prvým dielom knižnej série Pieseň ľadu a ohňa. Po tomto románe bol pomenovaný seriál natočený na motívy celej knižnej série. V angličtine vyšiel román po prvý raz 1. augusta 1996. Slovenský preklad vyšiel v roku 2014 vo vydavateľstve Tatran.[1]

Román sa odohráva vo fiktívnej krajine, ktorej kultúra pripomína stredovek, a je osadený množstvom postáv. Zameriava sa najmä na osudy členov vysokej šľachty, rodov Starkovcov, Lannisterovcov a Targaryenovcov, ktorí spolu súperia o Železný trón, post vládcu ríše Sedem kráľovstiev. Za obrovským Múrom ohraničujúcim severný koniec kráľovstva sa však na ríšu chystá oveľa väčšie zlo.

Pokračovaním románu je Súboj kráľov.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Línia Západozeme[upraviť | upraviť zdroj]

Model Železného trónu vykovaného z mečov, symbol vlády nad Siedmimi kráľovstvami

Príbeh sa začína odohrávať štrnásť rokov po udalostiach, ktoré významne zmenili Sedem kráľovstiev. Dovtedy, tak ako aj predošlých zhruba tristo rokov, Siedmim kráľovstvám vládol rod Targaryenovcov, dračích jazdcov. Draky vo svete už dávno vymreli a Targaryenovci sa stávali čoraz šialenejšími, pretože kvôli uchovaniu čistoty svojej línie sa ženili bratia so sestrami a iní blízki príbuzní. Proti poslednému Targaryenskému kráľovi Aerysovi zvanému Šialený preto povstali veľké šľachtické rody Arrynovcov, Starkovcov a Baratheonovcov. S neskorším prispením rodu Lannisterovcov sa im podarilo rod Targaryenovcov zvrhnúť a na trón dosadiť Roberta Baratheona, ktorého pobočníkom sa stal starší Jon Arryn. Robert si vzal za manželku krásnu Cersei Lannisterovú a Jaime, jej brat-dvojča, ktorý vlastnoručne zabil šialeného Aerysa, je jedným z členov kráľovskej gardy kráľa Roberta. Robert vlastnoručne zabil korunného princa Rhaegara, ktorý uniesol Robertovu pôvodnú snúbenicu Lyannu Stark. Smrť našla aj Rhaegarova manželka a jej dve maličké deti.

Všetci potomkovia Šialeného kráľa Aerysa však nie sú mŕtvi. Rhaegarovym dvom mladším súrodencom princovi Viserysovi a princeznej Daenerys, sa podarilo ujsť z ríše za Úzke more. Tam Viserys spriada plány na pomstu a znovudobytie Siedmich kráľovstiev. Za týmto účelom predá svoju iba trinásťročnú poddajnú sestru Daenerys vodcovi kočovného kmeňa Dothrakov, čo mu má zabezpečiť potrebnú armádu. Ich osudy sleduje jedna z dvoch hlavných dejových línií románu.

Druhá dejová línia sleduje prevažne osudy rodu Starkovcov. Na hrade Zimovres vládne drsnému a nehostinnému Severu, jednému zo Siedmich kráľovstiev, lord Eddard Stark, dobrý priateľ Roberta Baratheona a Joha Arryna. S manželkou Catelyn z rodu Tullyov majú päť detí: Robba, Sansu, Aryu, Brandona a Rickona. Ako nevlastní súrodenci s nimi žijú ďalšie deti (dospievajúci) – Jon Snow, ktorý je údajným nemanželským synom Eddarda Starka, a Theon Greyjoy, dedič ríše Železné ostrovy, ktorého od detstva jeho otec drží ako rukojemníka, pretože jeho otec kedysi voči Siedmim kráľovstvám povstal.

Každé z detí Eddarda Starka dostane na začiatku knihy šteňa pravlka – bytosti dravšej a väčšej ako bežný vlk, ktorý je v erbe rodu Starkovcov. Deti šteňatá cvičia a vychovávajú a zdajú sa s nimi byť zvláštne previazané. Stanú sa ochrancami detí pred ich nepriateľmi.

