Tomáš Hulík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tomáš Hulík
slovenský prírodovedec, dokumentarista a fotograf
Narodenie3. jún 1976 (47 rokov)
Praha, Česko

Tomáš Hulík (* 3. jún 1976, Praha) je slovenský prírodovedec, dokumentarista a fotograf.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Podnikol viaceré vedecké a fotografické expedície na Ďalekom východe Ruska, na ostrove Sachalin, na Borneu, v Malajzii či Nórsku.

Po skončení štúdia začal pracovať ako kameraman a strihač pri mnohých filmových a televíznych produkciách.

Prvým výrazným úspechom Hulíkovej filmárskej kariéry bol rakúsko-nemecký dokumentárny film „Hulik und die Biber“ režiséra Haralda Pokiesera z roku 2002. Film rozpráva príbeh mladého prírodovedca Tomáša Hulíka a jeho priateľstva s bobricou Ráchel a jej rodinou. Hulík strávil vyše 300 dní a nocí v lužných lesoch na ramenách rieky Moravy, kým si získal dôveru bobrej rodiny a mohol nafilmovať unikátne zábery zo života bobrov, čo sa dovtedy žiadnemu filmárovi nepodarilo.

Druhým zlomov v Hulíkovej kariére bola spolupráca s oceňovaným slovenským režisérom Pavlom Barabášom na dokumente „Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase“ z roku 2007. Film natočený pre prestížny cyklus dokumentov Universum, rakúskej televízie ORF vznikal počas rokov 2005 – 2007. Pod Barabášovým režisérskym vedením sa Tomáš Hulík realizoval ako kameraman a autor námetu. Film získal množstvo ocenení na zahraničných filmových festivaloch.

Hulíkovým režisérskym debutom sa stal film „Návrat rysov“ z roku 2010, v ktorom zachytil príbeh strážcu Národného parku Malá Fatra Miloša Majdu a dvoch malých rysích mládať Lízy a Mura, narodených v ostravskej ZOO, ktoré Majda vychoval pre návrat do divokej prírody. Hudbu k filmu skomponoval Peter Machajdík

V roku 2011 Hulík odpremiéroval svoj ďalší dokumentárny film s názvom „Cesty Slovenskom“, prezentujúci krásy Slovenska vo vysoko kvalitných obrazových záberoch. Aj k tomuto filmu hudbu skomponoval Peter Machajdík. V tom istom roku získal Hulík aj cenu Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Audiovizuálna tvorba, film, TV a rozhlas.

V rokoch 2014 a 2015 Hulík dokončil ďalšie dva filmy s pôsobivou hudbou Petra Machajdíka - Kráľ nebies - Orol skalný a Divoké Slovensko.

Tomáš Hulík je členom Asociácie profesionálnych fotografov SR a svoje fotografie publikoval v mnohých prestížnych zahraničných a domácich magazínoch ako National Geographic, GEO, Universum, alebo Lidé a země. Svoje fotografie pravidelne prezentuje na výstavách po celom Slovensku.

V rokoch 2021 - 2022 pracoval v Zoologickej záhrade Bratislava, ktorú od júna 2021 do februára 2022 viedol.[1] [2] Od mája 2023 pôsobí ako dočasne poverený riaditeľ v Národnej zoologickej záhrade Bojnice.[3]

Hulík žije v Devínskej Novej Vsi spolu s partnerkou Silviou a dcérou Lianou.

Filmografia (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2002: Hulik und die Biber (kamera)
  • 2007: Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase (kamera, námet)
  • 2010: Návrat rysov (réžia, kamera)
  • 2011: Cesty Slovenskom (réžia, kamera)
  • 2014: Kráľ nebies – Orol skalný (réžia, kamera)
  • 2015: Wilde Slowakei - Divoké Slovensko[4] (kamera, réžia)
  • 2018: Odvrátená strana Slovenska (réžia)
  • 2019: Slovensko – Prítomná minulosť (réžia, scenár, kamera)
  • 2023: Morava, rieka bez hraníc (réžia, scenár, kamera)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1], Teraz.sk
  2. [2], Denník N.sk
  3. [3], Teraz.sk
  4. [4], Divoké Slovensko