Sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cyril a Metod na obraze Jana Zeleného

Sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda je štátnym sviatkom Slovenskej republiky, ktorý sa oslavuje každoročne 5. júla. Oslavuje sa ako pripomenutie symbolického výročia príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 863.

Slávenie sviatku[upraviť | upraviť zdroj]

Česko aj Slovensko oslavuje sviatok Cyrila a Metoda 5. júla, rovnako tak rímskokatolíci v niektorých krajinách. Prvýkrát boli na tento deň na žiadosť olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberku stanovené pápežom Piom IX. oslavy tisíceho výročia príchodu bratov v roku 863. Tento dátum, hoci nemá zrejmú súvislosť so životom Cyrila a Metoda ani s cyrilometodstvom všeobecne, sa od tej doby začalo používať v Čechách, na Morave, v Chorvátsku a nakoniec aj na Slovensku. Medzi dôvody pre presun bolo nevhodné ročné aj liturgické obdobie skoršieho dátumu 9. marca a tiež vzrastajúci kult Jána Husa, ktorého sviatok pripadá na 6. júla. Encyklikou "Grande munus" z 30. septembra 1880 vyzdvihol pápež Lev XIII. zásluhy obidvoch bratov a rozšíril ich sviatok na celú rímskokatolícku cirkev.[1]

Slovanské pravoslávne cirkvi majú vlastný deň oslavy svätých Cyrila a Metoda, ktorým je 11. máj podľa pravoslávneho kalendára (24. máj podľa občianskeho kalendára), keď podľa tradície Cyril a Metod zo Solúna na Veľkú Moravu prišli. Historicky doložené je len to, že sa tak stalo na jar roku 863. V Bulharsku je 24. máj oslavovaný ako Deň sv. Cyrila a Metoda a Deň slovanskej kultúry a vzdelávania a je sviatkom a dňom pracovného pokoja. Všeobecný rímsky kalendár platiaci od roku 1970 kladie zase pamiatku na deň 14. februára, čo je dátum úmrtia sv. Cyrila.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Encyklika Grande munus (anglický preklad)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na českej Wikipédii.