Po dlhých rokoch odlúčenia sa kráľa Robert so svojou najbližšou rodinou a sprievodom vyberie navštíviť na sever lorda Eddarda. Eddarda Starka zasiahne správa o náhlej smrti Jona Arryna. Eddardova manželka Catelyn zanedlho dostane šifrovanú správu od svojej sestry Lysy, ktorá bola Arrynovou manželkou, že Jona Arryna zavraždili Lannisterovia. Keď Eddardovi Robert ponúkne, aby zaujal miesto pobočníka kráľa, Eddard ho na Catelynino naliehanie, hoci s neochotou, prijme. Rozhodne sa vypátrať, prečo Jon Arryn musel umrieť a snaží sa vyhovoriť Robertovi, aby nechal zavraždiť Daenerys Targaryenovú, pretože je to iba nevinné dieťa. Robert zároveň zasnúbi svojho najstaršieho syna Joffreyho a Eddardovu najstaršiu dcéru Sansu.

Kým je Robert na návšteve u Starkovcov, malý Brandon „Bran“ Stark napriek matkinmu zákazu lozí po múroch Zimovresu. Vtom je vo vysokej, starej opustenej veži svedkom výjavu, ktorý vidieť nemal: Jaime Lannister súloží s vlastnou sestrou Cersei. Dvojica pristihne Brana, ako ich špehuje. Jaime zhodí Brana z veže, aby umrel a nikomu ich tajomstvo neprezradil. Bran však prežije, zostáva ale v bezvedomí a má zlomenú chrbticu. Po márnom čakaní, či sa preberie, napokon Eddard Stark s ťažkým srdcom odchádza s Robertovým sprievodom na juh, do hlavnému mesta, Kráľovho prístavu, aby zaujal svoje povinnosti pobočníka kráľa. Eddard berie so sebou aj obe svoje dcéry, princovu snúbenicu Sansu, ktorá sa z ich cesty veľmi teší, a vzdorovitú Aryu. Všetci Starkovi synovia zostávajú s lady Catelyn na Zimovrese. Len Jon Snow, nemanželský Eddardov syn, vyslovil prianie stať sa členom Nočnej hliadky, ktorá stráži ríšu na jej severnom konci, na obrovskej ľadovej stene Múr. Jon preto odchádza na sever spolu s Eddardovym bratom Benjenom, ktorý je už dávnejšie členom Nočnej hliadky.

Počas cesty kráľovskej karavány na juh rastie napätie medzi Starkami a Lannisterovcami. Po potýčke s Joffreym, pri ktorej obe sestry Starkov prídu o svojich zlovlkov a je zabitý aj chlapec – syn mäsiara, Arya znenávidí korunného princa aj kráľovnú. Jej pobyt v Kráľovom prístave je pre ňu spočiatku utrpením. Neskôr jej však jej otec nájde šermiara Syria, od ktorého sa učí zaobchádzať s mečom, po čom veľmi túžila. Sansa je zaslepená láskou k Joffreymu a prehliada náznaky, že jej milovaný snúbenec a jeho obdivovaná matka kráľovná sú krutej povahy.

Na Zimovrese sa po odchode kráľovho sprievodu najatý vrah pokúsi zabiť bezvedomého Brana. Život mu zachráni pravlk a prítomnosť jeho matky. Tá predpokladá, že za útokom stáli Lannisterovci. Vypraví sa preto na juh, aby varovala svojho manžela a dcéry. Petyr „Malíček“ Baelish, člen kráľovskej rady, ktorý mal pre Catelyn v mladosti slabosť, vyhlási, že dýka, ktorou na Brana zaútočili, patrila kráľovninmu bratovi Tyrionovi Lannisterovi. Pri ceste domov Catelyn narazí na Tyriona, ktorý sa vracia na juh zo svojej návštevy Múru. Z náhleho popudu unesie Tyriona a zverí ho svojej sestre Lyse. Tyrion je napokon prepustený, ale nepriateľstvo medzi Starkovcami a Lannisterovcami ešte rastie. Z pomsty za únos Tyriona napadne jeho brat Jaime Eddarda, zabije jeho dvoch strážcov a Eddarda zraní. Jaime potom ujde z mesta ku svojmu otcovi Tywinovi. Ten vyšle svojich ľudí na čele so sadistickým rytierom Horom plieniť ríšu Riečne krajiny, odkiaľ pochádza Catelyn. Napriek Robertovmu zúreniu a nešikovným snahám o uzmierenie oboch strán sa Starkovci aj Lannisterovci začnú pripravovať na vojnu.

