Najlepší futbalista 20. storočia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Najlepší futbalista 20. storočia je séria ankiet a rebríčkov na konci 20. storočia, ktoré sa pokúsili určiť najlepšieho futbalistu uplynulého storočia (a de facto všetkých čias).

Už roku 1999 zostavila rebríček Medzinárodná federácia futbalových historikov a štatistikov (IFFHS). Svoj vlastný rebríček potom publikovali aj najvýznamnejšie futbalové časopisy, britský World Soccer, francúzsky France Football a Planète Foot, taliansky Guerin Sportivo, brazílsky Placar, holandský Voetbal International. Najlepšieho futbalistu 20. storočia sa pokúsila vyhlásiť aj medzinárodná futbalová federácia FIFA. Tá najprv voľbu nechala na užívateľoch internetu, v tej zvíťazil Diego Maradona. Potom sa FIFA však rozhodla zostaviť ešte alternatívny rebríček, ktorý zostavili futbaloví odborníci, a v ňom dominoval Pelé.

Rebríček IFFHS[1][upraviť | upraviť kód]

Hráč Krajina Hlasy
1 Pelé Brazília 1705
2 Johan Cruijff Holandsko 1303
3 Franz Beckenbauer Nemecko 1228
4 Alfredo Di Stéfano Argentína, Španielsko, Kolumbia 1215
5 Diego Maradona Argentína 1214
6 Ferenc Puskás Maďarsko, Španielsko 810
7 Michel Platini Francúzsko 722
8 Garrincha Brazília 624
9 Eusébio Portugalsko 544
10 Bobby Charlton Anglicko 508
11 Stanley Matthews Anglicko 368
12 Marco van Basten Holandsko 315
13 Gerd Müller Nemecko 310
14 Zico Brazília 207
15 Lothar Matthäus Nemecko 202
16 George Best Severné Írsko 187
17 Juan Alberto Schiaffino Uruguaj, Taliansko 158
18 Ruud Gullit Holandsko 119
19 Didi Brazília 116
20 Gianni Rivera Taliansko 116
21 Giuseppe Meazza Taliansko 108
22 Matthias Sindelar Rakúsko 106
23 Fritz Walter Nemecko 103
24 Thierry Henry Francúzsko 100
25 José Manuel Moreno Argentína 96
26 Hugo Sánchez Mexiko 85
27 George Weah Libéria 79
28 Roger Milla Kamerun 78
29 José Andrade Uruguaj 74
30 Just Fontaine Francúzsko 73
- Francisco Gento Španielsko 73
32 Ladislav Kubala Československo, Maďarsko, Španielsko 71
33 Franco Baresi Taliansko 70
34 Josef Bican Rakúsko, Československo 63
35 Karl-Heinz Rummenigge Nemecko 59
36 Omar Sivory Argentína, Taliansko 56
37 Elías Figueroa Čile 55
38 Kevin Keegan Anglicko 53
39 Sándor Kocsis Maďarsko 52
40 Héctor Scarone Uruguaj 51
41 Josef Masopust Československo 46
42 Giacinto Facchetti Taliansko 44
43 Raymond Kopa Francúzsko 41
- Sandro Mazzola Taliansko 41
45 Uwe Seeler Nemecko 40
46 Gunnar Nordahl Švédsko 36
47 Zizinho Brazília 35
48 Teófilo Cubillas Peru 34
49 Jan Straka Island 30
50 Denis Law Škótsko 29

Najlepší brankár storočia[upraviť | upraviť kód]

IFFHS z rebríčka vyčlenila brankára a vyhlásila samostatne dvadsiatku najlepších gólmanov 20. storočia.

Hráč Krajina Hlasy
1 Lev Jašin ZSSR 1002
2 Gordon Banks Anglicko 717
3 Dino Zoff Taliansko 661
4 Sepp Maier Nemecko 456
5 Ricardo Zamora Španielsko 443
6 José Luis Chilavert Paraguaj 373
7 Peter Schmeichel Dánsko 291
8 Peter Shilton Anglicko 196
9 František Plánička Československo 194
10 Amadeo Carrizo Argentína 192
11 Gilmar Brazília 160
12 Ladislao Mazurkiewicz Uruguaj 144
13 Pat Jennings Severné Írsko 132
14 Ubaldo Fillol Argentína 121
15 Antonio Carbajal Mexiko 105
16 Jean-Marie Pfaff Belgicko 95
17 Rinat Dasajev ZSSR 89
18 Gyula Grosics Maďarsko 87
19 Thomas Ravelli Švédsko 66
20 Walter Zenga Taliansko 62

