Rodina Ananka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rodina Ananke)
Tento diagram ukazuje veľkú nepravidelnosť Jupiterových satelitov. Rodina Ananke je umiestnená v spodnej časti. Pozícia jednotlivých objektov k horizontálnej osi indikuje vlastnú vzdialenosť od Jupitera. Vertikálna os indikuje inklináciu. Excentricita je znázornená žltými čiarami, ktoré ukazujú maximálnu a minimálnu vzdialenosť od Jupitera. Kruhy znázorňujú veľkosť objektov v porovnaní s ostatnými.
Tento diagram znázorňuje ďalšie malé satelity zoskupené blízko jadra rodiny Ananke.

Rodina Ananka[1] alebo Rodina Ananke je skupina retrográdne obiehajúcich nepravidelných satelitov planéty Jupiter, ktoré sledujú obežnú dráhu mesiaca Ananke a majú spoločný pôvod. Veľkosť eliptických dráh týchto satelitov je 19,3 až 22,7 Gm, inklinácia medzi 145.7° a 154.8° a orbitálna excentricita medzi 0,02 a 0,28.

Jadro tejto rodiny tvoria satelity:

Perifériu tejto rodiny tvoria satelity:

IAU (International Astronomical Union) si zarezervovala mená končiace na "-e" pre retrográdne satelity vrátane členov tejto rodiny.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Tento diagram porovnáva obežné prvky a relatívne veľkosti hlavných členov rodiny Ananke. Horizontálna os znázorňuje ich priemernú vzdialenosť od Jupitera, vertikálna os znázorňuje orbitálnu inklináciu, a kruhy relatívne veľkosti.

Rodina Ananke pôvodne vznikla z jedného asteroidu zachyteného Jupiterom a postupne fragmentovaného pôsobením kolízií. Tento predpoklad je založený na fakte ,že rozptýlenie základných orbitálnych parametrov hlavných členov je veľmi malé a dôvodom toho je malý rýchlostný impulz (15 < δV < 80 m/s), kompatibilný s jedinou kolíziou a rozlomením. Na základe veľkosti satelitov, pôvodný asteroid mal v priemere 28 km. Toto číslo sa približuje veľkosti dnešného mesiaca Ananke, z čoho vyplýva, že pôvodné teleso nebolo ťažko poškodené. Dostupné fotometrické výskumy pridali dôveryhodnosť tejto všeobecnej teórii vzniku: tri mesiace z rodiny (Harpalyke, Praxidike a Iocaste) sa zobrazujú v rovnakých sivých farbách (priemerný farebný index: B−V = 0,77 a V−R = 0,42), avšak mesiac Ananke sa nachádza medzi sivou a svetločervenou farbou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy mimozemských objektov [online]. Bratislava: ÚGKK, rev. 2015-12-07, [cit. 2017-06-12]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]