Melánia Nemcová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Melánia Nemcová
slovenská etnografka, publicistka a choreografka
Rod. menoMelánia Servátková
Narodenie28. október 1918
Veľký Šariš, Slovensko
Úmrtie16. august 2006 (87 rokov)
Bratislava, Slovensko

Melánia Nemcová, rodená Servátková (* 28. október 1918, Veľký Šariš – † 16. august 2006, Bratislava) bola slovenská etnografka, publicistka a choreografka.

Reálne gymnázium navštevovala a ukončila v Prešove a ako učiteľka nastúpila učiť najprv do Stropkova v roku 1938 a o rok neskôr so svojím budúcim manželom odišli učiť na Kysuce, do Nesluše. Potom učila ešte v Hornom Vadičove a v roku 1940 sa vrátila späť na východné Slovensko do Plavnice.

Po 6 rokoch dostali ponuku do Strážskeho, kde manžel prestaval kaštieľ na školu a kde sa začal stavať závod Chemko Strážske. Vtedy Melánia Nemcová založila detský folklórny súbor pri škole, ktorý bol akýmsi predchodcom súboru Strážčan. Súbor bol taký populárny, že sa zúčastnil nakrúcania folklórneho filmu Na zelenej lúke v réžii vtedy začínajúceho režiséra Ladislava Rychmana (Starci na chmeli).

V tom čase pohostinne urobila jednu choreografiu v PUĽSe, kam ju po úspechu angažovali v roku 1954 a pracovala tam až do roku 1972. V tom období vytvorila asi 16O choreografií a viedla súbor aj ako jeho umelecká šéfka. V období od roku 1965 až do roku 1972, kedy absolvovala veľké turné po USA a Kanade.

Po odchode z PUĽSu pracovala ešte ako krajská inšpektorka na východoslovenskom KNV v Košiciach a veľmi úzko spolupracovala s Krajským osvetovým strediskom v Košiciach.