Royal Botanic Gardens, Kew

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Royal Botanic Gardens, Kew*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Kráľovské botanické záhrady
Štát Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Typ kultúrna
Kritériá ii, iii, iv
Identifikačné č. 1084
Región** Európa a Severná Amerika
História zápisu
Zápis 2003  (27. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Royal Botanic Gardens, Kew (dosl. Kráľovská botanická záhrada, Kew), skrátene Kew Gardens, je botanická záhrada so skleníkmi medzi Richmondom a Kew na juhozápade Londýna v obvode Richmond.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Skleník Palm House'

Kewská záhrada má svoj pôvod v exotickej záhrade pri sídle Kew Park, ktorú založil lord Capel z Tewkesbury. Záhradu nechala rozšíriť a doplniť princezná Augusta Sasko-Gothajská, pre ktorú sir William Chambers vybudoval niekoľko záhradných pavilónov, z ktorých sa dochovala čínska pagoda. Kew Park, vtedy už pod menom White House zbúrali v roku 1802. Susediaci Holandský dom kúpil Juraj III. v roku 1781 a slúžil ako škôlka pre deti kráľovskej rodiny. Dnes je známy ako Kew Palace.

V roku 1840 boli tieto záhrady vyhlásené za národnú botanickú záhradu. Pod vedením riaditeľa Williama Hookera boli rozšírené na 30 ha, spolu s arborétom na 109 ha a neskôr na súčasnú rozlohu 120 ha.

Skleník Palm House postavili architekti Decimus Burton a Richard Turner v rokoch 18411849. Skleník Temperate House, ktorý je dvakrát väčší, bol postavený na konci 19. storočia a je najväčším viktoriánskym skleníkom. V kewskej botanickej záhrade v 19. storočí úspešne rozmnožili kaučukovník mimo Južnej Ameriky. V roku 1987 bol v Kew Gardens otvorený tretí veľký skleník, Skleník Princeznej z Walesu, v ktorom je 10 rôznych klimatických pásiem.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Skleník Temperate house

Kráľovská botanická záhrada v Kew je vedúcim centrom botanického výskumu, tréningovým centrom pre profesionálnych záhradníkov a populárnou turistickou atrakciou. Štýl záhrad je väčšinou neformálny, len s niekoľkými časťami formálneho štýlu. V záhrade sa nachádzajú skleníky, herbáre a knižnica.

Napriek nevhodným podmienkam na pestovanie (atmosférické znečistenie z Londýna, suchá pôda a nízke zrážky) záhrada obsahuje jednu z najrozmanitejších zbierok rastlín vo Veľkej Británii. Pre pestovanie rastlín, ktorým nevyhovujú podmienky v Kew, boli zriadené dve externé stanice pri Wakehurst Place v Sussexe a Bedgebury Pinetum v Kente, ktoré sa špecializujú na pestovanie ihličnatých stromov.

Pagoda[upraviť | upraviť zdroj]

Pagoda

V severnom rohu záhrad bola v roku 1762 postavená Williamom Chambersom vysoká pagoda. Najnižšia čať osembokej stavby má priemer 15 m. Výška celej pagody od základu až po najvyššiu časť je 50 m.

Každé poschodie je zakončené strechou a podľa čínskeho vzoru je pokrytá plátmi rôznofarebných plechov a okolo každej je galéria chránená zábradlím. Každý roh strechy je ozdobený sochou draka (celkom 80), pokrytých tenkou vrstvou rôznofarebného skla. Steny sú postavené z veľmi tvrdých tehál. Schodište je umiestnené vnútri budovy.

Múzeá a galérie[upraviť | upraviť zdroj]

Marianne North Gallery

Neďaleko Palmového domu je stavba označovaná ako Museum No. 1, vybudovaná Decimom Brutom v roku 1857. Jej účelom je ukázať závislosť ľudstva na stromoch a obsahuje botanické zbierky vrátane nástrojov, ornamentov, oblečenia, jedla a liekov. Budova bola opravená v roku 1998. Horné dve podlažia tvoria vzdelávacie centrum a spodné podlažie obsahuje výstavu Plants+People ukazujúcu rozmanitosť rastlín sveta a rôzny spôsob ich využitia.

Marianne North Gallery bola postavená v 80. rokoch 19. storočia pre výstavu kolekcie 832 obrazov Marianne North – maliaky, ktorá precestovala Južnú Ameriku a veľa častí Ázie a na svojich cestách maľovala obrazy rastlín.

Po festivale o Japonsku v roku 2001 bola do záhrad zakúpený dom typu minka. Pôvodne bol postavený okolo roku 1900 na predmestí Okazaki. Japonskí remeselníci zložili kostru stavby a britskí stavebníci, ktorí pracovali na stavbe obnoveného divadla Globe hlinené panely stien.

BGCI[upraviť | upraviť zdroj]

Pravek v skleníku – Encephalartos altensteinii, živá fosília presadená do tohto skleníka v roku 1775 – jedna z najstarších skleníkových rastlín sveta
Jubaea chilensis – najvyšší strom na svete pestovaný v skleníku

V botanickej záhrade sídli organizácia Botanic Gardens Conservation International – BGCI medzinárodná organizácia združujúca botanické záhrady.

Zaoberá sa najmä genofondom planých rastlín a jeho in situ a ex situ a ochrannou ekologickou výchovou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 51°28′41″ s. š., 0°17′44″ z. d.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Královské botanické zahrady (Kew) na českej Wikipédii.