Travertinová kaskáda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Travertinová kaskáda
prírodná pamiatka
Štát Česko Česko
Región Moravsko-sliezsky kraj
Okres Okres Nový Jičín
Lokalita Tichá
Nadmorská výška 310 - 410 m n. m.
Súradnice 49°34′35″S 18°11′47″V / 49,57639°S 18,19639°V / 49.57639; 18.19639
Rozloha 1,2638 ha
Vznik 1. júl 1988[1]
 - Vyhlásil Okresný národný výbor Nový Jičín
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 1092
Česko: Travertinová kaskáda
Travertinová kaskáda
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Travertinová kaskáda
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Travertinová kaskáda je prírodná pamiatka ev. č. 1092 na západnom okraji obce Tichá v okrese Nový Jičín. Oblasť spravuje Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Predmetom ochrany je významný geologický útvar- travertínový val- a lesný a lúčny biotop s výskytom osobitne chránených druhov rastlín na svahu Tichavskej hůrky.

Umiestnenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento významný chránený prírodný výtvor sa nachádza na katastrálnom území obce Tichá. Tvorí ho výdatný sladkovodný prameň, ktorý je pravým prítokom riečky Tichavky. Vyviera na juhozápadnom úbočí Tichavy (Tichavské hůrky) vo výške asi 370 m n.m., ktorej južnú časť tvorí vápenec. Podľa rozprávania starých občanov vraj sú v podzemí trhliny, snáď aj jaskyne, kde sa drží hladina vody, ktorá práve tu vyviera a vápenec sa usadzuje na tráve, machu a okolo toku a tým sa stále koryto potôčika zvyšuje.

Dĺžka takto vzniknutého potôčika je cca 120 m, po celej dĺžke nepriberá žiadny prítok. Potôčik vytvára recentnú travertínovú kaskádu výrazne vyvýšenú nad okolitý terén. Podložie potôčika je tvorené travertínovým valom o výške 10 - 70 cm. Vo vrcholovej časti valu je vyerodované plytké koryto, hlboké 5 - 10 cm a o rovnakej šírke. Vo svojej hornej časti preteká potôčik lesom. Cez veľkú rýchlosť tečúcej vody sú práve v týchto miestach nanášané travertínové kaskády najväčšej mocnosti. V druhej polovici toku sa vinul potôčik po okraji lúky, po povodniach v roku 1997 však došlo k zosuvu okolitých brehov a bola porušená aj dolná časť potôčika.

Vzhľadom k tomu, že vyššie opísaný útvar je jediným svojho druhu v okrese Nový Jičín, je chránený zákonom č. 40/1956 Zb. o štátnej ochrane prírody a bol vyhlásený dňom 1. 7. 1988 chráneným prírodným výtvorom "TRAVERTINOVÁ KASKÁDA".


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2015-03-07]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Travertinová kaskáda na českej Wikipédii.