Junior Eurovision Song Contest

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Junior Eurovision Song Contest (franc. Concours de la Chanson Eurovision Junior, slov. Detská eurovízna pesničková súťaž alebo skrátene Detská Eurovízia) je medzinárodná spevácka súťaž organizovaná Európskou vysielacou úniou (EBU), každoročne od roku 2003. Súťažiť môžu iba členské krajiny EBU. Koná sa v rôznych európskych mestách.

Súťaž je podobná Eurovision Song Contest. Každá zúčastnená krajina pošle pieseň, ktorej interpreti sú vo veku od 9 do 14 rokov. Pieseň musí byť originálna a trvať 2 minúty 30 sekúnd. Víťazom súťaže sa stane tá pieseň, ktorá dostane najviac hlasov. Medzi rokmi 2003 a 2005 mali diváci na hlasovanie len 10 minút. Zisky z diváckeho hlasovania v rokoch 2007 a 2008 boli darované UNICEF. Od roku 2016 diváci viac nemajú právo hlasovať, víťaz sa bude rozhodovať na základe hlasov dospelej poroty a detskej poroty.

Okrem zúčastnených bola súťaž vysielaná v mnohých ďalších krajinách, vrátane Austrálie, Estónska, Fínska, Nemecka a Izraela. Od roku 2006 je súťaž vysielaná naživo na internete prostredníctvom oficiálnych internetových stránok súťaže.

Pôvod a história[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky súťaže sa datujú od roku 2000, kedy dánske rádio usporiadalo detskú pesničkovú súťaž. Regionálny rozmer súťaže bol v roku 2002 rozšírený o ďalšie Škandinávske štáty. Vznikla Melodi Grand Prix Nordic s krajinami Dánsko, Nórsko a Švédsko. Neskôr tento nápad prevzala EBU a rozhodla, že vznikne (ešte ako pracovný názov) Eurovision Song Contest for Children (Eurovízna pesničková súťaž pre deti) alebo Children's Eurovision Song Contest (Detská eurovízna pesničková súťaž). Súťažiť mohli členské krajiny EBU. Prvým usporiadateľom Junior Eurovision Song Contest bolo Dánsko.

Druhý ročník čelil problému s miestom konania súťaže. Súťaž sa pôvodne mala konať vo Veľkej Británii v Manchestri. ITV potom oznámila, že v dôsledku finančnej tiesne a plánovacích dôvodov sa súťaž nemôže konať vo Veľkej Británii. EBU rozhodla o pridelení súťaže Chorvátsku. Jedným z dôvodov bolo, že Chorvátsko vyhralo prvý ročník. Súťaž sa mala konať v Záhrebe, ale neskôr sa ukázalo, že HRT 'zabudla' rezervovať miesto, kde by sa súťaž uskutočnila. Tento problém sa vynoril len 5 mesiacov pred plánovaným začiatkom súťaže. Nakoniec Junior Eurovision Song Contest v roku 2004 usporiadala Nórská televízia NRK v Lillehammeri.

EBU kvôli problémom z roku 2004 vyhlásila ponuku na usporiadanie JESC 2005 už v roku 2004. Ako prvé sa prihlásilo Belgicko, ktoré práva nakoniec aj získalo.

Slovensko a Junior Eurovision Song Contest[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenská televízia sa o účasť pokúšala už v roku 2003, avšak neúspešne. Súťaž vtedy prešla cez limit počtu krajín. Pôvodný limit 16 bol prekročený o 2 krajiny. Európska vysielacia únia sa rozhodla že účastníkov vyžrebuje, ale Slovenská televízia a Nemecká televízia sa zo súťaže stiahli. Nemecko sa o účasť neúspešne pokúšalo ešte niekoľkokrát.

V posledných rokoch Slovenská televízia a neskôr aj Rozhlas a televízia Slovenska nevylučuje účasť v najbližších rokoch.

Formát[upraviť | upraviť zdroj]

Formát súťaže zostal relatívne nezmenený v priebehu celej svojej histórie. Tento formát sa skladá z, po sebe idúcich živých hudobných vystúpení mladých umelcov. EBU tvrdí, že cieľom programu je "podporiť mladých talentov v oblasti populárnej hudby"

Program bol vysielaný vždy v sobotu večer na konci novembra/ začiatku decembra a trval približne dve hodiny a pätnásť minút.Ale teraz od roku 2016 sa súťaž prvýkrát konala v nedeľu a trvala približne dve hodiny a 45 minút.

Tradične sa súťaž začína slávnostným otvorením, v ktorom sú umelci privítaní na akcii, hostitelia povedia zopár poznámok, zrekapitulujú piesne ktorým môžu diváci posielať hlasy, vystúpenie všetkých piesní, interval akt, po ňom je ukončené SMS hlasovanie, nasledujú výsledky diváckeho hlasovania alebo výsledky poroty, vyhlásenie víťaza a nakoniec repríza víťaznej piesne. Na niektorých miestach kde sa show vysiela sa môže televízia odhlásiť zo siete na niekoľko minút a do vysielania dá reklamný break.

Víťazi dostanú trofej a diplom. Na rozdiel od Eurovision Song Contest, víťazná krajina nedostane právo hostiť budúcu súťaž.

