Operácia Bioscop

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Operácia Bioscop bol krycí názov pre paradesantný výsadok vyslaný počas druhej svetovej vojny z Anglicka na územie Protektorátu Čechy a Morava. Výsadok organizoval spravodajský odbor exilového Ministerstva národnej obrany a bol radený do prvej vlny výsadkov.

Zloženie a úlohy[upraviť | upraviť zdroj]

Výsadok tvorili rotný Bohuslav Kouba, čatár asp. Josef Bublík a čatár Jan Hrubý. Skupina mala za úlohu spoločne so skupinou Bivouac vykonávať sabotáže v továrňach, najmä v zbrojovke vo Vsetíne a na vybraných železničných tratiach na Morave.

Činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Členovia výsadku boli spoločne s členmi Steel a Bivouac vysadení v noci z 27. na 28. apríla 1942 pri osade Požáry pri Křivokláte. Na mieste zakopali kontajner s materiálom, ktorý si priniesli, aby sa preň neskôr vrátili (materiál neskôr zaistili Nemci). Potom sa presunuli ku Slanému, kde sa rozdelili.

Kouba v Prahe našiel Adolfa Opálku. Potom sa pokúsil spoločne s Valčíkom, Mikšom a miestnym odbojárom pri osade Požáry vyzdvihnúť ukrytý materiál. To sa im nepodarilo. Potom sa v Kutnej Hore, kde hľadal pomoc dozvedel, že mu je gestapo na stope a spáchal samovraždu jedom, ktorý si priviezol so sebou.

Bublík s Hrubým sa najprv prihlásili svojmu kontaktu v Uherskom Hradišti. Kontaktná osoba však už bola vo väzení. Vrátili sa teda do Prahy, kde sa pripojili k ďalším výsadkárom a po atentáte na Heydricha zahynuli v pravoslávnom chráme svätých Cyrila a Metoda.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • PACNER, Karel. Československo ve zvláštních službách (1939-1945) díl II.. Praha : Themis, 2002. ISBN 80-7312-008-9. (čeština)
  • HANÁK, Vítězslav. Muži a radiostanice tajné války. Dvůr Králové nad Labem : ELLI print, 2002. ISBN 80-239-0322-5. (čeština)
  • REICHL, Martin. Cesty osudu. Cheb : Svět křídel, 2004. ISBN 80-86808-04-1. (čeština)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Operace Bioscop na českej Wikipédii.