Ján zo Šarišských Sokoloviec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Apród zo Šarišských Sokoloviec
kňaz a kronikár
Štát pôsob.Uhorsko
Narodenie1320
Šarišské Sokolovce
Úmrtie1393

Ján zo Šarišských Sokoloviec (lat. Johannes Archidiaconus de Kikulwe[1], maď. Küküllei János alebo Tótsolymosi Apród János Kükülle; * 1320, Šarišské Sokolovce – † 1393) bol katolícky kňaz a kronikár.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Ján sa narodil v roku 1320 v zemianskej rodine v slovenskej obci Šarišské Sokolovce pri Sabinove. Jeho otec Mikuláš sa zúčastnil na strane kráľa Karola Róberta v bitke pri Rozhanovciach a za odmenu dostal roku 1314 spomenutý majetok.[1] Na začiatku svojej kariéry bol verejným notárom na rôznych úsekoch kráľovskej kancelárie. Od počiatku 50. rokov 14. storočia zastával aj rôzne cirkevné úrady a obdržal množstvo benefícií, napríklad od roku 1352 bol kanonik lektor v Arade a Jágri, v roku 1353 majiteľ kanónie v Záhrebe i Stoličnom Belehrade a až do svojej smrti sedmohradský kanonik a arcikňaz vtedajšej Malokykulskej župy. Od roku 1358 bol ostrihomský kanonik, potom dvakrát vikár ostrihomského biskupa. Kráľ Ľudovít I. mu udelil mimoriadne vyznamenanie a roku 1358 ho menoval zvláštnym kaplánom a hlavným notárom svojho úradu. V 60. rokoch 14. storočia po presťahovaní na Vyšehrad v 25 kapitolách popísal neapolské výpravy svojho panovníka a po Ľudovítovej smrti napísal 30 kapitol o jeho cnostiach. Životopis kráľa Ľudovíta I. doplnil dielom zaznamenaným pod názvom Chronicon de Ludovico rege, čo bol prvý svetský životopis v stredovekej uhorskej literatúre. Tento text sa stal neskôr súčasťou Budínskej kroniky, Dubnickej kroniky a kroniky Jána z Turca.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b 278. JÁN APRÓD. In: KUZMÍK, Jozef. Slovník starovekých a stredovekých autorov, prameňov a knižných skriptorov so slovenskými vzťahmi. Vyd. 1. Martin : Matica slovenská, 1983. 608 s. (Dokumentácia.) S. 339.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov János Küküllei na poľskej Wikipédii a Küküllei János na maďarskej Wikipédii.