Súťaž vždy moderujú dvaja moderátori, jeden muž a jedna žena. Títo sa pravidelne objavujú na pódiu alebo v Green Room. Moderátori sú tiež zodpovední za prijímanie bodov od jednotlivých krajín.

Junior Eurovision Song Contest je síce modelovaný na formáte Eurovision Song Contest, ale existuje zopár výrazných rozdielov ktoré sú jedinečné pre JESC. Napr. zatiaľ čo hlavné hlasy musia byť spievané naživo, sprievodné hlasy môžu byť zaznamenané na disku a púšťané cez reproduktory. V každej krajine musí existovať národné kolo (výnimku vydáva EBU v prípade ak televízia nie je schopná stihnúť národné kolo alebo pri inom dôvode). Od roku 2005 dostane každý súťažiaci automaticky 12 bodov aby sa zabránilo tomu že niekto dostane nula bodov. Aj keď končí súťažiaci s 12 bodmi, prakticky bol bodový príjem nulový.

Kto môže súťažiť[upraviť | upraviť zdroj]

Pieseň musí byť písaná a spievaná v národnom jazyku (alebo v jednom z národných jazykov) krajiny ktorú zastupuje. Umelci musia byť štátnymi príslušníkmi tejto krajiny alebo musia žiť v tejto krajine aspoň dva a pol roka. Pôvodne bola súťaž pre deti vo veku od 8 do 15 rokov, ale od roku 2007 vekové rozmedzie znížili. Od roku 2007 do 2015 bola súťaž pre deti vo veku od 10 do 15 v deň súťaže a od roku 2016 sa to zmenilo na od 9 do 14 rokov. Pieseň prihlásená do súťaže nemôže byť pred tým verejne prezentovaná a musí trvať 2 minúty 30 sekúnd až 2 minúty 45 sekúnd. Pravidlo o tom, že umelec tiež nesmie mať skôr vydanú hudbu bol aktívny 2003 - 2006. Toto pravidlo bolo v roku 2007 zrušené a umožňuje tak už skúseným spevákom a kapelám byť v súťaži. V dôsledku toho sa NRK rozhodla odstúpiť zo súťaže. Od roku 2008 je dovolené dospelým pomáhať pri písaní piesne. Predtým museli byť všetci spisovatelia vo veku od 10 do 15 rokov.

Súťažiaci[upraviť | upraviť zdroj]

Iba aktívny člen EBU má povolené zúčastniť sa a hlasovať v súťaži, hoci súťaž bola vysielaná aj v niekoľkých krajinách ktoré sa nezúčastňujú.

Účasť v súťaži má tendenciu sa každý rok dramaticky zmeniť. Najčastejším dôvodom zmeny je finančný problém. Škandinávski účastníci odišli zo súťaže v roku 2006, pretože sa im zdalo zaobchádzanie so súťažiacimi neetické a oživili MGP Nordic, na základe ktorej vznikla Junior Eurovision Song Contest. Z dvadsaťdeväť účastníkov ktorý sa zúčastnili aspoň raz boli iba štyria na každej súťaži.

Uvedené sú všetky krajiny, ktoré sa súťaže zúčastnili aspoň rok. Sú pri roku kedy sa prvýkrát zúčastnili:

Rok Debutujúce krajiny
2003 Belgicko, Bielorusko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Grécko, Lotyšsko, Severné Macedónsko,

Malta, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Španielsko, Švédsko, Veľká Británia

2004 Švajčiarsko, Francúzsko
2005 Rusko, Srbsko a Čierna Hora
2006 Portugalsko, Srbsko, Ukrajina
2007 Arménsko, Bulharsko, Gruzínsko, Litva
2010 Moldavsko
2012 Albánsko,Azerbajdžan,Izrael
2013 San Maríno
2014 Taliansko,Slovinsko,Čierna Hora
2015 Austrália,Írsko

Prehľad usporiadateľských miest a víťazov[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Miesto konania Víťaz
Krajina víťaza Víťazná pieseň Interpret
2003 Dánsko Chorvátsko "Ti si moja prva ljubav" Dino Jelušić
2004 Nórsko Španielsko "Antes muerta que sencilla" María Isabel
2005 Belgicko Bielorusko "My vmeste" Ksenia Sitnik
2006 Rumunsko Rusko "Vesenniy Jazz" Tolmachevy Sisters
2007 Holandsko Bielorusko "S druz'yami" Alexey Zhigalkovich
2008 Cyprus Gruzínsko "Bzz..." Bzikebi
2009 Ukrajina Holandsko "Click Clack" Ralf Mackenbach
2010 Bielorusko Arménsko "Mama" Vladimir Arzumanyan
2011 Arménsko Gruzínsko "Candy Music" CANDY
2012 Holandsko Ukrajina "Nebo" Anastasiya Petryk
2013 Ukrajina Malta "The Start" Gaia Cauchi
2014 Malta Taliansko "Tu primo grande amore" Vincenzo Cantiello
2015 Bulharsko Malta "Not My Soul" Destiny Chukunyere
2016 Malta Gruzínsko "Mzeo" Mariam Mamadashvili

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]