Katarína Korčeková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Katka Korčeková)
Katarína Korčeková
Základné informácie
Umelecké mená Katka Korček
Katka Korčeková
Narodenie 1966 (57 alebo 58 rokov)
Bratislava, Česko-Slovensko
Pôsobenie speváčka, skladateľka
Žáner funk, pop, soul, blues

Katarína Korčeková, známa aj ako Katka Korček (* 1966, Bratislava, Česko-Slovensko), je slovenská speváčka, ktorá sa stala známa v 90. rokoch ako členka formácie Made 2 Mate.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rodičia Kataríny Korčekovej sú vedci. Otec pochádza z Trnavy, mama zo Slovenského Grobu. Katka sa narodila na Slovensku, v Bratislave. Po augustových udalostiach v roku 1968 sa rodičia rozhodli emigrovať. Najprv päť rokov žili v kanadskej Otawe, potom otec dostal ponuku pracovať v automobilke Ford v Detroite, tak sa rodina presťahovala do Spojených štátov.

Katka mala už od škôlky prvý jazyk angličtinu, no od rodičov sa naučila hovoriť po Slovensky. Neskôr začala na Michiganskej univerzite študovať chémiu, matematiku, fyziku, no nebavilo ju to, a tak prestúpila na štúdium francúzštiny, dejín umenia a reklamy, ktoré ukončila.

V roku 1990, po skončení školy sa Katka Korčeková na popud otca rozhodla spolu so svojim vtedajším priateľom, kúzelníkom Arthurom prísť do vtedajšieho Československa. V Prahe si dvojica asi deväť mesiacov na Karlovom moste privyrábala vystupovaním s kúzelníckymi číslami. V tých dobách sa Katka postupne začala zoznamovať s hudobníkmi.

Na Slovensko z Prahy Katka Korčeková prišla pôvodne učiť Angličtinu. Ani nie po roku sa náhodne zoznámila s muzikantmi sprevádzajúcimi Marcela Palondera. Jeho skupina sa volala Accidents Happen. Marcel ju časom požiadal, či by im nenapísala nejaké anglické texty piesní. Katka, ktorá istú dobu pracovala aj ako copywriterka v jednej reklamnej agentúre v USA, sa rozhodla že to skúsi. V kapele Accidents Happen účinkovali okrem niektorých budúcich členov Made 2 Mate aj hudobníci, ako Andrej Šeban, či Marek Minárik. Raz v šatni pred jedným vystúpením, hral Marcel na gitare pieseň od kapely The Beatles. Katka sa k nemu spontánne pridala v speve a Marcela jej spev zaujal. V ten istý večer to skúsili na pódiu, kde ju požiadal aby spievala vokály. Skupina Accidents Happen v skutočnosti nemala kapelníka, funkčnú organizáciu, ich spolupráca bola dobrovoľná a tak, potom, čo nahrali asi šesť skladieb, sa rozpadli.

V roku 1994 Katka Korčeková s kapelníkom Radovanom Orthom s funky skupinou Made 2 Mate vyhrala hudobnú súťaž Marlboro rock in 1994. Po rozpade Made 2 Mate založila svoj sólový projekt Lady Kazoo. Meno Katky Korčekovej sa nachádza v projektoch azda všetkých hudobníkov, ktorí niečo na Slovensku znamenajú. no svoj prvý sólový štúdiový album s vlastnými skladbami, 21st Century Movie, vydala až v roku 2016.[2][3]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Sólové albumy
Made 2 Mate
Bližšie informácie v hlavnom článku: Made 2 Mate
Niektoré ďalšie projekty

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. REHÁK, Oliver. Mala 24, keď prišla z Ameriky na Slovensko. Už sa nevrátila [online]. Denník N, 2017-02-21, [cit. 2023-05-04]. Dostupné online.
  2. Katarina Korcek & Jerguš Oravec feat. Silvia Josifoska v Banskej Štiavnici [online]. www.ticketlive.sk, [cit. 2023-05-04]. Dostupné online. (po česky)
  3. TRENČÍN, Mesto. Hudobný piknik: Katarina Korcek & Jerguš Oravec [online]. Visit Trenčín, [cit. 2023-05-04]. Dostupné online.