Plameniak menší

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Plameniak menší
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Phoeniconaias minor
E. Geoffroy Saint-Hilaire, 1798
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Plameniak menší (iné názvy: plameniak malý, plameniak červenozobý, plameniak červený, lat. Phoeniconaias minor) je jeden z afrických druhov plameniakovitých.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najviac plameniakov menších žije vo východnej Afrike v oblasti Východoafrickej priekopovej prepadliny v Keni a okolitých štátoch. Ich celková populácia sa odhaduje na viac ako 2,5 milióna jedincov. Nie sú viazaní na jednu oblasť - migrujú na vzdialenosti až tisícov kilometrov. Okrem Afriky sa vyskytujú ešte v severozápadnej Indii v oblasti Kaččhských močiarov.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelé jedince sa vyznačujú sýto ružovou farbou, majú pri koreni široký zahnutý zobák červenej farby s čiernym koncom, farba očí je žltooranžová. Vo veku 3 až 4 rokov dosahujú pohlavnú zrelosť. Doba hniezdenia je nepravidelná a závisí na vhodnosti podmienok. Vtáci stavajú hniezdne kolónie v stojatej vode, na stavbu hniezd kupolovitého tvaru využívajú najmä bahno. Samice kladú zvyčajne jedno vajce; mláďatá sa liahnu po štyroch týždňoch, sú šedivej farby a skoro opúšťajú hniezdo. Zostávajú spoločne s ostatnými mláďatami v skupinách v kolónii a rodičia ich strážia spoločne; kŕmia ich kašovitým výlučkom z vlastného tráviaceho traktu (natrávená potrava). Hniezdiská ležia najmä vo východnej Afrike - k najväčším patrí silne alkalické Sodné jazero a jeho okolie. Bolo doložené, že vo voľnej prírode sa môžu vtáci dožiť veku až 35 rokov. Mimo obdobia hniezdenia sú prelietaví, preletujú spravidla v noci a lietajú rýchlosťou až 60 km/h.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Potravu plameniaka menšieho tvorí najmä jazerný fytoplanktón - sinice rodu Modularia a druhu Spirulina platensis. Potravu si obstaráva buď pri brehoch jazier, alebo počas plávania priamo z hladiny. Vodu filtruje zobákom, pričom používa jazyk ako piest, ktorým ju nasáva.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Plameňák malý na českej Wikipédii.