Ploskavce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ploskavce

Ploskavce z Artforms of Nature od Ernsta Haeckela, 1904
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Plathelminthes
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ploskavce (zriedkavo ploché červy, ploské červy, červy ploché, červy ploské, zastarano hlísty ploské; lat. Plathelminthes, staršie Platyhelminthes) sú kmeň špirálovcov, skupiny kmeňov prvoústovcov.

Opis tela[upraviť | upraviť zdroj]

Sú to podlhovasté až výrazne predĺžené dorzoventrálne sploštené, pretianuté, dvojstranne súmerné živočíchy na povrchu s obrveným epitelom, ktorý má u voľne žijúcich pohybovú funkciu. Parazity majú pevnú kutikulu. Pod kožou je systém epiteliálnych a parenchymatóznych hladkých svalov, ktorý tvorí podkožný svalový vak; pod ním je riedke mezenchýmové tkanivo. Majú 2 zárodočné vrstvy, medzi ktorými je dutina vyplnená parenchýmom. Priestor medzi bunkami tvorí telesnú dutinu schizocél.

Tráviaca sústava[upraviť | upraviť zdroj]

Tráviaca sústava je jednoduchá uzavretá, u parazitov čiastočne až úplne redukovaná (pásomnice). Aj u ploskavcov sa zvykne označovať ako gastrovaskulárna sústava; táto plní funkcie už len tráviacej a obehovej sústavy, pretože vylučovanie zabezpečujú protonefrídie. Majú len jeden otvor, ktorý je prijimací aj vyvrhovací. Trávenie je extracelulárne v dutine čreva pomocou tráviacich enzýmov a dokončené intracelulárne. Parazity prijímajú potravu osmoticky. Tráviaca sústava pozostáva z ústneho otvoru, hltanu a slepo zakončeného čreva, ktoré môže byť priame alebo rôzne rozvetvené.

Nervová sústava[upraviť | upraviť zdroj]

Nervová sústava je pásavá (gangliová) – prvé ganglium (mozgová uzlina), z nej vychádzajú pásy do prednej časti tela k hmatovým lalokom a pozdĺž celého tela sú spojené okolohltanovou obrúčkou. Z receptorov pozorujeme iba statocystu a ploché oči, u parazitov sú redukované. Nachádza sa v strede brušnej časti.

Dýchacia sústava[upraviť | upraviť zdroj]

Ektoparazity dýchajú priamou difúziou z povrchu tela k jednotlivým bunkám. Endoparazity dýchajú anaeróbne.

Obehová sústava[upraviť | upraviť zdroj]

Nemajú špecializovanú obehovú sústavu. Telová tekutina v gastrovaskulárej sústave (hydrolymfa) sa prelieva podľa pohybov tela.

Rozmnožovanie a vývin[upraviť | upraviť zdroj]

hermafrodity, rozmnožovacia sústava je objemná a zložitá, najmä u parazitov. Spermie ploskavcov majú dva bičíky, čo je výnimočný jav v živočíšnej ríši. Vývin je priamy (Triclada), alebo cez jednoduché trochoforoidné larvy, označované často ako Müllerova a Götteho larva (morské Turbellaria). Parazity majú zložité životné cykly s veľmi špecializovanými larválnymi štádiami.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Kmeň sa tradične rozdeľoval na 3 triedy: Turbellaria, Trematodes a Cestodes.

V. Franc 2005 ich delí do dvoch podkmeňov s až šiestimi triedami (s 7 500 druhmi):
kmeň: ploskavce (Plathelminthes):

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ploskavce
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Ploskavce

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]