Kráľ Robert na dlhšiu dobu odíde na lov a v jeho neprítomnosti vládne Eddard. Ten pošle časť svojho vojska, ktoré si so sebou vzal do Kráľovho prístavu, aby pomstilo napadnutých sedliakov v riečnych krajinách. Medzičasom si Eddard potvrdí, že Jon Arryn bol zavraždený (aj keď konkrétny vrah stále nie je známy) a pochopí aj motív: Jon vypátral, že kráľ nie je otcom ani jedného z kráľovniných detí. Všetky s ňou splodil jej vlastný brat Jaime. Eddard povie Cersei, čo zistil a navrhne jej, aby aj s deťmi ušla, pretože mu to po Robertovom návrate z lovu mieni povedať a Robert nechá zabiť. Kráľovná ale zostane a dopomôže k smrti vlastnému manželovi. Kráľovnin bratranec dáva počas lovu kráľovi príliš silné víno. On sa opije a následkom toho ho napadne a smrteľne zraní obrovský kanec. Eddard sa s Robertom teda znova stretne už iba na jeho smrteľnej posteli. Robert oľutuje a odvolá svoje snahy zabiť Daenerys a poverí Eddarda nad vládou nad ríšou, kým Joffrey nedospeje. Eddard nemá to srdce povedať mu, že Joffrey nie je jeho syn.

Keď kráľ umrie, Eddard pred kráľovským dvorom vyhlási, že následníkom trónu nie je Joffrey, ale Robertov brat Stannis. Kráľovná, ktorá sa vyhlási za kráľovu regentku, za to nechá Eddarda zatknúť a jeho mužov pobiť. Eddard síce predvídal, že môže dôjsť k násiliu a preto poverí Malíčka, aby podplatil mestskú hliadku, nech bojuje na jeho strane. Malíček ho však zradil a mestská hliadka bojuje na strane kráľovnej. Oslabené Eddardove vojsko kráľovská stráž premôže a jeho uvrhnú do väzenia. Jeho staršia dcéra Sansa je uväznená vo svojich komnatách, mladšej Aryi sa však podarí ujsť z hradu. Eddardov syn Robb zvolá svojich vazalov a vydá sa na juh s armádou, ktorá má jeho otca oslobodiť. Musí pritom prejsť cez most strážený lordom Walderom Freyom. Aby ho Frey pustil, musí mu Robb okrem iného sľúbiť, že sa ožení s nejakou z jeho dcér alebo vnučiek. Freyova armáda sa k nim pridá, spoločne porazia armádu lorda Tywina a zajmú Jaimeho Lannistera. Tywin Lannister vyšle Tyriona do Kráľovho prístaviska, aby sa stal pobočníkom kráľa, svojho synovca Joffreyho.

Na uväzneného Eddarda naliehajú, nech sa prizná, že je zradcom, inak nechajú popraviť Sansu. Eddard sa napokon podvolí. Sansa a ďalší predpokladajú, že Joffrey ušetrí Eddardov život a tak ako mnohých iných zločincov ho pošle k Múru, aby sa pridal k Nočnej hliadke. Joffrey ale nechá Eddarda sťať, čoho svedkom sú obe jeho dcéry. Sansa konečne znenávidí Joffreyho, no ostáva jeho väzenkyňou a snúbenicou, Arya sa pokúša vrátiť domov na Zimovres. Robba jeho vazali vyhlásia za kráľa Severu a postupujú s armádou na juh do vojny proti Joffreymu a Cersei.

Línia za Úzkym morom[upraviť | upraviť zdroj]

Za Úzkym morom si zatiaľ Daenerys zvyká na život medzi Dothrakmi. Zo začiatku trpí a ich zvyky jej pripadajú odpudivé a barbarské. Jej nový manžel, khal Drogo, k nej však nie je krutý a postupne sa medzi nimi začne rodiť láska. S vysokým postavením, ktoré svadbou k vodcom Dothrakov získala, rastie aj Daenerysino sebavedomie. Viserys je však čoraz zúrivejší a netrpezlivejší, že Dothrakovia ešte nešli bojovať za jeho vec. Pri návšteve dothrackého mesta Vaes Dotrhak sa Viserys opije a opitý pred Drogom vyhlási, že ak mu nedá kráľovskú korunu, vezme si svoju sestru naspäť a jej nenarodené dieťa zabije. Drogo ho ako splnenie sľubu nechá popraviť tak, že mu na hlavu dá vyliať roztavené zlato.

