Peter Dufka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Dufka
profesor Pápežského orientálneho inštitútu v Ríme
Peter Dufka
Biografické údaje
Narodenie8. november 1963 (60 rokov)
Handlová, Slovensko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Rehoľník
RehoľaSpoločnosť Ježišova (SJ)
(jezuiti)
Kňaz
Kňazská vysviacka29. jún 1996 (32 rokov)
Bratislava
Peter Dubovský, SJ
pomocný biskup banskobystrický
Odkazy
Spolupracuj na Commons Peter Dufka

ThDr. PaedDr. Mgr. art. Peter Dufka, SJ (* 8. november 1963, Handlová) je slovenský rímskokatolícky kňaz - jezuita, profesor Pápežského orientálneho inštitútu v Ríme, spolupracovník Rádia Vatikán, pro-rektor Pápežského kolégia Russicum v Ríme

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza z rodiny zo štyroch detí, z ktorých traja sa stali kňazi. Stredoškolské vzdelanie získal na Strednej priemyselnej škole v Handlovej, kde študoval v rokoch 1977-1981. Po skončení v roku 1981 začal študovať na ďalšej strednej škole – na konzervatóriu v Žiline, hru na kontrabas. Od roku 1985 počas štúdia na konzervatóriu začal tajnú prípravu na kňazstvo v Spoločnosti Ježišovej. Základné teologické štúdiá ukončil v roku 1996 na teologickom inštitúte (dnes Teologická fakulta Trnavskej univerzity v Bratislave). Počas svojich teologických štúdií však pokračoval v štúdiu hudby na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, ktorú dokončil v roku 1992.

Za kňaza bol vysvätený 29. júna 1996 v Bratislave biskupom Petrom Dubovským. Spolu s ním bol vysvätený i jeho o rok starší brat Juraj Dufka. V roku 1999 prijal kňazské svätenie i jeho mladší brat Vlastimil Dufka. Všetci traja bratia Dufkovci majú akademické umelecké vzdelanie.

Po vysviacke P. Peter Dufka pastoračne pôsobil v Ružomberku v kostole Povýšenia sv. Kríža ako výpomocný duchovný a ako učiteľ náboženstva na Strednej zdravotníckej škole. Od 31. júla 1997 pracoval v slovenskej redakcii Rádia Vatikán. V roku 1999 sa vrátil na Slovensko, kde v exercičnom dome v Prešove prežil pastoračno-formačný rok. Do Ríma sa opäť vrátil v roku 2000, kde začal študovať na Pápežskej gregoriánskej univerzite teológiu. Tu v roku 2002 získal licenciát z fundamentálnej teológie. Do roku 2006 zostal v Ríme a pokračoval v doktoráte z teológie, ktorý dokončil až v roku 2008. Zároveň v tejto dobe získal doktorát z pedagogiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku.

Od septembra 2006 pôsobil v Košiciach v kostole Najsvätejšieho Srdca a bol riaditeľom Centra spirituality Východ – Západ Michala Lacku v Košiciach.[1] Zároveň pôsobil ako externý profesor na Pápežskom orientálnom inštitúte v Ríme. V novembri 2009 odišiel do Ríma, kde sa stal vedúcim slovenskej sekcie Vatikánskeho rozhlasu. Tu pracoval do októbra 2011, odkedy pôsobí na Pápežskom orientálnom inštitúte. V rokoch 2013 -2014 bol  spirituálom v Pápežskom kolégiu Nepomucenum v Ríme. Naďalej spolupracuje s Vatikánskym rozhlasom. Od r.2013 vyučuje na Pápežskej univerzite Gregoriana a od r. 2017 je Pro-Rektorom Pápežského kolégia Russicum.

Pôsobenie v Rádiu Vatikán[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatok pôsobenia vo vatikánskom rozhlase sa datuje k roku 1997, presne 2. augusta 1997, kedy sa stal redaktorom. Vedúcim slovenskej sekcie sa stal v novembri 2009. V októbri 2011 začal prednášať na univerzite, preto opustil vedúcu pozíciu a stal sa externým spolupracovníkom. V Rádiu Vatikán vysiela pravidelnú rubriku „Spiritualita súčasného človeka“ a prispieva do rubriky „Rozhovor týždňa“.

Pedagogická a akademická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Etiku a náboženstvo začal učiť v roku 1996 na Strednej zdravotníckej škole Márie Terézie Schererovej v Ružomberku a estetiku v roku 2007 na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity v Košiciach. Na Pápežskom orientálnom inštitúte v Ríme vyučuje od roku 2011 byzantskú hudbu, estetiku a kresťanskú spiritualitu. Od októbra 2014 vyučuje aj na Pápežskej Gregorovej Univerzite teológiu kresťanského východu, v rámci ktorej sa venuje nasledujúcim kurzom: Základy spirituality, Modlitba na kresťanskom východe, Mníšstvo a zasvätený život, Rozlišovanie a duchovný boj, Duchovné sprevádzanie.

V rámci seminárov a ďalších odborných prednášok sa venuje témam: Krása ako výraz a stimul viery, Estetické a duchovné vnímanie hudby, Byzanská hudba. Okrem toho vedie licenčné a doktorské práce.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Dufka je autorom niekoľkých publikácií, ktoré sa týkajú spirituality a hudobného umenia. Svoje hudobné vzdelanie využíva pri komorných vystúpeniach.

Publikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Odborné články[upraviť | upraviť zdroj]

Publikuje v slovenských časopisoch pre rehoľníkov: Zasvätený život a Viera a život, v katolíckom týždenníku Katolícke noviny a v mesačníku slovenských katolíkov Posol

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

CD: Veni Creator, Chorus Salvatoris, vokálno-inštrumentálne sakrálne skladby [2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DANCÁK, František. LACKO, Michal, ThDr. [online]. zoe.sk, [cit. 2012-05-01]. Dostupné online.
  2. Chorus Salvatoris [online]. [Cit. 2012-05-01]. Dostupné online. Archivované 2013-05-10 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • PLAŠIENKOVÁ Z. - LEŠKO V. - SZOTEK B.: Filozofické myslenie v stredoeurópskom priestore - tradície a súčasnosť, Košice, 2011, s. 441.
  • UHRINOvÁ Miriam: Vybrané didaktické aspekty prírodovedného vzdelávania v materskej škole, Ružomberok, 2011.
  • TAVEL Peter: Chápanie hodnoty podľa Viktora Emanuela Frankla, Olomouc, 2011, s. 295.
  • KARWATOWSKA Malgorzata - SIWIEC Adam: O wartosciach a wartosciowaniu historia - literatura - edukacia, Chelm, 2012.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Peter Dufka

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]