Ragby (Rugby Union)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rugby union)
Ragby
Zápas Južná Afrika - Nový Zéland z toku 2006
Zápas Južná Afrika - Nový Zéland z toku 2006
Nadradené odvetvie
nie je
Disciplíny
ragby, ragby 7, plážové ragby
Vrcholné súťaže
Majstrovstvá sveta v ragby od roku 1987
Turnaj šiestich národov od roku 1910
Medzinárodná federácia
Medzinárodná ragbyová federácia (IRB)
irb.com
Národný zväz
Slovenská ragbyová únia (SRU)
slovakrugby.sk

Ragby[1] (starší pravopis: rugby [pozri vysvetlenie v článku ragby (skupina hier)], európske ragby[pozri poznámku v čl. ragby (skupina hier)], zastarano aj: rugby-football[2][3], neformálne: pätnástkové ragby, rugby union; po anglicky Rugby Union[4], rugby union[5], Rugby 15s, union, rugby, staršie aj rugby football) je ragby hrané podľa pravidiel Rugby Football Union[4].

Je to plne kontaktný kolektívny loptový šport, ktorý má pôvod na začiatku 19. storočia v Anglicku. Hrá sa s loptou oválneho tvaru s maximálnou šírkou 30 centimetrov a výškou 62 centimetrov. Ihrisko je dlhé 100 metrov a široké 70 metrov. Na oboch bránkových čiarach sú umiestnené bránkové tyče v tvare písmená H (tzv. háčko).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Za zakladateľa ragby je najčastejšie označovaný William Webb Ellis, ktorý v roku 1823 počas školského futbalového zápasu v meste Rugby vzal loptu do rúk a utekal s ňou smerom k súperovej bráne. Udalosti dokazujúce túto skutočnosť sú ale sporné. V roku 1845 boli spísané prvé pravidlá ragby študentmi Rugby School. Medzi ďalšie významné udalosti v ranom období tohto športového odvetvia patrí rozhodnutie klubu Blackheath F.C. opustiť Futbalovú asociáciu v roku 1863. V roku 1871 sa anglické ragbyové družstvá organizovali v novozaloženej Rugby Football Union. V roku 1895 sa od Rugby Football Union odštiepili niektoré severoanglické kluby a vznikol tak nový šport nazývaný Rugby League. Dlhé roky bolo ragby amatérskym športom. Zmena nastala v roku 1995, keď Medzinárodná ragbyová federácia (IRB) zrušila pravidlo o obmedzení platieb hráčov, takže na najvyššej úrovni sa hra stala profesionálnou.

IRB je riadiacim orgánom ragby od svojho vzniku v roku 1886. Prvými členmi sa stali zväzy krajín Spojeného kráľovstva a Írska ako aj viacero štáto Britského impéria. V ďalších rokoch sa stalo ragby v krajinách ako Austrália, Nový Zéland a Južná Afrika de facto národným športom. Podobné postavenie má aj vo Fidži, Gruzínsku, Samoe a Tonge. Ragby sa hrá vo vyše 100 krajinách na šiestich kontinentoch. IRB má v súčasnosti 189 členov.

Ragby na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Do strednej Európy ragby začalo prenikať koncom 19. stor. V Bratislave bol založený prvý ragbyový klub na území celého Česko-Slovenska - ŠK Slávia Bratislava, a to v roku 1925. Spočiatku to bolo najlepšie mužstvo v Česko-Slovensku a v roku 1926 bolo v Bratislave krátko aj sídlo Česko-slovenskej federácie ragby. Ragby na Slovensku prechodne zaniklo, keď ŠK Slávia v roku 1930 prestal vyvíjať činnosť. K obnove ragby došlo v rokoch 1948 - 1952 vo vojenských sokolských jednotách a v roku 1957 v Dukle Bratislava. Tieto oddiely však po krátkej existencii zanikli a odvtedy opäť nebol na Slovensku žiaden ragbyový klub (hoci ragbyové kluby existovali naďalej v susednom Česku, kde bolo v 80. rokoch asi 2000 aktívnych hráčov).[6][1][2] O obnoveniu ragby na Slovensku došlo až v roku 2003 (založenie ragbyového klubu v Slovane Bratislava) a 2004 (založenie Slovenskej rugbyovej únie).[7]

Súťaže[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé Majstrovstvá sveta v ragby sa uskutočnili v roku 1987. Konajú sa štvorročnou periodicitou a víťaz získava pohár pomenovaný po Williamovi Webbovi Ellisovi. Six Nations (Turnaj šiestich národov) v Európe a The Rugby Championship (predtým Tri Nations) na južnej pologuli sú hlavné medzinárodné súťaže konajúce sa každoročne. Medzi najprestížnejšie domáce klubové súťaže patria Top 14 vo Francúzsku, English Premiership v Anglicku, Currie Cup v Južnej Afrike a ITM Cup na Novom Zélande. Najvýznamnejšími nadnárodnými klubovými súťažami sú Pro 12 (zahŕňa kluby z Írska, Škótska, Walesu a Talianska), Super Rugby (kluby z Argentíny, Austrálie, Nového Zélandu a Južnej Afriky) a Heineken Cup (najlepšie európske kluby z domácich súťaží).

Družstvá[upraviť | upraviť zdroj]

Najlepšími družstvami sveta sú národné družstvá Nového Zélandu (All Blacks), Anglicka, Austrálie (Wallabies), Južnej Afriky (the Springboks) a Francúzska (Les Bleus).

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Bodovanie:

  • 5 bodov - položenie lopty do bránkoviska
  • 2 body - kop do bránky po položení
  • 3 body - kop do bránky priamo z hry

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

Varianty ragby (Rugby Union) sú:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b rugby. In: Pyramída. s. 5098.
  2. a b http://www.slovakrugby.sk/historia/z-historie-rugby-na-slovensku/
  3. http://bara.ujc.cas.cz/psjc/img.php/img/509/5570579_140207_26909_630
  4. a b rugby. In: The Oxford English Dictionary Second Edition on CD-ROM Version 4.0. ISBN 978-0-19-956383-8.
  5. http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/rugby-union?showCookiePolicy=true
  6. rugby. In: Encyklopédia Slovenska V. R–Š. 1. vyd. Bratislava : Veda, 1981. s. 172.
  7. http://www.slovakrugby.sk/historia/milniky-slovenskeho-rugby-v-skratke/

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]