Jena Malonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Jena Malone)
Jena Malonová
Jena Malonová v roku 2013
Celé menoJena Laine Malonová
Narodenie 21. november 1984 (39 rokov)
Sparks, Nevada, USA
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1996 – súčasnosť
Deti1

Jena Malonová (neprechýlene Jena Laine Malone; * 21. november 1984, Sparks, Nevada, USA) je americká herečka, známa z filmov ako Mesto nádeje (1997), Donnie Darko (2001), Hitler : Vzostup zla (2003), Útek do divočiny (2007), Sucker Punch (2011), The Hunger Games (2013, 2015) či Batman vs. Superman : Úsvit spravodlivosti (2016).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V jej desiatich rokoch sa s mamou presťahovala do Kalifornie, aby sa Jena mohla zúčastniť filmových konkurzov. Jej prvá filmová rola bola vo filme Bastard Out of Carolina, kde stvárnila postavu malej Bone, ktorá je sexuálne zneužívaná. Vo filme Kontakt sa predstavila ako mladá Jodie Foster a vo filme Druhá alebo prvá sa objavila po boku Julie Roberts.

V roku 2001, sa objavila vo filme Donnie Darko, kde predstavila priateľku Jakea Gyllenhaala. Druhý raz si zahrala po boku Jodie Foster, vo filme Škandál na katolíckej škole, ktorý bol veľmi zle prijatý u veriacich. Po boku herca Emilea Hirscha si zahrala aj v roku 2007, vo filme Útek do divočiny. Spolu s herečkami Emily Browning a Vanessou Hudgens sa objavila vo fantasy filme Sucker Punch. Menšie role si zahrala aj v sérií The Hunger Games či vo filme Batman vs. Superman : Úsvit spravodlivosti (2016).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jena Malone na anglickej Wikipédii.