Platyceratops

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Platyceratops
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Platyceratops tatarinovi
Aliafanov, 2003
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Platyceratops („plochá rohatá tvár“) bol rod malého rohatého dinosaura, žijúceho v období vrchnej kriedy (stupeň kampán, asi pred 75 až 72 miliónmi rokov) na území dnešného Mongolska. Pravdepodobne ide o príslušníka čeľade Bagaceratopsidae.

Typový a jediný druh Platyceratops tatarinovi opísal paleontológ Aliafanov v roku 2003.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Platyceratops patrí medzi rohaté dinosaury (ceratopsy), skupinu bylinožravých dinosaurov s papagájovitými zobákmi, ktoré sa vyskytovali v Severnej Amerike a Ázii počas obdobia vrchnej kriedy, ktorá skončila zhruba pred 65 miliónmi rokov.

Môže ísť o jedinca rodu Bagaceratops.[1]

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako všetky ostatné rohaté dinosaury, aj Platyceratops bol bylinožravec. Keďže krytosemenné rastliny boli ešte v tomto období menej hojné ako dnes, je možné, že sa tento dinosaurus živil relatívne hojnými papradinami, cykasmi a ihličnanmi. Svojim silným zobákom bol schopný obštipkávať aj silné konáre a výhonky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MAKOVICKY, Peter J., NORELL, Mark A. Yamaceratops dorngobiensis, a new primitive ceratopsian (Dinosauria: Ornithischia) from the Cretaceous of Mongolia. American Museum Novitates, 2006, roč. 3530, s. 1 – 42. Dostupné online. DOI10.1206/0003-0082(2006)3530[1:YDANPC2.0.CO;2].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]