Romina Powerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Romina Power)
Romina Powerová
Romina a Al Bano v roku 1976
Romina a Al Bano v roku 1976
Základné informácie
Popis umelca speváčka a herečka
Rodné meno Romina Francesca Powerová
Narodenie 2. október 1951 (72 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Bydlisko Sedona, Arizona, USA
Žáner pop
Hrá na nástrojoch spev
Roky pôsob. 1965 – súčasnosť
Súvisiace
články
Al Bano & Romina Power
Webstránka www.rominapower.it

Romina Francesca Powerová (angl. Romina Francesca Power; * 2. október 1951, Los Angeles, USA) je americká popová speváčka a herečka.

Narodila sa v Los Angeles ako najstaršia dcéra herca Tyrona Powera a jeho druhej manželky, herečky Lindy Christian. Po rozvode rodičov v roku 1956 Romina aj s mladšou sestrou Taryn cestovali s matkou po mnohých krajinách. Veľkú časť detstva prežili v Mexiku a Taliansku. Záujem o hudbu u nej podnietili muzikály a jej tvorbu ovplyvnili najmä Beatles a Bob Dylan, ktorí ju inšpirovali ku skladaniu svojich prvých piesní. Vysokoškolské štúdium absolvovala v Anglicku a aktívne hovorí piatimi jazykmi.

Od 14. rokov sa objavila v niekoľkých talianskych filmoch a práve tam v roku 1960 spoznala herca a speváka, neskoršieho (od roku 1970) manžela Albana Carrisiho. Vytvorili spevácke duo Al Bano & Romina Power, ktoré sa rýchlo stalo populárne v Taliansku a výrazné úspechy dosiahlo aj v Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Francúzsku, Grécku, Latinskej Amerike aj východnej Európe. Ich albumy vyšli v niekoľkých jazykoch a reedíciách. Spoluprácu úspešnej dvojice narušil rozvod manželstva (z ktorého má štyri deti) v roku 1999, no čiastočne ju obnovili v roku 2013.

V roku 2005 bola Romina v porote talianskeho televízneho programu Ballando con le Stelle, o rok neskôr usporiadala prevažne v Miláne niekoľko výstav svojich obrazov. V roku 2007 kúpila dom v Sedone v Arizone, kde sa natrvalo presťahovala. V roku 2012 vydala album Da Lontano a v lete roku 2013 vystúpila s Al Banom na koncerte v Moskve.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Romina Power na anglickej Wikipédii a Romina Power na talianskej Wikipédii.