Pedro Sánchez

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pedro Sánchez
Sánchez v roku 2022
Sánchez v roku 2022
Pedro Sánchez, podpis
Predseda vlády Španielskeho kráľovstva
Momentálne v úrade
od 2. júna 2018
Predchodca Mariano Rajoy
Biografické údaje
Rodné menoPedro Sánchez Pérez-Castejón
Narodenie29. február 1972 (52 rokov)
Madrid, Španielsko
Politická stranaŠpanielska socialistická robotnícka strana (PSOE)
Profesiapolitik a ekonóm
Rodina
Manželka
Deti2
Odkazy
Pedro Sánchez na sanchezcastejon.es
Spolupracuj na CommonsPedro Sánchez
(multimediálne súbory)

Pedro Sánchez Pérez-Castejón (* 29. február 1972, Madrid, Španielsko) je španielsky politik, ktorý je od júna 2018 predsedom vlády Španielska. Od júna 2017 je tiež generálnym tajomníkom Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE), predtým túto funkciu zastával od roku 2014 do roku 2016.

Sánchez začal svoju politickú kariéru v roku 2004 ako poslanec mestského zastupiteľstva v Madride a následne bol v roku 2009 zvolený za člena Španielskeho poslaneckého kongresu. V roku 2014 bol zvolený za generálneho tajomníka PSOE a stal sa lídrom opozície. Viedol túto stranu počas nerozhodných parlamentných volieb v rokoch 2015 a 2016, krátko po druhých voľbách však rezignoval na funkciu generálneho tajomníka po verejných sporoch s exekutívou strany. O osem mesiacov neskôr bol vo voľbách na post predsedu strany znovu zvolený, keď porazil Susanu Díaz a Patxi López.

1. júna 2018 strana PSOE vyhlásila vyjadrenie nedôvery premiérovi Marianovi Rajoyovi, ktorý bol úspešné prijatý po tom, čo strana získala podporu strany Unidas Podemos, ako aj rôznych regionálnych a nacionalistických strán. Nasledujúceho dňa bol Sánchez uvedený do úradu kráľom Filipom VI. V parlamentných voľbách v apríli 2019 Sanchézova strana PSOE získala 38 kresiel, čo znamenalo pre PSOE prvé národné víťazstvo od roku 2008, aj keď nedosiahli väčšinu. Po neúspešných rokovaniach o vytvorení vlády, Sánchez opäť získal najviac hlasov v parlamentných voľbách v novembri 2019 a v januári 2020 vytvoril koaličnú vládu s Unidas Podemos.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pedro Sánchez Pérez-Castejón sa narodil v Madride. Jeho otec je ekonóm a podnikateľ a jeho matka je právnička a štátna zamestnankyňa v odbore sociálneho zabezpečenia. Vyštudoval štátnu strednú školu Instituto Ramiro de Maeztu, kde hral basketbal v profesionálnom klube Estudiantes cantera, prepojením na školu a dostal sa tak do U-21 tímu.

V roku 1990 začal študovať na Universidad Complutense de Madrid (Madridská univerzita) ekonómiu a obchodné vedy. V roku 1993 sa stal členom strany PSOE po víťazstve Felipeho Gonzáleza vo voľbách toho roku. Sánchez promoval v roku 1995. V roku 1998 získal titul v odbore politika a ekonómia po ukončení Université Libre de Bruxelles (Slobodná univerzita v Bruseli) a titul obchodného vedenia na IESE Business School na univerzite v Navarre, súkromnej univerzite a apoštoláte Opus Dei. V roku 2012 získal titul doktora filozofie v odbore obchod a ekonomika.[1]

Pred začiatkom jeho kariéry v regionálnej a národnej politike pôsobil Sánchez ako parlamentný asistent v Európskom parlamente a ako vedúci personálu vysokého predstaviteľa OSN v Bosne počas vojny v Kosove. Bol tiež profesorom ekonómie a publikoval verziu svojej dizertačnej práce „La nueva diplomacia económica europea“.

Inaugurácia[upraviť | upraviť zdroj]

Sánchez nastúpil do funkcie 2. júna 2018 za prítomnosti bývalého predsedu vlády Rajoya, predsedkyne kongresu Any Pastorovej, ako aj kráľa Filipa VI. Španielske médiá poznamenali, že zatiaľ čo Sánchez skladal prísahu, nebola vystavená biblia ani kríž, a to po prvýkrát v modernej španielskej histórii kvôli Sánchezovmu ateizmu. Po prísahe Sánchez oznámil, že predloží iba tie opatrenia, ktoré budú mať značnú podporu v parlamente, a opätovne potvrdil, že vláda bude dodržiavať požiadavky EÚ ohľadom deficitu.

Sedemnásť ministrov jeho nového kabinetu nastúpilo do úradu 7. júna 2018. Sánchez vytvoril kabinet, v ktorom 11 z 18 ministerských funkcií Rady získali ženy.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 sa Sánchez oženil s Mariou Begoñou Gómez Fernándezovou a spolu majú dve dcéry, Ainhou a Carlotu. Civilnú svadbu vykonala Trinidad Jiménez.

Okrem španielčiny hovorí Sánchez plynule anglicky a francúzsky. Je prvým španielskym premiérom, ktorý plynule ovláda angličtinu počas svojej funkcie (bývalý premiér José María Aznar sa naučil angličtinu po odchode z funkcie). Cudzie jazyky sa na španielskych školách nevyučovali až do polovice 70. rokov a bývalí predsedovia vlády boli známi tým, že s nimi zápasili.

Je prvým premiérom, ktorý je otvoreným ateistom.[chýba zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PLUS, El País Twitter Google. ¿Qué carrera tiene Pedro Sánchez? [online]. elpais.com, 2015-11-19, [cit. 2020-07-24]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]