Tessa Thompsonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Tessa Thompson)
Tessa Thompson
Thompsonová v roku 2017
Celé menoTessa Lynne Thompson
Narodenie 3. október 1983 (40 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2002 – súčasnosť
RodičiaMarc Anthony Thompson

Tessa Thompsonová (angl. Tessa Lynne Thompson; * 3. október 1983, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americká herečka a speváčka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Thompsonová sa narodila v Los Angeles a vyrastala v Brooklyne v štáte New York. Jej otec je spevák Marc Anthony Thompson, známy tiež aj ako Chocolate Genius. Jej matka má panamský a mexický pôvod a otec má afro-panamský pôvod. Má jednu nevlastnú sestru menom Zsela, ktorá sa venuje spevu.

Navštevovala strednú školu v Santa Monice, kde hrala Hermiu v hre Williama Shakespeara, Sen, noci svätojánskej. Študovala antropológiu na Santa Monica College. Počas študovania sa zúčastnila prednášok Lisy Wolpe z inštitútu Los Angeles Women's Shakespeare Company.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju kariéru zahájila v divadle, v roku 2002. Jej prvá rola bola v inscenácii Tempfest, od spoločnosti Los Angeles Women's Shakespeare Company. V rovnakom roku tiež stvárnila Júliu v inscenácii Romeo a Julia: Antebellum New Orleans, 1836. Jej herecký výkon v divadle jej zaistil nomináciu na divadelné ocenenie NAACP.

Prvýkrát sa objavila pred kamerami v televíznom seriáli Odložený prípad, kde stvárnila lesbickú pašeráčku z 30. rokov. V druhej sérii televízneho seriálu Veronica Mars stvárnila postavu Jackie Cook. Za jej herecký výkon získala pozitívne ohlasy, no aj napriek tomu jej postava opustila seriál na konci druhej série.

Po boku herečky Mary Elizabeth Winstead si zahrala v tanečnom filme Make It Happen z roku 2008. O rok neskôr sa objavila v dramatickom filme Mississippi Damned. Za svoj herecký výkon získala ocenenie filmového festivalu American Black Film Festival v kategórii najlepšia herečka. V roku 2010 sa objavila v divadelnej adaptácii Tylera Perryho, v inscenácii For Colored Girls. Objavila sa tiež v hororovom televíznom seriály 666 Park Avenue z roku 2013.

V roku 2014 sa objavila v životopisnom filme Selma, ktorý je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Vo filme stvárnila aktivistku za ľudské práva Diane Nash. V roku 2015 získala jednu z hlavných postáv filmu Creed. Vo filme sa objavila po boku hercov ako Sylvester Stallone, Phylicia Rashad či Michael B. Jordan. Film sa dočkal aj druhého pokračovania v roku 2018, kde sa objavila aj Thompsonová.

V apríli 2016 bola obsadená do role Valkýrie, vo filme Thor: Ragnarok, ktorý mal premiéru v novembri 2017. Postavu Valkýrie si zopakovala aj v roku 2019 vo filme Avengers: Endgame.

Vo februári 2018 vyšiel film Annhilation, kde si zahrala po boku Natalie Portman a Jennifer Jason Leigh. V roku 2019 prepožičala svoj hlas psíkovi Lady vo filmovej adaptácii Lady a Trump.

V roku 2020 stvárnila hlavnú úlohu v romantickej dráme Sylvie's Love. Zahrala si aj v režisérskom debute Rebeccy Hall s názvom Passing, ktorý bude mať premiéru v roku 2021.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V júni 2018 priznala, že ju priťahuje aj mužské aj ženské pohlavie, ale nerada sa označuje ako bisexuálna.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tessa Thompson na anglickej Wikipédii.