Ján Hlubík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Hlubík
slovenský rímskokatolícky kňaz, salezián, sociálny pracovník, trpiteľ za vieru
Narodenie21. jún 1896
Hrnčiarovce nad Parnou, Slovensko
Úmrtie27. december 1965 (69 rokov)
Zavar, Slovensko

Ján Hlubík (* 21. jún 1896, Hrnčiarovce nad Parnou – † 27. december 1965, Zavar) bol slovenský rímskokatolícky kňaz, salezián, publicista, sociálny pracovník, trpiteľ za vieru – disident.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudovú školu vychodil vo svojom rodisku. Saleziánsky noviciát si vykonal v Genzane v Taliansku (1920 – 1921). Teológiu študoval v Turíne. Za kňaza bol vysvätený 8. júna 1928 v Turíne. Pôsobil v Šaštíne, Svätom Benediku, Bratislave a v Trnave. Najväčšiu zásluhu na vybudovaní saleziánskeho domu a farnosti v Trnave na Kopánke má práve on. Bol známi svojou sociálnou činnosťou.

Po násilnom zrušení Saleziánskej spoločnosti z noci z 13. na 14. apríla 1950 bol internovaný (krycia operácia pre násilnú likvidáciu mužských rehoľných rádov komunistickým režimom niesla názov Akcia K). Po 3. rokoch internácie bol v roku 1953 premiestnený do Charitného domova v Moravci pri Brne. V roku 1958 bol pre svoje náboženské presvedčenie uväznený. Odsúdili ho na 2. a pol roka väznenia. Po prepustení z väzenia býval v Charitnom domove pre kňazov v Moravciach a nakoniec v Zavare, kde i zomrel.

Bol tiež publikačne činný. Vyšli mu desiatky článkov s náboženskou tematikou. Prispieval do časopisov: Katolícke misie, Katolícke noviny, Kráľovná sv. Ruženca, Mariánska kongregácia, Plameň, Posol Božského Srdca, Prednášateľ, Pútnik, Saleziánske zvesti, Svätá rodina, Trnavská rodina, Trnavské noviny, Pútnik svätovojtešský.

Pre jeho socilánu angažovanosť (zaslúžil sa o vybudovanie sociálneho domu mládeže v Trnave-Kopánke), mestská časť Trnava-sever pomenovala po ňom ulicu.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • v roku 1993 mu na saleziánskom dome v Trnave na Kopánke odhalili pamätnú tabuľu.
  • v roku 1996 mu zastupiteľstvo mesta Trnavy udelilo čestné občianstvo mesta Trnavy in memoriam.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]