Teri Garrová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Teri Garrová
v roku 1990
Celé menoTeri Ann Garr
Narodenie 11. december 1944 (79 rokov)
Lakewood, Ohio, USA
Povolanieherečka, speváčka, tanečnica a komička
Roky pôsobenia1963 – 2011
ManželJohn O'Neil (1993 – r.1996)
PriateľRoger Birnbaum (1979 – 1983)
David Kipper (1983 – 1990)
Deti1 (adoptované)

Teri Garrová (* 11. december 1944, Lakewood, Ohio, USA) je bývalá americká herečka. speváčka, tanečnica a komička, ktorá bola nominovaná na prestížne filmové ocenenie Academy Awards, v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, vo filme Tootsie (1982). Garrová ja považovaná za "komediálnu hereckú legendu", pričom profesijne jej herecké výkony ovplyvnili viacerých hercov a komikov.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Teri Ann Garrová sa narodila v roku 1944. Jej otec bol estrádny umelec, komik a herec a jej matka, bola tanečnica. Jej otec bol írskeho pôvodu a starí rodičia z matkinej strany boli rakúski prisťahovalci.  Garrová má dvoch starších bratov. Svoje detstvo strávila v Clevelande a jej rodina sa nakrátko presťahovala do New Jersey a potom sa usadila v Los Angeles v Kalifornii. V New Yorku študovala v Actors Studio a v Lee Strasberg Theatre and Film Institute.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej filmový debut bol ako komparz vo filme A Swingin' Affair v roku 1963. Objavila sa tiež v niekoľkých v menších rolách ako tanečnica. V roku 1968 si zahrala vedľajšiu rolu vo filme Hlava, ktorý napísal Jack Nicholson. Výraznejšiu rolu získala v televíznom seriály Star Trek.

Od polovice do konca sedemdesiatych rokov, sa Garrová objavila v niekoľkých úspešných filmoch, ako napríklad Rozhovor (1974), Mladý Frankenstein (1974), Blízke stretnutia tretieho druhu (1977), Och, Bože! (1977) či Čierny žrebec (1979).

V roku 1978 účinkovala mimo Broadway v produkcii One Crack Out.

V roku 1982 si zahrala po boku Dustina Hoffmana a Jessicy Lange v komédii Tootsie. Za svoju rolu vo filme, bola nominovaná na Academy Awards za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, no cenu si prevzala Jessica Lange, ktorá si spoločne s Garrovou vo filme zahrala. O rok neskôr, si zahrala v komédii Pán v domácnosti, kde stvárnila manželku Michaela Keatona. V roku 1985 si zahrala vo filme Martina Scorseseho, Po úradných hodinách.

Garrová v roku 1982 v relácii Late Night with David Letterman.

Garrová hosťovala aj v televíznom seriály M*A*S*H a trikrát moderovala Saturday Night Live (v rokoch 1980, 1983 a 1985).

V relácii Late Night with David Letterman bola Garrová preslávená žartovaním bez scenára s Davidom Lettermanom.

V roku 1989 sa objavila vo filme Let It Ride, po boku Richarda Dreyfussa.

Herecká kariéra Garrovej začala upadať koncom 90. rokov po tom, čo ju neurológ informoval, že symptómy, ktoré zažívala už mnoho rokov predtým, sú symptómy roztrúsenej sklerózy. Aj napriek tomu, sa sporadicky, v menších rolách objavovala vo filmoch a televíznych seriáloch. V roku 1999 si zahrala v komédii Dick , kde stvárnila matku Michelle Williams. Koncom 90-tych rokov získala aj opakujúcu sa rolu Phoebe Abbott v televíznom seriály Priatelia, kde stvárnila odcudzenú biologickú matku Phoebe Buffay, ktorú stvárnila Lisa Kudrow.

V roku 2000 sa objavila v mnohých off-Broadway vystúpeniach The Vagina Monologues. Následne hrala menšie a menšie vedľajšie úlohy. V roku 2006 vydala svoju autobiografiu s názvom Speedbumps: Flooring It Through Hollywood, ktorá podrobne popisuje jej kariérne a zdravotné problémy po diagnóze sklerózy multiplex. Svoju hereckú kariéru zastavila v roku 2011, kedy odišla do hereckého dôchodku.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom 80. rokov bola Garrová v sedemročnom vzťahu s filmovým manažérom Rogerom Birnbaumom. Po ich rozchode, mala sedemročný vzťah s Davidom Kipperom, lekárom, ktorému ju predstavila Carrie Fisher. V roku 1993 sa Garrová vydala vydala za Johna O'Neila a v tom istom roku, v novembri, boli prítomní pri narodení ich adoptívnej dcéry Molly O'Neil. Ich manželstvo sa skončilo rozvodom v roku 1996.

Zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

V októbri 2002 Garrová potvrdila, že jej diagnostikovali sklerózu multiplex. V rozhovoroch Garrová povedala, že symptómy si prvýkrát začala všímať, keď bola v New Yorku na natáčaní filmu Tootsie okolo roku 1982. Po zverejnení svojho zdravotného stavu sa stala národnou veľvyslankyňou Národnej spoločnosti pre sklerózu multiplex a národnou predsedníčkou programu Ženy proti SM spoločnosti (WAMS). V novembri 2005 bola Garrová ocenená ako ambasádorka roka spomínanej spoločnosti. V tom istom roku odhalila svoj liečebný režim pre SM, ktorý zahŕňal pravidelné injekcie steroidov na pomoc pri zvládaní symptómov. V roku 2015 uviedla, že vďačí za svoj pozitívny prístup a podporu svojej rodiny v boji proti tejto chorobe.

V decembri 2006 praskla v mozgová aneuryzma a bola týždeň v kóme. Po terapii a rehabilitáciách sa jej vrátila reč a motorické zručnosti a v roku 2008 sa objavila v Late Show s Davidom Lettermanom, aby propagovala film Expired z roku 2007. V minulosti pri chôdzi používala paličku, v súčasnosti je odkázaná na invalidný vozík.

Aktivizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Garrová sa zúčastnila na podujatiach pre The Trevor Project, neziskovú organizáciu na prevenciu samovrážd mladých homosexuálov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Teri Garr na anglickej Wikipédii.