Mamenchisaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mamenchisaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Mamenchisaurus bol veľký, mimoriadne dhokrký bylinožravý dinosaurus zo skupiny Sauropoda. Žil pred 160 až 155 miliónmi rokov na území dnešnej Číny.

Nadmerne dlhý krk[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci takmer všetky sauropódy disponovali dlhým krkom (výnimku zo známych rodov zatiaľ tvorí len Brachytrachelophan), krk Mamenchisaura bol mimoriadne predĺžený – s rekordným počtom 19 stavcov tvoril približne polovicu jeho celkovej telesnej dĺžky. Na rozdiel od diplodokov mohli Mamenchisaury viac ohýbať a vztyčovať krk v smere hore-dolu. Krk mali ľahký, podaktoré stavce bývali na viacerých miestach hrubé len ako vaječná škrupina. S tak dlhým krkom, veľkosťou až do 30 metrov a pomerne odolným chrupom mohol tento sauropód spásať širokú škálu rastlín.

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Rekonštrukcia výzoru Mamenchisaura.

Mamenchisaurus je známy z viacerých druhov. Prvý objavený druh, M. constructus popísaný v roku 1954, dosahoval dlĺžku 22 metrov a mal krk dlhý približne 11 metrov. Od tých čias boli objavené 4 ďalšie druhy, z ktorých najväčší (M. hochuanensis) mal krk dlhý až 15 metrov a dĺžku tela okolo 30 m. Na základe rozdielov medzi druhmi tohto rodu sa zdá, že to, čo rozumieme pod pojmom Mamenchisaurus, boli v skutočnosti dva samostatné rody, pričom rodové meno by ostalo skôr opísaným menším druhom.

Príbuzenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Mamenchisaurus býva tradične radený do čeľade vrchnojurských ázijských sauropódov Euhelopodidae, ktorej zástupcovia sa vyznačovali mimoriadne dlhými krkmi. Zdá sa však, že Euhelopodidae reprezentuje skupinu rôzne vyspelých sauropódov. Rod Euhelopus javí príbuznosť ku skupine Titanosauria, kým Mamenchisaurus samotný vyzerá byť omnoho primitívnejší.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]