Tankové múzeum v Bovingtone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tankové múzeum v Bovingtone

Tankové múzeum v Bovingtone (Bovington Tank Museum) je múzeum obrnenej techniky, nachádzajúce sa v Spojenom kráľovstve. V múzeu je umiestnených viac ako 300 vozidiel z 26 krajín, čo je najväčšia zbierka tankov a druhá najväčšia zbierka obrnených vozidiel na svete. Je tu vystavený napríklad nemecký Tiger I a britský Mark I z prvej svetovej vojny, ktorý je najstarším dochovaným tankom. Múzeum je situované v Bovingtonskom Campe v Dorsete v juhozápadnom Anglicku. To je približne 1,6 km severne od obce Wool a 19 km západne od hlavného prístavu Poole. V múzeu sú zostavy všetkých častí britskej armády týkajúce sa pásových vozidiel, velenie údržby a opravy vozidiel v dielňach. K múzeu sa dá dostať autobusom zo železničnej stanice Wool, vzdialenej približne 2,4 km.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Nemecký Panther v hale 2. sv. vojny
Mark V, z bitky Amiens 1918
Rolls Royce 1920 Mk 1
Jagdtiger

Výstavná plocha je rozdelená do piatich častí: hala prvej svetovej vojny, hala medzivojnového obdobia, hala druhej svetovej vojny, hala Tamiya a British Steel Hall. V priebehu roka 2008 došlo k rozšírenie výstavnej plochy o ďalších 5 000 m².

V roku 1916 britskej ministerstvo vojny založilo tábor Bovington ako školiace zariadenie pre posádky tankov. Vtom čase armáda zaviedla tanky do výzbroje, v dobe prvej svetovej vojny v snahe zlomiť stagnáciu zákopovej vojny. V roku 1919, po návrate tankov do Bovingtonu z Francúzska, boli mnohé vhodné len do šrotu. Ale, malé množstvo najmenej poškodených vozidiel sa stalo základom zbierky pre ďalšie generácie.

V roku 1923 spisovateľ Rudyard Kipling navštívil Bovington a odporučil zriadenie múzea. Zbierka postupne rástla apo druhej svetovej vojne boli pridané ďalšie exponáty. V roku 1947 bolo múzeum otvorené pre širokú verejnosť. Múzeum sa naďalej rozširuje a je dnes vnímané ako prostriedok vzdelávania ale aj zábavy pre širokú verejnosť, kam je zameraný jeho účel. Mnohé z vystavených tankov sú funkčné a je možné ich vidieť v akcii počas letných mesiacov v špeciálnych ukážkach.

Výstavné haly[upraviť | upraviť zdroj]

1. svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Hala obsahuje ukážku celého britského vývoja tankov od Little Willie až po Mark VIII "Liberty", dochovala a prevádzkyschopný Mark V, Mark I, Mark II, Mark IV, Mark V, Mark VIII a Mark IX, tanky a ďalšie expozície zo života vojakov a spisovateľa T.E.Lawrence, ktorý žil v neďalekom Clouds Hill.

Medzivojnovom doba[upraviť | upraviť zdroj]

Expozičná hala ukazuje rýchly vývoj vojenskej techniky v medzivojnovom období. Medzi exponátmi je možné nájsť: Vickers A1E1 Independent, Peerless Armoured Car, Rolls-Royce Armoured Car, Lanchester 6x4 Armoured Car, Carden Loyd tankette, Light Tank Mk IIA, Cruiser Mk I.

2. svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Hala je najväčšou expozíciou stánkov od väčšiny národov, ktoré sa zúčastnili konfliktu. Súčasťou je aj nemecký Tiger I vežového čísla 131, ktorý bol ukoristený v Tunisku, v apríli 1943 a bol plne obnovený do funkčného stavu. Je to jediný Tiger, ktorý je schopný pohybu vlastnou silou. Zaujímavý exponát je plávajúci tank Sherman DD s plátenou stenou, ktorá je tiež schopná prevádzky. Ďalšie vystavované exponáty sú napríklad: Panzer I, Panzer II, Panzer III, Panzer IV, Panther, Tiger II, Jagdpanzer 38 (t), Jagdpanther, Jagdtiger, SdKfz 251, Goliath, Char B1, Somu S-35, Cruiser Mk III, Comet I, Matilda Mk I, Matilda Mk II, Churchill VII, TOG2, A33 Excelsior, A38 Valiant, T14 Assault tank, Ram Cruiser Mk II, M24 Chaffee, M3 Grant, M4 Sherman, Sherman Firefly, M10 Wolverine, M48 Patton, M26 Pershing, T17 Staghound, DUKW, SU-76, T-26, T-34, KV-1, SU-100.

Hala Tamiya[upraviť | upraviť zdroj]

Hala je sponzorovaná výrobcom modelov Tamiya. K videniu sú povojnové hlavné bojové tanky (MBT), ako je britský Centurion, americký M60 a ruský T-72.

British Steel Hall[upraviť | upraviť zdroj]

Hala je zameraná výstavu exponátov z vojny v Perzskom zálive; vzdáva hold tanku Centurion, ktorý sa počas svojej kariéry 46 rokov (1945 – 1991) veľmi osvedčil a je označovaný ako jeden z najlepších britských tankov ktoré kedy boli vyrobené.

Hala Tamiya a British SteelHall prechádzajú rekonštrukciou, ale napriek tomu sú tu k videniu exponáty: Tortoise, Black Prince, Conqueror, Charioteer, Centurion, Chieftain, Challenger 1, Challenger 2, M41 Walker Bulldog, M103, M60 Patton, T-54, iracký T-55, T-62, T-72, BMP-1, AMX-30, Infanterikanonvagn 91, stridsvagn 103, Stridsvagn 104.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]