Po Viserysovej smrti sa za dedičku trónu Siedmich kráľovstiev začne považovať Daenerys. Khal Drogo prisahá, že pre ich syna ríšu dobyje. Pri jednej bitke však utŕži zranenie, ktoré sa zapáli. Daenerys robí všetko preto, aby ho zachránila a neváha sa ani uchýliť ku krvavej, zakázanej mágii. Čarodejnica Miri Maz Duur, ktorej prikáže zachrániť khala, ju však zradí. Drogo prežije ako tvor bez duše, Daenerysino nenarodené dieťa umrie a ona sama zostane neplodná. V zúfalej situácii Daenerys upáli Miri Maz Duur spolu s manželovým telom na hranici, na ktorú z nevysvetliteľného popudu položí aj tri dračie vajcia. Tie dostala ako svadobný dar a považujú sa už za dávno mŕtve. Z vajec sa však v ohni vyliahnu traja draci. Daenerys sa stáva dračou matkou a so zvyškami svojho ľudu pokračuje v odhodlaní vydobyť si pre seba Železný trón.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Uvedený vek je ich vekom na začiatku knižnej série.

Rod Starkovcov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Eddard „Ned“ Stark: Tridsaťpäťročný strážca Severu a pán Zimovresu. Brat zosnulých Brandona, Lyanny a žijúceho Benjena, manžel Catelyn a otec Robba, Sansy, Arye, Rickona a Jona Sneha. Čestný, zásadový muž, spravodlivý a prísny, ale milujúci svoju rodinu.
  • Catelyn "Cat" Starková, rodená Tully. Eddardova manželka, ktorá sa mala pôvodne vydať za Nedovho zosnulého brata Brandona. Hoci jej manželstvo s Eddardom bolo dohodnuté, je šťastné. Matka Robba, Sansy, Arye a Rickona. Catelyn bezhranične miluje svoje deti, cíti však odpor k Jonovi Snehovi. V prípade, že ide o jej rodinu, je odvážna a rozhodná. Má mladšiu sestru Lysu, ktorá bola manželkou Jona Arryna.
  • Robb Stark: Štrnásťročný dedič Zimovresu, najstarší syn Eddarda a Catelyn Starkových, rovesník Jona Sneha. Otcov odchod ho prinúti predčasne dospieť. Snaží sa byť dobrým, silným a čestným panovníkom.
  • Sansa Starková: Najstaršia dcéra Eddarda a Catelyn, jedenásťročná. Je krásna, upravená a má spôsoby urodzenej dámy. Vo všetkých zručnostiach, ktoré sa od dám vyžadujú, prekonáva sestru Aryu, s ktorou má časté roztržky. Zasnúbia ju s Joffreym Baratheonom, do ktorého sa zamiluje. Je naivná a len veľmi pomaly sa vzdáva svojich predstáv o nádhere a bezchybnosti kráľovského dvora.
  • Arya Starková: Deväťročná mladšia dcéra Eddarda a Catelyn, prezývaná aj Arya Podnožka a Arya konská tvár. Podobá sa svojmu otcovi viac ako Sansa, je však nepekná a nemá spôsoby dámy. Často si ju podľa výzoru a správania mýlia s chlapcom. Radšej sa kamaráti s nižšie postavenými členmi domácnosti, nepáčia sa jej tradičné ženské úlohy. Je odvážna, zvedavá, neposedná, neskrotná, neupravená a vzdorovitá. So sestrou Sansou, ktorá je jej protikladom, má časté roztržky. Zo súrodencov má najradšej nevlastného brata Jona, ktorý je pre svoj nemanželský pôvod v panstve podobným outsiderom ako ona.
  • Brandon „Bran“ Stark: Sedemročný chlapec, syn Eddarda a Catelynn, ktorého si väčšina ľudí ľahko zamiluje, najobľúbenejšie dieťa lady Catelyn. Od mala má veľkú záľubu v šplhaní po stenách a neodrádza ho ani strach jeho matky z toho, že spadne. Napokon spadne nie vlastnou zásluhou a keď sa preberie z bezvedomia, je od pása nadol ochrnutý. Zároveň sa v ňom ale prebudia nadprirodzené schopnosti tzv. meniča a zelenoveštca.
  • Jon Snow: Údajne nemanželský syn lorda Eddarda Starka, o jeho matke nie je nič známe. Ľudia ho často hanlivo nazývajú bastardom, čím trpí, Eddard sa však k nemu správa rovnako ako k ostatným svojim deťom a on berie jeho deti ako svojich súrodencov. Najradšej z nich má Aryu. Z vlastnej vôle sa pridá k Nočnej hliadke a so svojím strýkom Benjenom sa vydá na sever, kde ho tvrdé prostredie postupne zoceľuje.

