Liberálny konzervativizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Konzervativizmus
Príbuzné smery
Kultúrny · Fiškálny · Zelený · Liberálny · Libertarianistický · Národný · Neo- · Nová pravica · Paleo- · Náboženský · Sociálny · Tradicionalistický · Kresťanská pravica
Pozri aj
Zoznam konzervatívcov

Konzervatívne strany

Konzervativizmus na Slovensku
z  d  u

Liberálny konzervativizmus je politická ideológia kombinújca konzervatívne hodnoty s liberálnymi postojmi najmä v ekonomickej oblasti, sociálnych a etických veciach. Môže byť tiež vnímaný ako vetva politického konzervativizmu silne ovplyveného liberalizmom.

Táto politická ideológia má za svoj klasický liberálny pohľad na minimálny zásah štátu do ekonomiky, pretože podľa názoru liberálnych konzervatívcov by jednotlivci mali mať možnosť zúčastniť sa na trhu a vytvárať bohatstvo bez vládnych zásahov. Ale liberálny konzervativimus má zároveň za to, že jednotlivci nesmú byť závislí na ich zodpovednom konaní v iných sférach života, preto zástancovia tejto ideológie veria, že na zabezpečenie zákonu a poriadku je potrebný silný štát a sociálne inštitúcie sú zas potrebné na rozvíjanie zmyslu pre zodpovednosť voči národu.

Zástancovia liberálneho konzervativizmu zároveň podporujú občianske slobody a niektoré sociálne konzervatívne myšlienky. V Európe je tento politický smer dominantný pre stredopravicové strany.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]