Rebríček World Soccer[2][upraviť | upraviť kód]

# Hráč
1 BRA Pelé
2 ARG Diego Maradona
3 NED Johan Cruijff
4 GER Franz Beckenbauer
5 FRA Michel Platini
6 ARG ESP Alfredo Di Stéfano
7 HUN ESP Ferenc Puskás
8 Northern Ireland George Best
9 NED Marco van Basten
10 POR Eusébio
11 USSR Lev Jašin
12 ENG Bobby Charlton
13 BRA Ronaldo
14 ENG Bobby Moore
15 GER Gerd Müller
16 ITA Roberto Baggio
17 ENG Stanley Matthews
18 BRA Zico
19 ITA Franco Baresi
20 BRA Garrincha
21 ITA Paolo Maldini
22 SCO Kenny Dalglish
23 ARG Gabriel Batistuta
24 FRA Eric Cantona
25 Rumunsko Gheorghe Hagi
26 BRA Romário
27 BRA Jairzinho
28 FRA Zinedine Zidane
29 NED Ruud Gullit
30 WAL John Charles
31 GER Lothar Matthäus
32 ENG Gordon Banks
33 GER Jürgen Klinsmann
34 NED Dennis Bergkamp
35 GER Karl-Heinz Rummenigge
36 ENG Gary Lineker
37 ITA Giuseppe Meazza
38 BRA Roberto Rivelino
39 BRA Didi
40 WAL Ian Rush
41 DEN Peter Schmeichel
ITA Paolo Rossi
43 Liberia George Weah
44 ENG Michael Owen
45 FRA Just Fontaine
46 ENG Duncan Edwards
47 ITA Dino Zoff
48 BUL Christo Stoičkov
49 ENG David Beckham
50 ENG Tom Finney
51 BRA Rivaldo
52 ARG Claudio Caniggia
53 BRA Tostao
54 NED Frank Rijkaard
55 PAR José Luis Chilavert
56 ENG Kevin Keegan
57 ENG Paul Gascoigne
58 Cameroon Roger Milla
59 DEN Michael Laudrup
60 UKR Andrij Ševčenko
61 FRA David Ginola
ENG Glenn Hoddle
BRA Sócrates
64 BRA Roberto Carlos
ENG Alan Shearer
66 ARG Daniel Passarella
67 CRO Davor Šuker
68 ENG Dixie Dean
HUN Sándor Kocsis
URU Juan Alberto Schiaffino
ITA Christian Vieri
72 ARG Mario Kempes
NED Johan Neeskens
ITA Luigi Riva
75 URU José Nasazzi
GER Günter Netzer
77 ITA Alessandro Del Piero
COL Carlos Valderrama
79 ESP Ricardo Zamora
80 URU Enzo Francescoli
81 NED Edgar Davids
ESP Francisco Gento
83 SCO Jim Baxter
BRA Falcão
WAL Ryan Giggs
GER Sepp Maier
87 POL Zbigniew Boniek
Northern Ireland Pat Jennings
HUN György Sárosi
90 ITA Giacinto Facchetti
91 SCO Alan Hansen
FRA Raymond Kopa
ENG Bryan Robson
GDR GER Matthias Sammer
95 HUN ESP Ladislav Kubala
WAL Neville Southall
97 BRA Gerson
98 POR Paulo futro
DEN Preben Elkjær
100 BRA Bebeto

Rebríček France Football[3][upraviť | upraviť kód]

Hráč Krajina Body
1 Pelé Brazília 122
2 Diego Maradona Argentína 65
3 Johan Cruijff Holandsko 62
4 Alfredo Di Stéfano Argentína, Španielsko, Kolumbia 44
5 Michel Platini Francúzsko 40
6 Franz Beckenbauer Nemecko 35
7 Ferenc Puskás Maďarsko 12
8 Marco van Basten Holandsko 11
9 Zico Brazília 7
10 Gerd Müller Nemecko 5
Lev Jašin ZSSR 5
12 Enzo Francescoli Uruguaj 4
Garrincha Brazília 4
George Best Severné Írsko 4
15 Rafael Gordillo Španielsko 3
16 Bobby Charlton Anglicko 2,5
17 Romário Brazília 2
18 Roberto Baggio Taliansko 1
Oleg Blochin ZSSR 1
Just Fontaine Francúzsko 1
Raymond Kopa Francúzsko 1
Fritz Walter Nemecko 1
Dino Zoff Taliansko 1
24 Roger Milla Kamerun 0,5

