Sedmokráska obyčajná

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sedmokráska obyčajná
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Bellis perennis
L.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Sedmokráska obyčajná - Bellis perennis
Sedmokráska obyčajná - Bellis perennis

Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis), je vytrvalá liečivá rastlina z čeľade astrovitých (Asteraceae).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Sedmokráska obyčajná je nízka rastlina zriedka presahujúca 12 cm. Sýto zelené listy usporiadané v prízemnej ružici sú široko obvajcovité až obkopinaté, na okrajoch jemne zubaté alebo celokrajné. Bezlistý kvetný stvol je jednoúborový. Kvety sú obojpohlavné, majú kužeľovité lôžko, stred kvetu je žltý, okvetné lístky biele až naružovelé. Tvarom pripomínajú vyplazený jazyk. Plodom sedmokrásky obyčajnej je nažka. Táto kvetina kvitne od februára do novembra. Kvety vykazujú heliotopické vlastnosti podobne ako slnečnice a sú odolné voči mrazu až do -15°C.

Rozšírenie a stanovište[upraviť | upraviť zdroj]

Bohato zastúpená je sedmokráska v celej Európe až po Kaukaz. Vyskytuje sa v trávnych spoločenstvách. Potrebuje dostatok slnečného žiarenia. Je závislá na Slnku a vyberá si len svetlom plne prestúpené miesta.

Možné použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Sedmokráska je liečivá. Pre zber sú určené kvetné úbory so stonkou do 2 cm. Tie obsahujú horčiny, sliz, silice, flavonoidy, triesloviny, triterpenové saponíny, organické kyseliny, minerálne látky, inulín a cukor. Tieto látky napomáhajú zvýšeniu látkovej premeny v pečeni. Doporučuje sa tiež pri chorobách žlčníka. Kvet sedmokrásky možno použiť vnútorne aj zvonka. Vnútorne sa používa napr. pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest, kedy napomáha vykašliavaniu a pôsobí protizápalovo. K vonkajšiemu použitiu je vhodná ako prísada do kúpeľa alebo odvar na obklady. Využiteľná je predovšetkým na zle sa hojace rany a vredy. Kloktaním napomáha liečbe zápalu hrdla a ďasien.

Použiť ju možno aj v kuchyni, do jarných šalátov. Veľmi využívaný je aj bylinný odvar zo sedmokrások.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sedmikráska chudobka na českej Wikipédii.