Portál:Afrika/Odporúčané články

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

J. R. R. Tolkien[upraviť zdroj]

J. R. R. Tolkien
uprav

John Ronald Reuel Tolkien (* 3. január 1892, Bloemfontein, Južná Afrika – † 2. september, 1973 Bournemouth, Spojené kráľovstvo) bol anglický spisovateľ, autor knihy The Hobbit (v slovenčine „Hobit“) a jej pokračovania The Lord of the Rings (v slovenčine „Pán prsteňov“), jeho najznámejšej knihy.

Bol významným jazykovedcom, znalcom anglosaštiny (starej angličtiny) a starej nórčiny. Na Univerzite v Oxforde pôsobil v rokoch 1925 – 1945 ako profesor anglosaštiny, v rokoch 1945 – 1959 potom ako profesor anglického jazykaliteratúry. Spolu s najbližším priateľom C. S. Lewisom sa schádzal v literárnom diskusnom klube Inklings (doslova „Atramentovci“).

Tolkienove dielo zahŕňa aj množstvo kníh z pozostalosti o histórii fiktívneho sveta Stredozeme, v ktorej sa Hobit a Pán prsteňov odohrávajú. Pre neutíchajúcu popularitu a vplyv jeho diel je Tolkien považovaný za otca modernej high fantasy. Ostatné Tolkienove publikované fantasy diela sú rozprávky a príbehy, ktoré pôvodne rozprával svojim deťom a netýkajú sa Stredozeme.

Čítať viac...

Nyiragongo[upraviť zdroj]

Nyiragongo
uprav
Nyiragongo: jazero roztavenej lávy
Nyiragongo: jazero roztavenej lávy

Nyiragongo je jeden z najaktívnejších vulkánov na africkom kontinente. Nachádza sa na území Konžskej demokratiskej republike, pri hraniciach s Rwandou v pohorí Virunga. Jeho činnosť je spätá s Východoafrickou priekopovou prepadlinou. V blízkosti sa nachádza ďalšia aktívna sopka Nyamuragira, spolu majú na svedomí asi 40 % vulkanických erupcií v Afrike.

Čítať viac...

Rosettská doska[upraviť zdroj]

Rosettská doska
uprav
Rosettská doska v Britskom múzeu
Rosettská doska v Britskom múzeu

Rosettská doska (franc. La pierre de Rosette) je čierna dvojjazyčná kamenná doska staroegyptskej stély, vytvorená roku 196 pred Kr. Vďaka nej bolo možné urobiť významný posun v chápaní egyptského hieroglyfického písma. Obsahuje dovedna 166 rozličných znakov. Názov nesie podľa miesta nálezu – mesta Rosetty (arab. ar-Rašíd) pri ústí západného ramena rieky Níl do Stredozemného mora.

Čítať viac...

Národný park Serengeti[upraviť zdroj]

Národný park Serengeti
uprav
Žirafa štíhla v Národnom parku Serengeti
Žirafa štíhla v Národnom parku Serengeti

Národný park Serengeti je chránené územie, ktoré leží v oblasti Serengeti na severe Tanzánie. Park je známy pre svoje rozsiahle savany a obrovskú migráciu kopytníkov ako sú pakone, zebry a gazely, ktoré sú prenasledované predátormi. Spolu s rezerváciou Masai Mara na severe v Keni tvorí súvislé chránené územie medzi dvoma štátmi.

Čítať viac...

Slon[upraviť zdroj]

Slon
uprav
Slon v Zoo
Slon v Zoo

Slon je súhrnný názov pre dva rody chobotnatcov Loxodonta a Elephas. Známy sú tri potvrdené žijúce druhy, ktoré patria do dvoch rodov – Loxodonta (slon africký a pralesný) a Elephas (slon indický). Veľmi blízkym príbuzným bol aj vyhynutý mamut (Mammuthus).

Slon je najväčší žijúci suchozemský cicavec. Pri narodení váži okolo 100 kg. Samica slona je gravidná 20 až 22 mesiacov, čo je najdlhšia doba gravidity u suchozemského zvieraťa. Slon sa bežne dožíva 60 až 70 rokov. Najväčšieho slona zastrelili v Angole v roku 1974, vážil zhruba 10 400 kilogramov.

Čítať viac...