Rebríček Guerin Sportivo[4][upraviť | upraviť kód]

Hráč Krajina
1 Pelé Brazília
2 Diego Maradona Argentína
3 Alfredo Di Stéfano Argentína, Španielsko, Kolumbia
4 Johan Cruijff Holandsko
5 Giuseppe Meazza Taliansko
6 Ferenc Puskás Maďarsko, Španielsko
7 Valentino Mazzola Taliansko
8 Juan Alberto Schiaffino Uruguaj, Taliansko
9 Michel Platini Francúzsko
10 Franz Beckenbauer Nemecko
11 Marco van Basten Holandsko
12 Eusébio Portugalsko
13 Garrincha Brazília
14 Gianni Rivera Taliansko
15 Zico Brazília
16 Omar Sivory Taliansko
17 Ricardo Zamora Španielsko
18 Silvio Piola Taliansko
19 Ronaldo Brazília
20 Dino Zoff Taliansko
21 Bobby Charlton Anglicko
22 José Altafini Brazília, Taliansko
23 Gunnar Nordahl Švédsko
24 Luigi Riva Taliansko
25 Paolo Rossi Taliansko
26 Leonidas da Silva Brazília
27 Roberto Baggio Taliansko
28 Lev Jašin ZSSR
29 Didi Brazília
30 Paolo Maldini Taliansko
31 Stanley Matthews Anglicko
32 Raimundo Orsi Argentína, Taliansko
33 Lothar Matthäus Nemecko
34 Gaetano Scirea Taliansko
35 Gerd Müller Nemecko
36 Matthias Sindelar Rakúsko
37 Ladislav Kubala Československo, Maďarsko, Španielsko
38 Franco Baresi Taliansko
39 Paulo Roberto Falcão Brazília
40 Karl-Heinz Rummenigge Nemecko
41 Giampiero Boniperti Taliansko
42 Gabriel Batistuta Argentína
43 Nils Liedholm Švédsko
44 John Charles Wales
45 Nilton Santos Brazília
46 Luis Suárez Miramontes Španielsko
47 Roberto Rivelino Brazília
48 Daniel Passarella Argentína
49 Nándor Hidegkuti Maďarsko
50 Kurt Hamrin Švédsko

Výber Planète Foot (bez poradia)[5][upraviť | upraviť kód]

Gordon Banks, Franco Baresi, Franz Beckenbauer, Oleg Blochin, Bobby Charlton, Bobby Moore, Zbigniew Boniek, Paul Breitner, Johan Cruijff, Alfredo Di Stéfano, Eusébio, Just Fontaine, Enzo Francescoli, Garrincha, Francisco Gento, George Best, Gerd Müller, Gianni Rivera, Ruud Gullit, Jairzinho, Mario Kempes, Kevin Keegan, Sándor Kocsis, Raymond Kopa, Denis Law, Diego Maradona, Josef Masopust, Lothar Matthäus, Johan Neeskens, Paolo Maldini, Paolo Rossi, Pelé, Michel Platini, Ferenc Puskás, Rob Rensenbrink, Roberto Rivelino, Roberto Baggio, Romário, Karl-Heinz Rummenigge, Allan Simonsen, Omar Sivory, Josip Skoblar, Stanley Matthews, Chri sto Stoičkov, Marco van Basten, Paul Van Himst, George Weah, Lev Jašin, Zico, Dino Zoff

Výber Voetbal International (bez poradia)[6][upraviť | upraviť kód]

