Immaculata (časopis)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
logo

Immaculata (lat. Nepoškvrnená) je český katolícky časopis vydávaný Minoritmi pre Rytierstvo Nepoškvrnenej, vychádzajúci z ideí sv. Maximiliána Kolbeho a jeho Rycerza Niepokalanej. Časopis vychádza v roku 1992. Od roku 1994 je vydávaný s cirkevným povolením bp. Vojtěcha Cikrleho.

História[upraviť | upraviť zdroj]

S myšlienkou vydávať mariánsky orientovaný časopis prišiel MUDr. Bogdan Sikora v roku 1991. V tom čase pracoval ako lekár v Karlovej Studánke. Pri realizácii projektu mu pomáhal P. Josef Petrák, horlivý člen Rytierstva Nepoškvrnenej. Po získaní príslušných povolení od ministerstva, od arcibiskupa Graubnera a od provinciála českých minoritov, P. Hyacinta Skupienia OFM Conv. Prvé vydanie vyšlo v máji 1992 v náklade 5 000 výtlačkov. Prvé čísla vychádzali v Českom Těšíne a náklad sa čoskoro zvýšil na 10 000. Bogdan Sikora kontaktoval predstaveného minoritského kláštora v Brne, P. Josefa Goryla OFM Conv., a dohodli sa na spolupráci - odvtedy časopis vydáva kláštor. Sikora sa rozhodol vstúpiť do rehole a P. Goryl sa postaral o časopis. V prvých rokoch svojej činnosti pôsobila redakcia bez oficiálne vymenovaných šéfredaktorov a iných asistentov. Prvým šéfredaktorom menovaným kapitulou bratov v roku 2002 bol br. Bohdan Heczko OFM Conv., ktorý už predtým pracoval v redakcii a ktorý je v tejto funkcii dodnes (2020).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Je to evanjelizačný časopis zameraný na Pannu Máriu, ktorý nadväzuje na poľského Rycerza Niepokalanej, vydávaného od roku 1922.

Časopis obsahuje množstvo článkov zameraných na rôzne oblasti z teológie, biblistiky, mariológie a dejín Cirkvi. Obsahuje tiež svedectvá, rozhovory alebo správy z celého sveta. To všetko má pomáhať čitateľom prehĺbiť svoju vieru, zasvätiť sa Bohu prostredníctvom Nepoškvrnenej Panny Márie a obnoviť morálku.

Od roku 2005 sa ukazujú aj články v slovenčine.[1]

Dosah[upraviť | upraviť zdroj]

Časopis odoberajú ľudia nielen z Česka a Slovenska, ale aj z Poľska, Nemecka, Talianska a dokonca aj Kanady či Austrálie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]