Rod Baratheonovcov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Robert Baratheon: Posledných štrnásť rokov kráľ Siedmich kráľovstiev, brat Stannisa a Renlyho, dobrý priateľ nedávno zosnulého Jona Arryna a Eddarda Starka. V mladosti bol zasnúbený s Eddardovou sestrou Lyannou, ktorú miloval. Lyannu však uniesol korunný princ Rhaegar a za nejasných okolností zomrela. To rozdúchalo Robertovu nenávisť k Šialenému kráľovi Aerysovi a jeho dedičovi Rhaegarovi; druhého menovaného sám zabil. Jeho náhradnou manželkou sa stala Cersei. Manželstvo je však nešťastné a Robert často vyhľadáva spoločnosť neviestok, v dôsledku čoho má veľa nemanželských detí. Milovník pijatík, hodovania a poľovačiek, svojim bezuzdným utrácaním zadĺžil kráľovstvo. Je výbušný, hlučný a náladový. Vekom veľmi pribral a má čierne vlasy.
  • Cersei Baratheonová, rodená Lannisterová: Manželka kráľa Roberta, dcéra Tywina Lannistera, sestra Jaimeho a Tyriona. Je veľmi krásna a ako všetci Lannisterovia má nádherné zlaté vlasy. Povahovo chladná, arogantná, ctižiadostivá. Matka Joffreyho, Myrcelly a Tommena. Nekriticky chráni Joffreyho. Svojho manžela a mladšieho brata Tyriona nenávidí.
  • Joffrey Baratheon: Dvanásťročný zlatovlasý korunný princ, syn kráľovej Cersei, podľa Sansy a ďalších dievčat krásny. Je však namyslený, arogantný, rozmaznaný, panovačný a krutý, využívajúci mocný vplyv svojej matky. Snúbenec Sansy Stark.

Rod Lannisterovcov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jaime „Kráľovrah“ Lannister: Syn Tywina Lannistera, dvojča kráľovnej Cersei a starší brat Tyriona. Svojej sestre sa veľmi podobá, je urastený a štíhly, má kučery zlatých vlasov a dohladka oholenú tvár. Pôsobí namyslene, rád vtipkuje, je impulzívny, netrpezlivý a ľahkomyseľný. Vážne berie len vzťah k svojej sestre, ktorú miluje a ochraňuje. Je vynikajúci šermiar, rytier, člen Kráľovskej gardy, ktorá ochraňuje kráľa. Bol tiež členom Kráľovskej gardy minulého kráľa Aerysa, ktorého vlastnoručne zabil – odtiaľ prezývka Kráľokat. Pre porušenie prísahy minulému kráľovi ním niektorí ľudia opovrhujú.
  • Tyrion Lannister: Syn Tywina Lannistera, mladší brat dvojčiat Jaimeho a Cersei. Narodil sa ako škaredý trpaslík, kvôli čomu ním ľudia opovrhujú a posmievajú sa mu, hoci jeho postavenie kráľovninho brata mu na druhej strane vynucuje úctu. Nemá ho rada ani vlastná rodina s výnimkou brata Jaimeho. On sám sa snaží na adresu svojho znetvoreného výzoru vtipkovať a vnútornú bolesť maskuje humorom. Navonok pôsobí cynicky, vulgárne a oplzlo, bez úcty ku komukoľvek a čomukoľvek, má však láskavé jadro. Je to sčítaný intelektuál.