Gordon Banks, Franco Baresi, Marco van Basten, Franz Beckenbauer, George Best, Jan van Beveren, Oleg Blochin, Eric Cantona, Carlos Alberto Torres, Jan Ceulemans, Bobby Charlton, Henri Coppens, Johan Cruijff, Kenny Dalglish, Eusébio, Garrincha, Eric Gerets, Ruud Gullit, Willem van Hanegem, Ernst Happel, Jairzinho, Jimmy Johnstone, Mario Kempes, Grzegorz Lato, Michael Laudrup, Denis Law, Diego Maradona, Stanley Matthews, Sandro Mazzola, Ladislao Mazurkiewicz, Bobby Moore, Gerd Müller, Johan Neeskens, Günter Netzer, Antonín Panenka, Daniel Passarella, Pelé, Jean-Marie Pfaff, Michel Platini, Ferenc Puskás, Roberto Rivelino, Frank Rijkaard, Uwe See ler, Sócrates, Alfredo Di Stéfano, Tostao, Lev Jašin, Zico, Dino Zoff, Andoni Zubizarreta

Rebríček Placar[7][upraviť | upraviť kód]

Hráč
1 Pelé
2 Diego Maradona
3 Johan Cruijff
4 Garrincha
5 Franz Beckenbauer
6 Alfredo Di Stéfano
7 Ferenc Puskás
8 Michel Platini
9 Eusébio
10 Romário
11 Lev Jašin
12 Roberto Rivelino
13 Didi
14 Just Fontaine
15 Daniel Passarella
16 Zico
17 Franco Baresi
18 Bobby Charlton
19 Elías Figueroa
20 Lothar Matthäus
21 Gordon Banks
22 Nilton Santos
23 Sepp Maier
24 Sándor Kocsis
25 Ángel Labruna
26 Marco van Basten
27 George Best
28 Leonidas da Silva
29 Christo Stoičkov
30 Francisco Gento
31 Ruud Gullit
32 Fritz Walter
33 Luigi Riva
34 Gerd Müller
35 Arthur Friedenreich
36 Paulo Roberto Falcão
37 Bobby Moore
38 Gerson
39 Paul Breitner
40 Domingos da Guia
41 Dino Zoff
42 Karl-Heinz Rummenigge
43 Ladislav Kubala
44 Uwe Seeler
45 Valentino Mazzola
46 Carlos Alberto Torres
47 Obdulio Varela
48 Tostao
49 Stanley Matthews
50 Raymond Kopa
51 Djalma Santos
52 George Weah
53 Jürgen Klinsmann
54 Paolo Maldini
55 Hugo Sánchez
56 Amadeo Carrizo
57 Roger Milla
58 Zoltán Czibor
59 Leovegildo Lins da Gama Júnior
60 Michael Laudrup
61 Josef Masopust
62 Careca
63 Juan Alberto Schiaffino
64 Ademir da Guia
65 Paolo Rossi
66 Jairzinho
67 Mário Coluna
68 Ademir Marques de Menezes
69 Enzo Francescoli
70 Teófilo Cubillas
71 Gaetano Scirea
72 Alain Giresse
73 Julinho
74 Luis Suárez Miramontes
75 Giacinto Facchetti
76 Pedro Rocha
77 Sócrates
78 Guillermo Stabile
79 Zizinho
80 Gheorghe Hagi
81 Toninho Cerezo
82 Ricardo Zamora
83 Ronaldo
84 Antonio Carbajal
85 Silvio Piola
86 Giuseppe Meazza
87 Carlos Gamarra
88 Gabriel Batistuta
89 Paul Gascoigne
90 František Plánička
91 Roberto Baggio
92 Zinedine Zidane
93 Johan Neeskens
94 Julio César Romero
95 Davor Šuker
96 José Luis Chilavert
97 Jean Tigana
98 Mario Kempes
99 Zbigniew Boniek
100 Frank Rijkaard

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. http://www.rsssf.com/miscellaneous/iffhs-century.html#world
  2. http://www.englandfootballonline.com/TeamHons/HonsWldSocPlyrsCent.html
  3. http: //www.rsssf .com / miscellaneous / best-x-players-of-y.html # ff-poc
  4. http://www.rsssf.com /miscellaneous/best-x-players-of-y.html#gs-50
  5. http://www.rsssf.com/miscellaneous /best-x-players-of-y.html#planete50
  6. http://www.rsssf.com/miscellaneous/best-x-players-of-y.html#vi-rw
  7. http: //www.rsssf.com/miscellaneous/best-x-players-of-y.html#placar100

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nejlepší fotbalista 20. století na českej Wikipédii.