Mandľa (semeno)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mandle
Konzumné mandle.
Nezrelá kôstkovica na strome.

Mandľa je semeno mandle, spravidla mandle obyčajnej (Prunus dulcis), stromu z čeľade ružovité. Ostáva po odstránení oplodí z kôstkovice, ktorá je plodom stromu. Mandle majú podlhovasté plody, sú drsné, sivé, s kožovitým obalom (škrupinou).

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Mandle sa delia na dva druhy: sladké a horké. Sladké mandle majú škoricovú drsnú kožu. Jej odstránenie uľahčuje poliatie vriacou vodou. Mandle sa v surovom stave používajú ako dekorácia (lístky a plátky). Grilované mandle sa spracovávajú do likérov a marcipánu. Známy je napr. Lübecký marcipán.

Francúzska výsadba sa skladá z druhu Ferragnés (približne 60%) a Ferraduel (približne 30%). Ferraduel sa pri jeho ploskom vzhľade používa hlavne na výrobu Dragées. Tieto plody sú zrelé okolo polovice septembra. Z mimoeurópskych druhov sa najčastejšie predáva takzvaná Nonpareil-Mandel, pochádzajúca pôvodne z Kalifornie. Ďalšie druhy pochádzajú zo Španielska; najznámejšie sú mandle Marcona, ale aj iné druhy (Valencia). V Taliansku nájdeme druh Avola. Z francúzskych mandlí sa za najlepší považuje druh "", ktorý rastie v oblasti Provensálska. Tento viac ako 100 rokov kultivovaný druh je veľmi oceňovaný cukrármi pre svoju sladkosť. Podobne aj druh Ferrastar, ktorý nakupujú hlavne fabriky na čokoládové cukrovinky. Ďalší, dostupnejší druh je Perragne´s-Mandel, ktorý má tiež veľmi sladkú chuť. Tieto mandle majú všestranné využitie. Mandle Avola sú veľmi obľúbené pri výrobe aróm a preto sú najčastejšie používané pri výrobe Dragées. Avola mandle sa dajú porovnať s menšími španielskymi mandľami Marcona, ktoré majú typickú chuť a používajú sa hlavne na nugát.

Horké surové mandle nie sú vhodné na konzumáciu, lebo obsahujú glykozid amygdalín.

Výživné hodnoty[upraviť | upraviť zdroj]

Výživná hodnota mandlí je 2383 kJ, prípadne 570 kcal na 100 g. Mandle obsahujú mandľový olej, vitamíny skupiny B, E a A. Obsah kalcia (252 mg), magnézia (170 mg) a draslíka (835 mg) je vyšší ako v ostatných orechoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]