Krokodíl olivový

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krokodíl olivový
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Crocodylus siamensis
Schneider, 1801

Rozšírenie krokodíla olivového.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Krokodíl olivový[2] alebo krokodíl siamský[2][3] (lat. Crocodylus siamensis) je druh krokodíla z čeľade krokodílovité.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Je to sladkovodný krokodíl pôvodne obývajúci Indonéziu (Borneo a možno Jávu), Brunej, východnú Malajziu, Laos, Mjanmarsko, Thajsko a Vietnam. V súčasnej dobe je však kritický ohrozený a v mnohých týchto oblastiach už vyhubený.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Krokodíl olivový je stredne veľký krokodíl. Samci obvykle neprekročia dĺžku tela 3 m, občas môžu túto hranicu presiahnuť a dosiahnuť tak max. 4 m. V zajatí však vzniklo niekoľko krížencov, ktorí môžu merať aj viac. Dospelý jedinci sú sfarbený tmavohnedo s čiernymi pruhmi a škvrnami na tele aj chvoste. Mláďatá sú dospelým jedincom pomerne podobné, sú zlatavohnedo sfarbené s čiernymi pruhmi na chvoste aj tele. Dospelé jedince sa od nedospelých kusov líšia aj širším nosom.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

O spôsobe života krokodíla olivového sa toho vie málo a väčšina poznatkov pochádza s pomerne zložitého chovu. V prírode preferuje pomaly tečúce vody zvlášť potom močiare, rieky a niektoré jazerá. Loví prevažne ryby k čomu má prispôsobený aj dlhý nos, ale aj obojživelníky, plazy a možno aj cicavce. Zvieratá dosahujú pohlavnú dospelosť zhruba v desiatich rokoch. Krokodíl olivový si stavia kopcovité hniezdo asi medzi aprílom a júnom a samica do neho kladie zhruba 20 až 50 vajec. Inkubačná doba trvá zhruba 80 dní a po úzkostlivom volaní samica mláďatá vyslobodzuje z hniezda a prenáša k vode. Ako dlho a či vôbec stráži matka svoje mláďatá po narodení nie je jasné.

Ohrozenie[upraviť | upraviť zdroj]

Z dôvodu prílišného lovu a masívnej strate lokalít patrí krokodíl olivový medzi kriticky ohrozené druhy. Už v roku 1992 bol považovaný za vyhynutého a od tej doby početné prieskumy a záznamy preukázali prítomnosť menšej populácie v Thajsku (zrejme dvaja jednotlivci), Vietname (zhruba menej než 100 jednotlivcov) a väčšiu populácii v Mjanmarsku a Laose. V marci roku 2005 ochranári prírody našli hniezdo s mláďatami krokodíla olivového v južnom Laose v provincii Savannakhet. Naopak niet žiadnych nedávnych záznamov o existencii krokodíla olivového v Malajzii, Bruneji a Indonézii. Počet krokodílov olivových žijúcich vo voľnej prírode sa pohybuje zhruba okolo 5 000 jednotlivcov. Veľa krokodílov chovaných v zajatí sú kríženci s krokodílom morským, ale je tu aj niekoľko „čistých“ jednotlivcov, ktorí sa chovajú v niekoľkých krokodílích rezerváciách, zvlášť v Thajsku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IUCN Red list 2012.2. Prístup 14. mája 2022
  2. a b MATOUŠEK, B. Slovenské menoslovie krokodílov. In: Kultúra slova 3 1998 [1]
  3. vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky z 18. februára 1999 (93/1999 Z.z.) o chránených rastlinách a chránených živočíchoch a o spoločenskom ohodnocovaní chránených rastlín, chránených živočíchov a drevín

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]