Kostol svätého Michala archanjela (Modrová)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol svätého Michala archanjela
Farský kostol
Patrocínium: sv. Michal
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Nové Mesto nad Váhom
Obec Modrová
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
 - provincia západná
 - arcidiecéza Trnavská arcidiecéza
 - dekanát Nové Mesto nad Váhom
 - farnosť Modrová
Súradnice 48°38′26″S 17°54′01″V / 48,64047°S 17,90017°V / 48.64047; 17.90017
Ďalšie údaje  
 - počet lodí 1
 - počet veží 1
Štýl barok
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
 - súčasť
ÚZPF[1]
 - číslo 1253/1
 - dátum zápisu 26. 9. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol svätého Michala archanjela je rímskokatolícky kostol v centrálnej časti obce Modrová.

Patrí medzi najstaršie v regióne. Jeho starobylosť potvrdzuje i patrocínium (zasvätenie) siahajúce do 10. – 13. storočia azda i do doby veľkomoravskej. Písomná správa z 18. storočia uvádza latinský nápis na priečelí kostolnej veže: „Turris fortissima nomen Domini per gentem Romanam erecta anno Domini MCLVII mense Nov. XVIII.“ (Silná veža postavená v mene Pána ľudom rímskym v roku Pána 1157 mesiaca novembra 18.)

Vežu kostola a azda aj ďalšie jeho časti postavili prisťahovalci z Talianska, ktorí sami seba nazývali tradične Rimania. Starobylosť kostola potvrdzuje aj architektonický vzhľad veže i niektorých častí kostola s jasnými pozostatkami románskej architektúry. Do roku 1928 stála za kostolom prastará kamenná kostnica.

Kostol je postavený na východo-západnej osi. Zaujímavý je aj pôdorys. Presbytérium stojí na štvorcových základoch a je zaklenutý valenou klenbou. Maličkú sakristiu zo severnej strany spojuje so svätyňou plochý gotický portál ďatelinového typu. Sakristia má jedno románske a jedno gotické štíhle okienko široké iba 10 – 15 cm. Na východnom múre svätyne je zamurované gotické okno, druhé, neslohové uzavreté polkruhom je na južnom múre. Triumfálny oblúk je jednoduchého profilu zaklenutý polkruhom. Strop lode pôvodne klenutý s bohatými maľbami je po poslednej úprave plochý. V lodi je badateľná prestavba, slepé arkády v severnom a južnom múre zväčšili šírku kostola. V západnej časti lode je drevená empora. K južnej zadnej arkáde bola koncom 17. a začiatkom 18. storočia pristavená štvorcová kaplnka. Veža kostola má zdvihnutú podstrešnú rímsu s cibuľovitou strechou. Nesie prvky ranobarokovej prestavby. Súčasťou kostola bola veľmi stará románska krstiteľnica vytesaná z kameňa, uložená v okresnom múzeu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2017-12-01]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]