Medovka lekárska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Melissa officinalis)
Medovka lekárska
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Melissa officinalis
L.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
medovka na stálom stanovisku
kvitnúca medovka

Medovka lekárska (lat. Melissa officinalis L.) je bylina z čeľade hluchavkovité, ktorá pochádza z okolia východného pobrežia Stredozemného mora. Má využitie v medicíne a gastronómii.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Medovka lekárska vyháňa z trváceho podzemku vyše pol metra vysokú, rozkonárenú stonku, na ktorej sú stopkaté, protistojné, vajcovité, vrúbkovito pílkovité listy. Kvety vyrastajú z pazúch listov v riedkych papraslenoch a sú pyskovité: majú dvojpyskovitý kalich a svetlomodrú dvojpyskovitú korunu, ktorej horný pysk je vykrojený a dolný trojlaločnatý. Štyri tyčinky sú dvojmocné (dve dlhšie a dve kratšie). Plody sú štyri tvrdky. Kvitne v júli a v auguste.

Biotop a pestovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí ku kvetine južných teplých krajov. Na Slovensku rastie iba v záhradnej alebo poľnej kultúre. Zo semien sa v parenisku pestujú priesady, ktoré sa na jar vysádzajú na hnojené a chránené miesto. Novú kultúru možno založiť aj vegetatívne rozdelením starých trsov. Medovka je citlivá na chlad.

Zber a využite[upraviť | upraviť zdroj]

Zbiera sa list (Folium melissae), niekedy aj so stopkou, a to v čase pred kvitnutím; ručne aj niekoľko krát do roka. Má príjemnú citrónovú vôňu. Suší sa (ako každá rastlina s obsahom silíc) rýchlo v tieni a v prievane alebo v sušiarni a to pri teplote do 35 stupňov.

Využitie v kuchyni[upraviť | upraviť zdroj]

Medovka sa v kuchyni využíva čerstvá, na dochutenie jedál a nápojov (napr. na rôzne dezerty, torty, limonády).

Účinné látky a účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Droga obsahuje 0,2% silice, ktorej hlavné zložky sú citronelal, geraniol, citral a linalol, ďalej obsahuje triesloviny a živicu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • MACKŮ, Jan; KREJČA, Jindřich. Redakcia DOC. RNDr. Ján Futák, CSc.; PROF. RNDr. Ladislav Šomšák, DrSc.. 4. slovenské vydanie. vyd. Bratislava : veda vydavateľstvo slovenskej akadémie vied, 1987. 476 s. hluchavkovité.
  • DUGAS, Dionýz. Redakcia RNDr. Magdalena Borovcová; ilustrácie Dionýz Dugas; Jana Pohanková, Magdalena Karafová, Oľga Vyhlidalová. [s.l.] : OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s.r.o., 2013. 159 s.
  • ZÁVADOVÁ, Dana. Nielen uspáva. Medovka zlepšuje pamäť aj mozog. Pravda (Bratislava: Perex), 2014-01-15. Dostupné online [cit. 2017-10-31]. ISSN 1336-197X.