Rod Targaryenovcov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Aerys Targaryen: V počiatkoch príbehu už mnoho rokov po smrti, posledný kráľ rodu Targaryenov, prezývaný Šialený. Jeho krutosť, vražda Eddardovho otca a brata, a tiež čin jeho syna Rhaegara, ktorý uniesol Eddardovu sestru Lyannu, podnietili v ríši vzburu, ktorá končila jeho pádom a zabitím. S vlastnou sestrou, ako je u Targaryenov zvykom, mal tri deti: Rhaegara, Viserysa a posmrtne narodenú Daenerys.
  • Rhaegar Targaryen: V počiatkoch príbehu už mnoho rokov po smrti, syn Aerysa, ktorý však nestihol sadnúť na Železný trón. Bol ženatý s princeznou Eliou z Dorne, najjužnejšej ríše Siedmich kráľovstiev. Mal s ňou dve malé deti, staršiu dcéru Rhaenys a mladšieho syna Aegona. Zahorel však vášňou k Eddardovej sestre Lyanne, ktorú uniesol a znásilňoval. Bol zabitý Robertom Baratheonom, Lyanniným snúbencom, v bitke pri Trojzubci; vyvraždená bola aj celá jeho najbližšia rodina.
  • Viserys Targaryen: Mladší syn Aerysa a starší brat Daenerys. Dvadsaťročný mladík, ktorý sám seba považuje za právoplatného kráľa Siedmich kráľovstiev a žije len preto, aby zasadol na trón. Prejavuje sa však u neho duševná labilita, netrpezlivosť, zúrivosť a krutosť podobne ako u jeho otca.
  • Daenerys „Dany“ Targaryenová: Trinásťročná najmladšia žijúca členka rodiny Targaryenov, ktorá sa narodila až po smrti svojho otca Aerysa. Jej matka umrela pri pôrode. Spočiatku plaché, jemné, submisívne dievča týrané svojím bratom Viserysom, v priebehu knihy však zažíva prerod na sebavedomú kráľovnú. Hoci je plodom niekoľkonásobného incestu, zdá sa byť telesne aj duševne v poriadku.

Ostatní[upraviť | upraviť zdroj]

  • Petyr „Malíček“ Baelish: Nízkopostavený lord, správca kráľovskej pokladnice, člen kráľovskej rady. Nízky, drzý a cynický muž. Kedysi bol nápadníkom Lady Catelyn, z čoho pramení jeho nevraživé správanie k jej manželovi Eddardovi.

Niektoré vedľajšie postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Tieto postavy vystupujú v Hre o tróny ako vedľajšie, ale v ďalších dieloch série zohrajú významnejšiu úlohu

  • Lysa Arrynová: Mladšia sestra Catelyn, vdova po Jonovi Arrynovi, matka malého neduživého Roberta
  • Theon Greyjoy: Chovanec Eddarda Starka, vychovávaný na Zimovrese ako záruka vernosti jeho otca Balona Greyjoya
  • Samwell Tarly: Urodzený tučný chlapec, ktorý sa nedobrovoľne pridal k Nočnej hliadke, postupne najlepší priateľ Jona Sneha
  • Tywin Lannister: Otec Jaimeho, Cersei a Tyriona, najbohatší a najmocnejší lord v Siedmich kráľovstvách
  • Varys: Eunuch, Člen kráľovskej rady, význačný tým, že pozná mnohé tajomstvá druhých
  • Stannis Baratheon: Starší a menej obľúbený z bratov kráľa Roberta Baratheona
  • Renly Baratheon: Mladší, pekný brat kráľa Roberta Baratheona, člen kráľovskej rady
  • Gregor "Hora" Clegane: Obrovský rytier v službách Lannisterov, v skutočnosti brutálny zabijak, vrah Rhaegalových detí, brat Sandora Clegana
  • Sandor "Ohar" Clegane: Osobný strážca princa Joffreyho, brat Hory, má spálenú polovicu tváre
  • Jeyne Poolová: Dcéra majordoma Eddarda Starka, Sansina najlepšia kamarátka
  • Walder Frey: Nepríjemný starý lord, otec desiatok detí
  • Barristan Selmy: Zvaný aj Barristan Chrabrý, vážený, starší člen kráľovskej gardy
  • Roose Bolton, jeden z vazalov Starkovcov, otec nemanželského syna Ramsaya

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Martinus. Dostupné online.