Hvozdnice (prírodná rezervácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hvozdnice
prírodná rezervácia
Štát Česko Česko
Región Moravsko-sliezsky kraj
Okres Okres Opava
Lokalita Slavkov, Štáblovice, Uhlířov
Nadmorská výška 270 – 290 m n. m.
Súradnice 49°54′18.9″S 17°50′8.4″V / 49,905250°S 17,835667°V / 49.905250; 17.835667
Rozloha 56,24 ha
Vznik 1. január 1989[1]
 - Vyhlásil Okresný národný výbor Opava
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 1141
Česko: Hvozdnice
Hvozdnice
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Hvozdnice (nature reserve)
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Hvozdnice je prírodná rezervácia ev. č. 1141 južne od obce Slavkov v okrese Opava. Chránené územie sa rozkladá na severovýchodnom okraji vrchoviny Nízkeho Jeseníku v nive potoka Hvozdnice, kde zahŕňa sústavu troch rybníkov (Slavkovský, Vrbovec a Jankuv) s okolím. Oblasť spravuje Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Predmetom ochrany je jedno z posledných bahenných území v nížinných oblastiach Moravskosliezskeho kraja s bohatým výskytom rastlinstva a živočíšstva vrátane geologických výtvorov.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Flóru tvoria predovšetkým byliny typické pre lužné lesy – v jarnom aspekte je to veternica hájna, veternica iskerníkovitá, pľúcnik lekársky, veterník žltuškovitý, chochlačka dutá, slezinovka striedavolistá, prvosienka vyššia, zubovník šupinatý, kopytník európsky a krivec žltý. Menej často môžeme tiež naraziť na ľaliu zlatohlavú. V priebehu mája na lokalite vykvitajú konvalinka voňavá, tôňovka dvojlistá, kokorík voňavý, v okolí rybníkov potom tiež kosatec žltý. Rybníky sú tiež vhodné pre neskôr vykvitajúce dvojzubce alebo žabník skorocelový. Na suchších plochách v priľahlých častiach rezervácie naopak kvitne klinček slzičkový. Na lokalite sa bohužiaľ v posledných rokoch šíri invazívna krídlatka, ktorú bude treba v nasledujúcich rokoch pravidelne likvidovať, aby nedošlo k zarastaniu cenných mikrolokalít a celej oblasti.

V minulosti bol z rezervácie uvádzaný rad významných druhov – napríklad veternica lesná, vstavač mužský poznačený alebo niektoré druhy bublinatiek. V dôsledku intenzifikácie poľnohospodárstva, scelovania polí, úbytku prirodzeného prostredia pre možný rast rastlín, neopodstatneného trhania chránených rastlín do herbárov a pre predajné a dekoračné účely, sa tieto druhy v lokalite v súčasnosti žiaľ nevyskytujú. To však neznamená, že by lokalita nebola stále regionálne významná, a preto je nutné ju chrániť a zachovať. Tunajší jarný aspekt bylín je totiž typický pre lužné lesy, ktorých je na Opavsku veľmi málo, a preto ide o veľmi cennú oblasť zvyškov pôvodných tvrdolistých lužných lesov. Súčasne ide o významnú rybničnú oblasť v okrese, ktorá je vhodná pre vlhkomilné a vodné druhy rastlín.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2015-01-01]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hvozdnice (přírodní rezervace) na českej Wikipédii.