Siamosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Siamosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Siamosaurus suteethorni
Buffetaut a Ingavat, 1986
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Siamosaurus bol rod mäsožravého dinosaura (teropóda), žijúceho v období spodnej kriedy na území dnešného Thajska. Presná veľkosť tohto živočícha nie je známa, ale odhaduje sa, že dorastal do dĺžky až 9 metrov. Typový a zároveň jediný druh, Siamosaurus suteethorni, bol formálne opísaný Buffetautom a Ingavatom v roku 1986. O tomto kriedovom mäsožravcovi sa vie len veľmi málo, keďže je známy len podľa niekoľkých zubov, pripomínajúcich zuby Spinosaura.

Habitat[upraviť | upraviť zdroj]

Analýza izotopu kyslíka (Romain Amiot et al., 2010) zubu Siamosaura ukázala pravdepodobný sklon k vodnému spôsobu života. Pomery izotopu zo zubnej skloviny Siamosaura a ďalších spinosauridov (Spinosaurus, Baryonyx a Irritator), boli podrobené porovnánaniu s izotopovým zložením súčasných dravcov, korytnačiek a krokodílov. Podľa štúdii bol pomer izotopu kyslíka bližšie k tým, aké majú súčasné korytnačky a krokodíly a podľa autorov si Siamosaurus mohol vyberať medzi pozemnými a vodnými biotopami, kde sa delil o potravu s veľkými krokodílmi, resp. ďalšími veľkými mäsožravcami.[1][2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AMIOT, R., BUFFETAUT, E.; LECUER, C.; WANG, X.; BOUDAD, L.; DING, Z.; FOUREL, F.; HUTT, S.; MARTINEAU, F.; MEDEIROS, A.; MO, J.; SIMON, L.; SUTEETHORN, V.; SWEETMAN, S.; TON, H.; ZHANG, F. a ZHOU, Z. Oxygen isotope evidence for semi-aquatic habits among spinosaurid theropods. Geology, 2010, roč. 38, čís. 2, s. 139 - 142. DOI10.1130/G30402.1.
  2. BUFFETAUT, E., INGEVAT, R. Unusual theropod dinosaur teeth from the Upper Jurassic of Phu Wiang, northeastern Thailand. Rev. Paleobiol., 1986, roč. 5, s. 217 - 220.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Siamosaurus [online]. The Dinosaur Encyclopaedia, [cit. 2012-01-20]. Dostupné online. (anglicky)