Lomnický potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Lomnický potok je potok na hornom Spiši, pretekajúci územím okresov Kežmarok a Stará Ľubovňa.[1] Je to pravostranný prítok Popradu, meria 7,2 km a je tokom IV. rádu.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Levočských vrchoch, v podcelku Levočská vrchovina, v časti Kolačkovský chrbát[2], v lokalite Tichá voda v nadmorskej výške okolo 1 010 m n. m. V pramennej oblasti tečie na severozápad, zľava priberá krátky prítok a stáča sa na sever. Sprava priberá prítok z južného svahu Čolgoša (926,2 m n. m.), zľava Mačací potok, potom opäť z pravej strany Poľný potok (662,4 m n. m.). Ďalej priberá pravostranný prítok zo severozápadného svahu Sedla (941,6 m n. m.) a preteká obcou Lomnička, pričom sa stáča viac na severoseverozápad. V obci postupne priberá ľavostranný prítok z oblasti Timelca, pravostranný spod Tehelného kopca a ďalší pravostranný z oblasti Kolpštika. Za obcou pokračuje severozápadným smerom a neďaleko mesta Podolínec ústi v severovýchodnom výbežku Popradskej kotliny v nadmorskej výške 561,3 m n. m. do Popradu.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-12-24]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2022-12-24]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-12-24]. Dostupné online.