Moblin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Moblin

screenshot Moblin 2.1
Základné informácie
VývojárThe Linux Foundation / Intel
Rodina OSUnix-like
Zdrojový modelfree a open source
Posledná stabilná verzia2.1 / 4. november 2009
Metóda aktualizácieRPM
JadroMonolitické jadro
Licenciarôzne
Stav vývojaaktívny
Ďalšie odkazy

Pozri aj Informačný portál

Moblin (skrátený tvar pre Mobile Linux) je open source operačný systém pre mobilné internetové zariadenia (MID), netbooky, nettopy a embedded zariadenia. Je naprogramovaný hlavne pre Intel Atom procesor. Jeho cieľom je znižovať bootovací čas a spotrebu energie pri spúšťaní operačného systému. Netbook/desktop verzia Moblin v súčasnej dobe podporuje ďalšie čipsety založené na SSSE3 inštrukčnej sade, ako Core2 a niektoré procesory Celeron.

Na Consumer Electronics Show v januári 2010, MSI a Novell oznámili nadchádzajúcu dostupnosť SUSE Moblin, ktorý bude predinštalovaný na netbook MSI U135.

Na Mobile World Congress vo februári 2010, bolo oznámené, že projekt Moblin bude zlúčený s Maemo a vytvoria tak MeeGo, mobilnú softvérovú platformu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Intel spustil stránky Moblin.org v júli 2007 a výrazne aktualizoval stránky v apríli 2008 spolu s uvedením procesorov Intel Atom na Intel Developer Forum v Šanghaji. Vlastný Software Development Kit (SDK) je k dispozícii na internetových stránkach Moblinu. Operačný systém Moblin 2 OS bol špeciálne navrhnutý pre procesor Intel Atom v netbookoch.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Moblin na anglickej Wikipédii.