Kaczyzmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kačizmus (kaczysmus), po poľsky kaczyzm [kačyzm] je termín vytvorený na základe priezvisk poľských politikov, bratov – jednovaječných dvojčiat Jarosława a Lecha Kaczyńských, vedúcich osobností politickej strany PiS. Označenie, ktoré sa považuje za pejoratívne a často za zlomyseľné, rozšírili poľské masovokomunikačné prostriedky. Po prvý raz tento pojem použila poslankyňa Sejmu (dolná komora poľského parlamentu) Joanna Senyszyn (SLD) 5. mája 2005 počas diskusie na tému Skrátenie volebného obdobia Sejmu.

Tento pojem vyjadruje obavy politických protivníkov PiS a označuje víziu štátu predstavovanú touto politickou stranou. Bratom Kaczyńským ich oponenti vyčítajú prílišný konzervativizmus, netoleranciu, nacionalizmus a poukazujú na ideové väzby na radikálne krídlo poľskej katolíckej cirkvi (prejavilo sa to napríklad v prezidentských voľbách na jeseň 2005, kedy P. Tadeusz Rydzyk so svojím Radiom Maryja podporil Lecha Kaczyńského). Pri tejto príležitosti sa zmieňuje aj o nadmernom koncentrovaní sa na zúčtovanie s minulosťou (tzv. dekomunizácia) a sklony k populizmu).

Pojem kaczyzmus má pripomínať aj fašizmus, pretože PiS vyjadrovala zámer zaviesť trest smrti a Lech Kaczyński ešte ako primátor Varšavy zakázal manifestačný Pochod rovnosti (protest proti diskriminácii a netolerancii, ktorý usporiadali organizácie združujúce homosexuálov). Bezvýznamný nie je ani oznámený zámer PiS zmeniť poľskú ústavu tak, aby sa v Poľsku zaviedol „silný prezidentský model“ vládnutia, ktorý by umožňoval prezidentovi vydávať dekréty, čo niektorí považujú ako tendenciu v smere autokracie. Po vyhraných parlamentných voľbách na jeseň 2005 oproti všeobecným očakávaniam nevytvorili koalíciu s tesne druhou Občianskou platformou, keďže chceli obsadiť všetky takzvané silové rezorty (ministerstvo vnútra, ministerstvo spravodlivosti, tajné služby a novo vytváraný protikorupčný úrad so silnými právomocami, ktorý má okrem iného ošetrovať väzby politikov na komerčnú sféru, čo považujú niektorí oponenti PiS za nástroj boja s politickými odporcami), s čím Občianska platforma nesúhlasila. PiS preto zostavila menšinovú vládu a podporu pri hlasovaní o dôvere vláde našla u Ligy poľských rodín a Sebaobrany.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]