Shantungosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Shantungosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Shantungosaurus giganteus
Hu, 1973
Synonymá
Zhuchengosaurus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Shantungosaurus je vyhynutý rod bylinožravého dinosaura z čeľade Hadrosauridae. Žil v období vrchnej kriedy na území dnešnej Číny (provincia Šan-tung). Známy je z pozostatkov piatich jedincov a bol blízkym príbuzným so severoamerickým rodom Edmontosaurus. Jeho jediným druhom je Shantungosaurus giganteus.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Shantungosaurus patril medzi najväčšie hadrosaury a tým aj vtákopanvové dinosaury vôbec. Najväčšia vystavená kostra tohto dinosaura (v Pekingu) je až 14 metrov dlhá s lebkou dlhou necelé 2 metre. Jeho hmotnosť sa odhaduje až na 16 ton.[1] Vyznačuje sa nezvyčajne dlhým chvostom, ktorý tvoril viac ako polovicu celkovej dĺžky tela a mohol slúžiť na udržovanie rovnováhy pri behu. Podobne ako iné hadrosaury, aj tento mal zobák bezzubý, naproti tomu mal v čeľustiach nespočetné rady zubov posadené tesne vedľa seba.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HORNER, J. R.; WEISHAMPEL, D. B.; FORSTEROVÁ, C. A.. The Dinosauria. 2. vyd. Berkeley : University of California Press, 2004. ISBN 0-520-24209-2. Kapitola Hadrosauridae, s. 438 – 463.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Shantungosaurus na českej Wikipédii.