Titanosauria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Titanosauria
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Titanosauria
Bonaparte a Coria, 1993
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Titanosauria boli skupinou vývojovo pokročilých sauropódnych dinosaurov. Do tejto skupiny patria najväčšie dnes známe suchozemské živočíchy, ako bol Argentinosaurus, Paralititan alebo Futalognkosaurus.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Kostra jedinca z rodu Argentinosaurus

Rovnako ako ostatné sauropódy, aj titanosaury boli zavalité bylinožravce s dlhým krkom, štíhlym chvostom a štyrmi stĺpovitými končatinami. Titanosaury boli veľmi podobné diplodokom, medzi sauropódmi však boli výnimočné tým, že mali kostené brnenie z tvrdých platničiek.[1] Takéto platničky boli objavené oveľa skôr ako fosílie titanosaurov a niektorí vedci sa domnievali, že patrili ankylosaurom či nodosaurom, teda skupine dinosaurov, ktoré mali ochranné brnenie.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tieto najmä kriedové sauropódy žili na všetkých dnešných kontinentoch, zrejme aj na Antarktíde (hoci preukázateľné fosílie zatiaľ chýbajú). Boli veľmi rozšírenou a úspešnou skupinou, ktorej evolučný rozmach paleontológovia odkrývajú až v posledných dvoch desaťročiach.

Prví zástupcovia sa objavili už v období vrchnej jury, asi pred 156 miliónmi rokov, posledné (napr. Alamosaurus) sa dožili až úplného konca druhohôr pred 65 miliónmi rokov a patrili teda k posledným žijúcim nelietavým dinosaurom.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Hniezdenie[upraviť | upraviť zdroj]

Schéma hniezdenia titanosaura

V juhoamerickej Patagónii sa v roku 1997 podarilo vedcom objaviť viac ako 1000 dobre zachovaných vajec.[2] Mnohé z týchto vajec, 11 až 12 cm veľkých, obsahovali kostry malých dinosaurov pripravených na vyliahnutie. Na niektorých sa dokonca vyskytovali odtlačky povrchu kože. Vzhľadom na to, že titanosaury pre svoju veľkosť a hmotnosť nemohli vajcia vysedieť, prikrývali ich čerstvou vegetáciou alebo zakopávali do sypkého piesku, aby sa pri liahnutí zachovala stála teplota.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Taxonómia[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Thomasa Holtza, 2011[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Titanosauria na českej Wikipédii a Titanosaur na anglickej Wikipédii.
  1. BURNIE, David. Veľká obrazová encyklopédia dinosaurov. Bratislava : Svojtka, 2009. ISBN 978-80-8107-229-1. Kapitola Bylinožraví obri, s. 88.
  2. CHIAPPE, Luis; DINGUS, Lowell. Walking on Eggs: The Astonishing Discovery of Thousands of Dinosaur Eggs in the Badlands of Patagonia. [s.l.] : [s.n.], 2001. ISBN 0-7432-1211-8.
  3. HOLTZ, Thomas R. Jr. (2011) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix (PDF).
  4. SALGADO, L., CARVALHO, I. Uberabatitan ribeiroi, a new titanosaur from the Marila Formation (Bauru Group, Upper Cretaceous), Minas Gerais, Brazil. Palaeontology, 2008, roč. 51, čís. 4, s. 881–901. DOI10.1111/j.1475-4983.2008.00781.x.