Stygimoloch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stygimoloch

Lebka stygimolocha (Denver Museum of Nature and Science)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Stygimoloch
Galton a Sues, 1983
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Stygimoloch bol rod vtákopanvového bylinožravého dinosaura z čeľade Pachycephalosauridae, žijúceho v období vrchnej kriedy (asi pred 65 miliónmi rokov) na území dnešnej Severnej Ameriky. V súčasnosti je známy z amerických súvrství Hell Creek, Ferrison a Lance, kde žil vedľa slávneho tyranosaura a triceratopsa. Môže však ísť o nedospelého jedinca rodu Pachycephalosaurus.

Typový druh, S. spinifer opísal britský paleontológ Peter Galton a nemecký paleontológ Hans-Dieter Sues z National Museum of Natural History (Národného prírodovedeckého múzea) v roku 1983.

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Veľkosť rodu Stygimoloch (na obrázku vo fialovej farbe) v porovnaní s človekom

Stygimoloch bol pomerne mohutný pachycefalosaurid, druhý najväčší po svojom príbuznom rodu Pachycephalosaurus. Jeho lebka merala takmer 50 cm. Celý dinosaurus mohol dosahovať dĺžku snáď až 6 metrov. Jeho typickým znakom bola výrazná ornamentácia zhrubnutej lebky, ktorá bola viac prepracovaná ako u iných zástupcov tejto čeľade. Je tiež možné, že pachycefalosaurid rodu Dracorex je iba jedinec s menej vyvinutou ornamentáciou, patriaci tiež do tohto rodu. Mohlo ísť o nedospelého jedinca alebo samicu. Stygimoloch sa živil rastlinami, plodmi, semienkami a možno aj hmyzom.