Lucy Liuová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lucy Liu
Celé menoLucy Alexis Liu
Narodenie 2. december 1968 (55 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka, dabingová herečka, producentka, tanečníčka, modelka
Roky pôsobenia1990 – súčasnosť
Deti1

Lucy Alexis Liu (* 2. december 1968, New York, New York, USA) je americká herečka, producentka, modelka a tanečníčka ázijského pôvodu. V roku 2019 získala svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Liuová je najmladšou z troch detí Cecilie Liu a Toma Liua. Jej rodičia prišli do Spojených štátov z Číny. Do svojich piatich rokov hovorila čínsky. Ako devätnásťročnú ju objavil jeden reklamný agent, s ktorým neskôr Liuová natočila reklamu. Počas štúdia sa zúčastnila konkurzu na hru Alice in Wonderland.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1996 sa objavila v jednej epizóde seriálu Akty X.

V roku 1997 sa pridala k hereckému obsadeniu televízneho filmu Ally McBeal. Liuová sa pôvodne uchádzala o úlohu Nelle Porter (ktorú neskôr hrala Portia de Rossi) a postava Ling Woo bola neskôr vytvorená špeciálne pre ňu. Liuová sa mala v seriály objaviť len v niektorých epizódach ale pozitívne reakcie na jej herecký výkon jej zabezpečili väčšiu rolu v seriály.

Jej filmová kariéra sa postupne začala sľubne rozbiehať a v roku 2000 stvárnila rolu Alex Munday vo filme Charlie's Angels, spolu s Drew Barrymore a Cameron Diaz. V júni 2003 sa film dočkal pokračovania.

Režisér Quentin Tarantino ju v roku 2003 obsadil ako O-ren Ishii vo filme Kill Bill. Za svoju úlohu v Kill Bill získala cenu MTV v kategórii Najlepší filmový zloduch. V roku 2005 stvárnila psychologičku v thrilleri Domino. Tiež sa podieľala na dabingu vo všetkých troch častiach animovanej rozprávky Kung Fu Panda, kde dabovala postavu zmije.

V marci 2012 bola získala rolu Joan Watson v televíznom seriály Elementary. Za jej herecký výkon získala ocenenie People's Choice Awards. Objavila sa tiež v dvoch častiach seriálu Southland. Za rolu v tomto seriály získala ocenenie Critics' Choice Television Award for Best Drama Guest Actress.

V roku 2019 získala svoju hviezdu na chodníku Hollywood Walk of Fame. Liuová je tiež ambasádorkou organizácie UNICEF.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1991 podstúpila Liuová operáciu prsníkov po tom, čo mala podozrenie na rakovinu prsníka.

Liuová študovala rôzne náboženstvá, ako napríklad budhizmus, taoizmus či židovský mystizmus. Má biologického syna Rockwella, ktorý sa narodil v roku 2015 prostredníctvom gestačného náhradníka. Ako neskôr uviedla, bola to pre ňu správna voľba, pretože veľa pracovala a nemala čas na súkromie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lucy Liuová

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lucy Liu na anglickej Wikipédii.