Rohovník obyčajný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Svätojánsky chlieb)
Rohovník obyčajný
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
globálne[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ceratonia siliqua
L., 1758
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Rohovník obyčajný[2] (iné názvy: rohovník chlebový[3], svätojánsky chlieb obyčajný[4], svätojánsky chlieb[2], karob [5]; lat. Ceratonia siliqua) je vždyzelený strom rastúci prevažne v oblasti Stredomoria a Prednej Ázie. Jeho plody (struky) sa nazývajú svätojánsky chlieb alebo karob.

Plod[upraviť | upraviť zdroj]

Plody (struky) rohovníka sa pod názvom karob používajú v potravinárstve a v Stredomorí aj na kŕmenie dobytka. Má sladkastú chuť, neobsahuje kofeín ani iné psychoaktívne látky a často sa používa ako hypoalergenická náhrada múky pri bezlepkovej diéte a na dojčenskú výživu. Slúži tiež ako náhrada kakaa v zákuskoch a zmrzlinách. Je sa struk bez zrniečok.

V Chorvátsku (napr. na ostrove Mljet v Dalmácii) sa z plodov vyrába alkoholický nápoj rakija od rogača.[6]

Zo strukov sa izoluje karobová guma, ktorá je povoleným prírodným potravinovým aditívom s číslom E 410.

Semená struku sa v minulosti používali ako závažie pri vážení drahokamov či zlata. Slovo karát je preto odvodené od slova karob.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IUCN Red list 2017.3. Prístup 10. septembra 2022
  2. a b ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 165.
  3. Acta operativo-oeconomica (Zborník Vysokej škola poľnohospodárskej v Nitre). [s.l.] : Vysoká škola poľnohospodárska., 1989. 884 s. S. 505.
  4. cezalpínovité. In: BETINA, Vladimír, et al. Malá encyklopédia biológie. 1. vyd. Bratislava : Obzor, 1975. 556 s. (Malá encyklopédia.) S. 77.
  5. karob. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. rev. a dopl. vyd. Veľký Šariš : SAMO-AAMM, 2000. 1328 s. ISBN 80-967524-6-4. S. 604.
  6. Rakija od rogača (hr)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]