Modravec červenoboký

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Modravec červenoboký

Samec
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Tarsiger cyanurus
Pallas, 1773
Synonymá
modravec prostý, modravec žltochvostí, modravec žltochvostý, modravec lesný

Mapa rozšírenia modravca červenobokého
      Hniezdiaci, výskyt v letnom období
      Hniezdiaci, celoročný výskyt
      Nehniezdiaci
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Modravec červenoboký (iné názvy: modravec prostý, modravec žltochvostí, modravec žltochvostý, modravec lesný[2]; lat. Tarsiger cyanurus) je spevavec a patrí do čeľadi muchárovité. Žije v Palearktíde na severe Ázie na západ po Fínsko. Obýva husté porasty vlhkých ihličnatých lesov, kde hniezdi na zemi alebo tesne nad zemou, na 5 - 9 vajíčkach sedí samička. Na zimu odlieta do juhovýchodnej Ázie. Na Slovensku bol pozorovaný 28. mája 1973 povyše Štrbského plesa[3] a odchytený 4. novembra 2017 pri obci Ždiar.[4][5] Prvé pozorovanie nebolo akceptované Faunistickou komisiou pre nedostatočný popis.[3]

Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov modravec červenoboký patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je stabilná, malá Európska populácia má stúpajúci trend.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Modravec červenoboký je veľký asi ako žltochvost domový, má aj podobnú postavu. Samec má modrastý chrbát, plecia, kostrč a chvost. Najtmavšie odtiene modrej má na lícach a bokoch krku. Spodnú časť tela má krémovú, boky žiarivo oranžové. Nad čelom a očami má biely pásik.

Samica má vrchnú časť tela olivovo-hnedú, spodnú časť svetlejšiu. Kostrč i chvost sú modrasté, boky oranžové. Mláďatá sú podobne škvrnité ako mladé červienky obyčajné.

Hlas[upraviť | upraviť zdroj]

Vábenie znie podobne ako u červienky obyčajnej "tik-tik". Spev začína ticho a stupňuje sa do hlasného, klesajúceho motívu "tri-lí tri-lí" a opäť sa zoslabuje a končí potichu. Spieva cez deň aj v noci, často na vrcholkoch stromov.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Je zákonom chránený, spoločenská hodnota je 500 € (Vyhláška MŽP č. 170/2021).[6]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b IUCN Red list 2019.1. Prístup 28. marca 2019.
  2. KOVALIK, Peter, et al. Slovenské mená vtákov [online]. Bratislava: SOS/BirdLife Slovensko, 2010, rev. 2016-10-23, [cit. 2016-10-30]. Dostupné online.
  3. a b DANKO, Štefan; DAROLOVÁ, Alžbeta; KRIŠTÍN, Anton, et al. Rozšírenie vtákov na Slovensku. Bratislava : Veda, 2002. Autori dodatku Štefan Danko, Dušan Karaska. ISBN 80-224-0714-3. Kapitola Dodatok, s. 643.
  4. Zoznam pozorovaní vzácnych a zriedkavých druhov vtákov, databázový systém Birding Slovakia [online]. [Cit. 2017-11-06]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  5. KVETKO, Richard; & FK SOS/BIRDLIFE SLOVENSKO. 18. správa Faunistickej komisie Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko / The 18th report of the Rarities Committee of the Slovak Ornithological Society/BirdLife Slovakia. Tichodroma, roč. 30, čís. 2018, s. 80 - 87. Dostupné online [cit. 2019-03-12].
  6. Vyhláška č. 170/2021 Z. z. [online]. [Cit. 2021-06-23]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Blauschwanz na nemeckej Wikipédii a Red-flanked bluetail na anglickej Wikipédii.